Columns

e-mail 

`

834. Beeldvorming (2)

15 oktober 2013
©2013, copyright: GoHansBrinker.com

Gevolg van de schaalvergroting bij met name de kranten is nu dat zelfs een middelgrote plaats zoals waar ik woon al een aantal jaren geen lokale krant meer heeft. We hebben hier alleen nog een versie van het Algemeen Dagblad met de titel van de vroegere lokale krant, waarin enkele pagina's voor lokaal nieuws gereserveerd zijn. De anderhalve redacteur (of zo) die zich hiermee bezighouden, houden kantoor in Utrecht, ruim 20 km verderop.

Door de uitdunning van de lokale en regionale pers ontbreekt een gezonde democratische controle op het besluitvormingsproces op dat niveau inmiddels in grote delen van het land geheel. Ik heb een groot vertrouwen in mijn medemens, en gemeentelijke en provinciale politici zijn mijns inziens over het algemeen solide, en te vertrouwen mensen. Het zijn echter tegelijk ook vaak amateurpolitici, die dat vak on-the-fly aan het leren zijn. Het waren de persafdelingen en ervaren collega's die hen in het verleden scherp hielden, en misschien ook voor al te grote beginnersfouten behoedden. Maar doordat die pers tegenwoordig op dat niveau grotendeels ontbreekt en tegelijkertijd het verloop onder politici veel groter is dan eerder, komt daar vandaag de dag niet zo heel veel meer van terecht. Door het geblunder op lokaal niveau kalft het vertrouwen in de politiek dat toch al niet zo best is tegelijk nog verder af.

Een van die beelden die door de one-liner-journalistiek en in de politiek gecultiveerd worden is dat de misdaad stijgt. Nederland moet hoognodig strenger straffen. Zo luiden twee van die hardnekkige stellingen die je tegenwoordig vaak in de pers aantreft. Het zijn uitingen van onterechte beeldvorming. Van hoog tot laag speelt hier die beeldvorming een rol. Om even een context te scheppen, de feiten zijn immers toch het meest van belang: na een aantal jaren van telkens strengere straffen deelt Nederland intussen van heel Europa nagenoeg de zwaarste straffen uit. In elk geval staat Nederland voor de meeste straffen binnen ons werelddeel qua strengheid in de top 3. Nederland straft volgens officiŽle cijfers ondertussen in een groot aantal gevallen zwaarder dan bijvoorbeeld een land waar je dat misschien allerminst van zou verwachten, Turkije. Zoek het maar op het is echt waar.

Misdaad kan voor de meeste mensen nooit zwaar genoeg bestraft worden. Dat zie je zelfs in de VS, waar mensen regelmatig de doodstraf die een veroordeelde krijgt nog steeds te weinig vinden. En dat is ook te begrijpen. De gevolgen zijn vaak niet meer terug te draaien. Het is echter ook makkelijk om over te oordelen. De meeste mensen hebben niet iemand die een flinke misstap heeft begaan in hun omgeving. Je denkt heel anders over de zwaarte van de straffen als blijkt dat het je broer of een ander sympathiek familielid is die zo'n misstap, hoe erg ook, misschien eenmalig heeft begaan. Iemand van wie je behalve inmiddels die kwade kant, dus ook al heel erg lang de goede kanten kent.

Categorie: opinie - plusminus 481 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Owl City & He is Me - All about us
http://grooveshark.com/s/All+About+Us/4ZtMGK?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunesģ gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home