Columns

e-mail 

`

833. Beeldvorming (1)

13 oktober 2013
2013, copyright: GoHansBrinker.com

Bijna een jaar geleden schreef ik mijn tot nu toe laatste column voor de site GoHansBrinker.com. Op 19 oktober vorig jaar overleed mijn dierbare kat Frederique die toen al een aantal maanden ernstig ziek was. Hierover ging mijn meest recente column, van 6 november 2012.

Daarvoor liep het al een poosje ook niet zo hard met de inspiratie. Ik schrijf heel gemakkelijk een eindje weg, maar voldoende lijn voor een column kwam er toch niet uit. Als het maar een keer weer loopt, dan komt het ook vanzelf, daar twijfel ik niet aan.

Punt is, ik ben al een poosje niet zo tevreden met bijvoorbeeld hoe nieuws gebracht wordt. En hoe politiek en collega-pers daarmee omgaat. Volgens mij is het niet dat ik er ouderwets over denk, maar eerder dat ik me zorgen maak en dat dat ook redelijk terecht is. En er is meer. Als je over meerdere dingen ontevreden bent is het lastig om er eentje uit te pikken of slechts over kleine ergernisjes te schrijven.

Mensen willen nieuws alleen nog maar horen als het in een paar regels of liefst in 140 of 160 tekens is te verpakken, zodat het op Twitter of via SMS gemakkelijk uit te leggen is.

Probleem daarbij is dat de menselijke taal niet in staat is om ingewikkelde dingen adequaat te beschrijven. Je moet gewoon altijd een context hebben om iets volledig te begrijpen, en ook die context moet vaak worden uitgelegd.

Op zich is dat nog niet zo erg, maar veel van dit alles leidt daarbij tot een dominant optreden van beeldvorming over allerlei begrippen. Als iets eenmaal in een vakje staat, dan gaat het een eigen leven leiden en komt het er ook niet meer makkelijk uit. Dat kost onnodig geld omdat er ook beleid op dit soort misvattingen wordt gebaseerd, waarbij iedereen ook nog vaak tevreden is met hoe dat dure geld dus wordt verkwist. Daar komt nog bij dat vervolgens misvatting 2 op misvatting 1 wordt gebaseerd, die misschien zelf ook weer op drijfzand is gebouwd.

Je kunt je afvragen "is dat erg?", met name vanwege die tevredenheid die er toch kennelijk is. Maar dat is zeker erg. Er zijn allerlei belangengroepen die door dit soort dingen bijvoorbeeld vrij moeiteloos de agenda naar hun hand zetten, en dat is beslist niet wat in een democratische samenleving zou moeten. Bovendien gaat de one-liner-mentaliteit ook nog gepaard (of misschien zijn het wel uitingen van dezelfde trend) met een sterk teruglopen van de belangstelling voor lokale berichtgeving, en met een schaalvergroting bij de pers.

Categorie: opinie - plusminus 423 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.


Hersfstweer op mijn webcam. 13-10-2013 rond kwart voor 3.

Muziektip: Scissor Sisters - Inevitable
http://grooveshark.com/s/Inevitable/4EAK07?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home