Columns

e-mail 

`

831. Meesterkraker Aage M.

3 november 2012
2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ik hoorde donderdagochtend op de radio dat de deze week 27 jaar geleden op 43-jarige leeftijd meesterkraker Aage Meinesz overleed. Meinesz was een crimineel zoals we die tegenwoordig niet meer kennen. Meinesz was razend populair, niet in de laatste plaats door de principes die hij er bij zijn daden op nahield. Hij was volstrekt geweldloos, liep zachtjes weg als er een nachtwaker was die hem dreigde te betrappen en hij ruimde na zijn kluiskraken zelfs netjes de gemaakte troep op. De principes van Meinesz betekenden ook dat hij uitsluitend van instituties als banken stal, hij wilde mensen geen emotionele schade berokkenen en ontzag bij zijn kluiskraken daarom ook de particuliere spaarkluisjes die zich in de door hem gekraakte grote kluizen bevonden.

Zijn faam werd alleen maar groter door het feit dat hij als bekend crimineel een relatie met een politie-agente bleek te hebben. Dit alles was begin jaren 70 in de tijd van zijn faam luidkeels op de voorpagina van de Telegraaf was te lezen. Ook kreeg hij grote bekendheid doordat hij zich door Willem Duis in diens 'Vuist' liet interviewen.

Meinesz werd in de media van die tijd gewoonlijk Aage M. genoemd of aangeduid met zijn bijnaam 'Meesterkraker'. Hij had zijn opleiding gekregen als lasser in de scheepsbouw. Met die kennis modificeerde hij een bestaand lasapparaat, een zogenaamde thermische lans. Zo'n thermische lans is een holle metalen staaf, in het geval van M. gevuld met staven magnesium waar doorheen zuurstof wordt geperst. Het uiteinde wordt ontstoken met een acetyleenvlam en krijgt daarbij vervolgens een temperatuur van zo'n 3500 graden, wat zelfs voldoende is om door beton heen te kunnen smelten.

Meinesz kleedde zich modieus in bandplooibroeken en flamboyante overhemden. Ook zijn levensstijl was flamboyant, en daar had hij dan ook veel geld voor nodig. Hij was daarnaast in zijn Haagse accent goed gebekt wat ook meehielp bij zijn populariteit. Meinesz was afkomstig uit een prominente familie. Zijn overgrootvader was bijvoorbeeld ooit burgemeester van Rotterdam en later van Amsterdam en zijn oudoom was een prominent hoogleraar in de geofysica.

Categorie: crime - plusminus 339 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Pickin' Up The Pieces by Fitz and The Tantrums http://grooveshark.com/s/Pickin+Up+The+Pieces/3wV0tW?src=5
Op YouTube, live met Daryl Hall: http://www.youtube.com/watch?v=booOz8SCpoI

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst.
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home