Columns

e-mail 

`

830. 100 jaar aan viezigheid...

29 oktober 2012
ę2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ik schreef dacht ik al eerder in een column dat ik bezweken was voor een proefabonnement op abonneetelevisie. Iets wat ik eigenlijk niet van plan was te doen. Ik was aan de andere kant best nieuwsgierig. Voor het bedrag dat het kost kun je je op ook op een wekelijks opinieblad abonneren. Dat doe ik ook wel eens, dus de kosten zijn eigenlijk ook wel te overzien.

Ik mocht het abonnement afgelopen zomer twee maanden lang gratis proberen, maar ik moest het wel zelf opzeggen. Dat was ik van plan.

Maar ja zoals wel vaker: niet altijd alle plannen werken zo uit als je ze beoogt. Ik ben nogal een kijker naar de Discoveries en NGC's van deze wereld. Drie van die kanalen zitten in het gratis digitale pakket van mijn kabelaar. Als abonnee heb je er flink wat meer.

Bij het proefabonnement was ik in eerste instantie nogal gegrepen door de misdaadkanalen. Eentje daarvan, die van RTL, RTL Crime is een beetje een rare. Ze zenden zowel misdaadseries uit als realityprogramma's met echte misdaden, zodat je in eerste instantie vaak niet goed weer waar je precies naar zit te kijken.

Het was na een paar weken kijken naar de kanalen echter zo dat ik merkte dat ik van al die misdaadprogramma's toch wel een klein beetje achterdochtiger ging worden. Niet dat ik nu meteen heel parano´de werd, maar toch, ik vond een aantal zaken waar ik eerder nooit wat achter zocht ineens 'misschien wel verdacht'.

Tijd dus om de andere kanalen eens te verkennen. Vervelend genoeg bleken later al die misdaadkanalen in het goedkopere aanvullende pakket te zitten, en de zenders die ik uiteindelijk echt heel leuk vond in het duurdere. Verdikkeme.

De leukste zender die ik er nu bij vind zitten is History HD. Niet alle programma's vind ik leuk. Zaken over paranormale verschijnselen of complotten over UFO's boeien me gewoonweg niet.

De leukste programma's wat mij betreft zijn Pawn Stars (leuke woordspeling), American Pickers en met name Storage Wars. Het gratis op de kabel te bekijken Discovery Channel heeft ook een paar series over het veilen van tweedehands en antieke zaken, ook met storage units (opslagboxen), maar Storage Wars is echt de leukste. De setup van het programma is eenvoudig: mensen betalen om een of andere reden niet voor hun opslagbox, en na verloop van tijd wordt de inhoud van die in de steek gelaten units dan bij opbod geveild.

Een deel van de spanning van het programma zit in de afgewogen gok die de bieders mogen maken. Voordat de units verkocht worden, mogen de ge´nteresseerden slechts 5 minuten een blik in de box werpen, waarbij niets mag worden verschoven of opengemaakt. Ook mogen ze de unit niet binnengaan. Zaklantaarns van elk formaat en elke sterkte zijn echter toegestaan. De verrassing zit hem dus vooral in de dichte dozen en de spullen die niet of nauwelijks vanaf de open garagedeur die ervoor zit zichtbaar zijn. Voor de ervaren kopers is het een combinatie van intu´tie en domweg gokken. De gekochte box moet met contant geld worden afgerekend.

In de serie zijn een aantal vaste bieders terwijl ook de veilingmeester en zijn echtgenote die hem daarbij assisteert steeds dezelfde zijn. Die bieders maken elkaar geregeld het leven zuur. Met name Dave, die een groot bedrijf in tweedehands spullen heeft, en die doorgaans genoeg geld bij zich heeft is geregeld een plaag voor de andere bieders, omdat hij er plezier in schept de prijs die zijn concurrenten moeten betalen regelmatig en onnodig flink op te drijven. Er zijn zowel bieders met ruime middelen als mensen met beduidend minder geld zoals bijvoorbeeld Jarrod en Brandi, een jong stel dat een liefdadigheidsshop (een zogenaamde thrift store) in Orange County drijft waaruit ze wel zelf hun inkomen moeten zien te verkrijgen.

Ook hetgeen waarin de hoofdpersonen ge´nteresseerd zijn verschilt sterk. Meest opvallende verschijning is zonder twijfel Barry Weis, die hoofdzakelijk is op zoek is naar 'collectables', hij is een verzamelaar. Toen ik later over de show las, bleek dat nagenoeg alle bieders dat werk ook daarvoor al deden. Barry is echter door de producent van de show, Tom Bheers[] bij het programma gehaald. Beiden kenden elkaar al, en Barry, een filmproducent in goeden doen en in ruste is een zo kleurrijke figuur dat Bheers[] hem vroeg aan de show te willen meedoen.

Barry is wildenthousiast, maar haalt tegelijk de gekste streken uit. De ene keer komt hij in gezelschap van een kind van een jaar of acht in een kostuum uit de Blues Brothers compleet met zonnebril, die dan voor hem mag bieden. De andere keer heeft hij een dwerg uit een circus bij zich. Ook rijdt hij gewoonlijk in de meest flamboyante voertuigen rond en hij vergeet wel eens een veilingdatum. Een aflevering kwam hij met twee paranormaal begaafde dames, die tot ieders verbazing meerdere keren goed voorspelden wat voor kleur onderbroek de verschillende bieders droegen. Bij het bieden of het voorspellen van de inhoud van de opslagboxen waren ze beduidend minder goed, maar de aanwezigheid van de dames maakten de vervelende Dave zodanig boos dat hij middenin de veiling wegliep.

Barry is gek op de vreemdste dingen. Zo vond hij ineen aflevering waarin hij in een gele jaren-70-slee rondreed met een enorme kippennek, kop en staart erop, drie kippenbrillen. Nee, die brillen was geen grap. Kippen zijn desnoods kannibalen, en als ze bloed zien maken ze een soortgenoot af. In de jaren dertig werd dit zonde gevonden en dus bracht een bedrijf brilletjes voor kippen op de markt voor drie dollar stuk, die de kleur van bloed neutraliseerden waardoor de kippen daadwerkelijk niet agressief werden tegenover gewonde soortgenoten.

Dit zijn de zaken die Barry in zijn verzameling vindt passen. Net als bijvoorbeeld uithangborden van een kermis of een circus. Bepaalde zaken wil hij niet in handelen. Vindt hij bontjassen dan geeft hij die weg aan een van de andere bieders. Barry heeft een uitgebreide vriendenkring waar hij zijn vondsten kan laten taxeren, en hij maakte er meermaals geen geheim van in het verleden een geregelde bezoeker van de zogenaamde stripper clubs van de staten CaliforniŰ en Nevada geweest te zijn.

Helemaal hilarisch was de aflevering waarin Barry een wat hij zelf noemde thermosfles noemde. Het was er eentje in een formaat en vorm die makkelijk in je broekzak paste. Er zat alleen een vreemd luikje in aan de zijkant met een trechtervormige opening erachter. Wat kon daar het doel nou van geweest zijn? Een van zijn vrienden die vaker in de uitzending komt, een Brit, duidelijk ook een ex-hippie die met zijn vrouw samen een antiekshop runt. De 'flask' bleek een pocket spittoon te zijn uit de 19e eeuw, vertaald een zak-kwispedoor. De Chinese keizer had er volgens de Brit ooit ook zo een, maar die was dus helemaal van goud. De trechteropening was om als je de aandrang daartoe voelde in te spugen, en bij het taxeren viel er ook iets uit de thermoskan, opgedroogd, maar naar de herkomst wil je vermoedelijk liever niet raden. 

Barry was niettemin in het praatje in de studio tussendoor bijzonder ingetogen met dit artifact. "Naar dit soort zaken ben ik dus voortdurend op zoek." zei hij. En: "Dit is nou echt helemaal iets voor mijn verzameling." Waar hij dus nog aan toevoegde: "Zodra ik tenminste iemand gevonden heb die de 100 jaar aan fluimen in het ding wil uitkoken."

Ik kijk inmiddels eigenlijk echt iedere dag naar de abonneekanalen, meest 's avonds laat of bij het eten. Iets wat je zo vaak gebruikt mag dus ook wel een klein beetje kosten. Ik heb me nu voorgenomen om na de kerstdagen een nieuw besluit (handhaven of opzeggen) over de dure abonneekanalen te nemen.

Categorie: life-log - plusminus 1279 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Listening to Verkeerd Verbonden by Acda en De Munnik http://tinysong.com/XG0t

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst.
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes« gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home