Columns

e-mail 

`

Het ongelooflijke maar echt gebeurde verhaal van...
828. Charles Sobhraj (deel 1)

23 augustus 2012
2012, copyright: GoHansBrinker.com

Dit is het waar gebeurde verhaal van Charles Sobhraj, een man die dacht te glad te zijn voor welk juridisch systeem ook, en die dat tientallen jaren lang nog waar maakte ook. Totdat overmoed heb uiteindelijk ten val bracht. Sobhraj zit nu een levenslange gevangenisstraf uit in Nepal. Het verhaal van een man met een ongelooflijke intelligentie en onvoorstelbare talenten. Als hij die op een andere manier had ingezet dan had hij  ongetwijfeld veel voor de wereld kunnen betekenen, bijvoorbeeld als gewiekste topdiplomaat.

Het verhaal van voluit Hotchand Bhaonani Gurumukh Charles Sobhraj, die in de eerste jaren van zijn leven Gurmukh Sobhraj genoemd werd, begint in 1944 toen Sobhraj op 6 april geboren werd in wat toen nog Frans Indochina heette in de plaats Saigon. Dat wil zeggen in het huidige Vietnam, respectievelijk Ho Chi Minh Stad. Sobhraj's moeder was ongetrouwd en Vietnamees, zijn vader kwam uit India. Toen Gurmukh nog klein was werd het gezin door zijn vader verlaten. In eerste instantie was Gurmukh daardoor statenloos, maar daar kwam verandering in door de nieuwe vriend van zijn moeder, een Franse legerluitenant die in de regio gestationeerd was en die de kleine Gurmukh adopteerde. Dat belette de ouders niet om de kleine Gurmukh achter te stellen bij de kinderen die het paar later gezamenlijk kreeg.

Vanwege het beroep van zijn pleegvader werd er geregeld verhuisd. Dan weer woonde het gezin in Frankrijk, dan weer in Frans Indochina. Charles kreeg hierdoor nooit de gelegenheid om zich ergens thuis te voelen. Als teenager ontwikkelde hij vervolgens persoonlijkheidsproblemen en hij werd actief in de kleine criminaliteit.

Als 19-jarige kreeg Sobhraj voor het eerst gevangenisstraf. Hij moest vanwege inbraak de Parijse Poissy-gevangenis in. Charles was inmiddels een meesterlijke manipulator die uit iedere situatie wel een slaatje wist te slaan of er in elk geval er geen vervelende tijd te hebben. Hij wist de leiding van de gevangenis er bijvoorbeeld toe over te halen dat hij allerlei gunsten had die de andere gevangenen niet hadden, zoals bijvoorbeeld de boeken die hij in zijn cel mocht bewaren wat gewoonlijk voor gevangenen verboden was.

Bronvermelding: diverse bronnen, dit verhaal leunt o.a. zwaar op Wikipedia in het Engels, Duits, Nederlands, Frans en Italiaans.

Categorie: informatief - plusminus 347 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: It's Gonna Take Time by Carole King http://tinysong.com/FFkd

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst.
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home