Columns

e-mail 

`

826. Misdaad wat de klok slaat (deel 2)

17 augustus 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Iets anders wat me opvalt, en eigenlijk ook wel stoort is dat men bij meerdere potentiŽle daders bij een zwaar vergrijp behalve naar eerdere contacten met de politie direct kijkt of iemand ooit psychisch instabiel is geweest. Als iemand in het verleden, hoe lang geleden ook met een psychiater in aanraking is geweest, en zeker als dit vaker of gedurende langere tijd geweest is, dan wordt die persoon direct de prime suspect. Maar goed, het is natuurlijk ook niet voor niets dat in plaats van de psychiatrische klinieken juist de gevangenissen vol zitten met mensen met vaak heel zware psychiatrische ziektebeelden. Nederland gaat overigens hard achter de VS aan wat dat betreft.

Enkele medische mysteries die ik de afgelopen weken met mijn proefabo gezien heb waren ronduit lachwekkend. Ik zag kort geleden op Investigation Discovery zo'n uitzending. Nou moet ik vertellen dat ik als achtergrond heb dat een vroegere partner van mij op het moment dat we een relatie kregen nog voor arts studeerde. Vanaf de zijlijn pik je dan een hoop kennis op dat gebied op, ook al ben je slechts een 'innocent bystander'.

Het programma van een uur ging over iemand waarvan ik al binnen vijf minuten wist dat hij het syndroom van Marfan had. Marfan is een bindweefselziekte die als belangrijk kenmerk voor de diagnose heeft dat mensen met dat syndroom dikwijls heel groot zijn, met name in de 'extremiteiten'. Bijvoorbeeld hebben ze vaak extreem lange en vaak ook buitengewoon flexibele vingers. Verder is bij Marfan's de 'spanwijdte' van de armen groter dan de lichaamslengte, wat bij gezonde mensen doorgaans niet het geval is. Veel Marfan's komen te overlijden doordat de aanhechting van de aorta aan het hart door het bindweefselprobleem te zwak is aangelegd. Bekende mensen van wie vermoed wordt dat ze Marfan hadden zijn bijvoorbeeld Abraham Lincoln en de componist Rachmaninoff. Mogelijk dat het eminente pianospel van de laatste behalve aan zijn grote handen ook de danken was aan de flexibiliteit die hij door Marfan had.

Het medische onderzoek naar wat de hoofdpersoon uit het programma over het syndroom van Marfan mankeerde behoorde volgens mij eerder tot de medische missers dan tot de medische mysteries.De ouders van een ziek kind maakten in het programma de gang van de ene naar de anders specialist, in het ene na het andere academische ziekenhuis. Uiteindelijk (hoe knap) hadden ze het gevonden. Ja de arts stond zelf ook wel te kijken van deze conclusie. Dit rare ziektebeeld met deze combinatie symptomen kwam je toch maar heel zelden tegen. Zouden ze marfan soms overslaan bij de Amerikaanse opleidingen? Ik heb overigens niet kunnen vinden dat het ziektebeeld hier in Europa een hogere incidentie heeft dan aan de andere kant van de grote plas.

Categorie: informatief - plusminus 454 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: De kapitein by Acda en De Munnik http://tinysong.com/tMn7

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst.
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunesģ gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home