Columns

e-mail 

`

825. Misdaad wat de klok slaat

15 augustus 2012
2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ik heb sinds kort een proefabonnement op een aantal extra zenders via de digitale kabel. Daar zitten ook de verschillende misdaadkanalen bij zoals RTL Crime, Investigation Discovery, Crime & Investigation en Zone Reality. Een paar van die zenders hebben ook programma's over zogenaamde medische raadsels, diagnoses waar artsen eigenlijk niet uitkomen.

Nou heb ik al eens gezien dat de programma's met misdaadzaken (de details van welke zaken vaak gewoon op Wikipedia en elders op internet te vinden zijn) soms flink een loopje nemen. Het is vanuit journalistieke belangstelling tegelijk ook wel erg interessant om te zien hoe de verschillende programmamakers hiermee omgaan. Ik wil mijzelf bij publicaties bijvoorbeeld in elk geval baseren op de juiste gegevens, en hoe betrouwbaar zijn deze ons als documentaires voorgespiegelde uitzendingen nu eigenlijk?

Duidelijk is dat de programma's vaak gemaakt worden met enthousiaste medewerking van de betrokken politiekorpsen en justitie. Wat daarbij behalve hoe indrukwekkend dat werk soms is, direct opvalt is dat alleen de zaken gepresenteerd worden die niet alleen worden opgelost, maar in de meeste gevallen ook leiden tot een veroordeling. Als je de echte wereld bekijkt, zowel hier als in de VS zie je dat ook bij de zware zaken gewoonlijk maar een deel van de zaken wordt opgelost. Daarnaast moeten veel zaken ook gewoon wegens tekort aan menskracht blijven liggen. In grote steden in de VS waar speciale teams zich alleen met moorden bezighouden omdat er vaak meerdere moorden per dag gepleegd worden is dat ook bij dat zware misdrijf meestal niet veel anders.

Bij misdaad-items worden mensen verder dikwijls, zoals de aanklager vanuit diens perspectief doet, als echte criminelen afgeschilderd, ook al zijn ze slechts verdachte. Dat is makkelijk, de wereld is zwart en wit, en zoiets als eenvoudige of gemakzuchtige kijker ook nog goed te begrijpen. Een paar zaken die ik zag kende ik uit de krant of of van een bij de VPRO uitgezonden documentaire. Verder materiaal is vaak achteraf ook nog in verslagen van de rechtbank in lokale kranten ter plekke in de betreffende regio's te vinden. Daar heb ik meer dan eens gevonden dat een veroordeelde in een uitzending als de kwaadaardige dader van een feit werd opgevoerd, terwijl op het moment dat de documentaire werd uitgebracht zo iemand allang was vrijgesproken of er zodanige twijfel aan het vonnis van zo iemand was gerezen dat iemand al in afwachting van een hoger beroep was vrijgesproken. Terwijl men dus beter kon weten werd dat niet als zodanig ook in het programma opgevoerd.

Categorie: informatier - plusminus 415 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Cowboys and Angels by George Michael http://tinysong.com/UuvO

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst.
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home