Columns

e-mail 

`

819. De omroepkiezer

12 mei 2012
2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ineens was er een nieuwe verkiezingswebsite. Nou ja... Gebaseerd op de  bekende stemwijzer en het kieskompas die rond de verkiezingstijd veel geraadpleegd worden. Je kunt met de omroepkiezer kijken welke omroep het best bij je past. Nou hoorde ik de afgelopen dagen op de de radio dat opvallend veel mensen Powned en WNL op plaats 1 en 2 als uitkomst krijgen. En dat terwijl het de KRO was die de site begon.

Nou kijk ik de laatste jaren bijzonder veel op internet, vaak zijn dat de publieke omroepen via bijvoorbeeld uitzendinggemist.nl. Op mijn televisietoestel kijk ik daarnaast meestal naar Discovery, National Geographic, TLC of het misdaadkanaal 13th Street. Zelden kijk ik naar de RTLen en als ik dat doe is het meestal naar RTL-7 of RTL-5. Wel kijk ik nog wel eens naar Net5. De test op internet waar deze column over gaat heeft echter alleen betrekking op de publieke omroepen. Mijn voorkeur daar zou zijn BNN, VARA, NTR, VPRO, Omroep Max of NOS. Misschien is dat niet eens de volgorde van voorkeur, maar deze omroepen blijk ik tenminste doorgaans wel in de praktijk te kijken. 

Afijn toch ook zelf die test maar eens gemaakt, gewoon uit nieuwsgierigheid om te kijken. Het kan toch niet zo zijn dat daar bij mij ook WNL of Powned uit komt? Alle vragen heb ik zo eerlijk mogelijk beantwoord, dus niet met een bepaalde voorkeur of uitslag op het oog. En wt dacht je wat? Bij mij stond Powned op nummer 1 en WNL op nummer 2 als omroepen die het meest bij mijn voorkeuren zouden aansluiten. Hoewel je er misschien ook wel iets lelijks over kunt zegggen moet ik bekennen dat ik wel degelijk af en toe naar de kwajongenstelevisie van Powned kijk. Niet dat ik het bewust opzoek, maar ik kom er bij het zappen wel eens langs. Het is een stijlfiguur die bij tijd en wijle ook weleens heel vermakelijk is. De keren dat ik WNL wil kijken zijn eigenlijk toch wel heel erg zeldzaam. Dat ik die zender bewust opzoek is alleen als ik bijvoorbeeld obstipatie heb. Na amper vijf minuten kijken zit ik me gewoonlijk al zodanig op te winden, dat ik me doorgaans op het toilet vervolgens moeiteloos kan bevrijden van alles wat maar in de weg zit.

Ook de rest van de uitslag van de test was ronduit verbijsterend. Op drie stond bij mij omroep Max. Ik vind die omroep zeer oorspronkelijk, ze maken vakkundige programma's hebben een behoorlijk goed gevoel voor wat bij de kijker aansluit, alleen gewoonlijk is dat dus niet van toepassing op mij. Op vier bij mij stond NTR dat is voorstelbaar, maar daarna de EO?! Eigenlijk kijk ik bij hen alleen de actualiteiten, die ze gewoonlijk zeer integer brengen. Meteen onder de EO kwam de VARA. BNN dat ik toch ook best graag kijk stond n na laatst op nummer 12, de omroep waar ik al 25 jaar lid van ben, de VPRO stond dus net daarboven. Eigenlijk de enige in dit lijstje met welke positie ik het dus van harte mee eens ben, dat was de TROS die op 13 helemaal onderaan stond. Die is helemaal correct.

Afijn, ik ben dus eigenlijk wel benieuwd wie er soortgelijke ervaringen met deze test heeft. Ik ben toch echt benieuwd wie de eerste is van wie ik weet dat die niet WNL of Powned op nummer n had ztaan. Voor wie het wil proberen: www.omroepkiezer.nl.

Categorie: actualiteit - plusminus 571 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Better Alone by Melanie C http://tinysong.com/iRA2

vorige column - volgende column - archief - home