Columns

e-mail 

`

  

Het vlaggeschip van Sea Shepherd, de Steve Irwin voor anker nabij Antarctica - Foto uit seizoen 3 van Whale Wars (© 2010, Animal Planet / Sea Shepherd)

805. De schaapsherders van de zee

16 januari 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ik schreef al eerder dat ik sympathiek sta tegenover de acties van de organisatie Sea Shepherd. Ik sta niet achter de wat meer gewelddadige acties van ze. Niet alleen omdat ik tegen geweld ben. Ik vind niet dat ze de mensen die aan de acties deelnemen, maar ook de Japanse vissers fysiek in gevaar moeten brengen. Bovendien wat hebben we eraan, hoewel meneer Watson keer op keer bijzonder goed blijkt te weten hoe ver hij kan gaan, als er een keer een groter actieschip geheel verloren gaat en dat dan een einde betekent aan de acties.

Ik ben met mijn affiniteit in goed gezelschap. In de raad van advies van de organisatie zitten bijvoorbeeld bekende mensen als Pierce Brosnan, Rutger Hauer, Sean Penn en Martin Sheen. Mensen die de acties van Sea Shepherd steunen zijn de Canadese milieu-activist Farley Mowat, Ameriaanse tv-acteur, producent en componist Richard Dean Anderson, de gepensioneerde Amerikaanse quizmaster Bob Barker, tegenwoordig dierenactiviste Brigitte Bardot, Star Trek-acteur William Shatner, de Red Hot Chili Peppers en in Nederland onder andere Theo Maassen en Hans Teeuwen.

Wat ik vooral goed aan ze vind is de bevlogenheid. Dat zie je tegenwoordig veel te weinig. Ook geweldig vind ik dat al die mensen wekenlang van huis gaan, veelal kinderen een echtgeno(o)t(e) thuis achterlaten. Dat soort van begeestering mis ik meer en meer in onze huidige wereld. Ze opereren in een gebied, Antarctica, zo ver van de bewoonde wereld dat je niet binnen twee of drie dagen bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis kunt komen. 

De Japanners doen iets waarvan ieder land eigenlijk wel weet dat het niet deugt. Maar vanwege belangen laat de rest van de wereld ze in weerwil van wat de internationale gemeenschap wil, gewoon hun gang gaan. Onder het mom van onderzoek worden er voor miljoenen dollars aan walvissen doodgemaakt, en het walvisvlees dat ze bij dat "onderzoek" overhouden wordt heel gewoon aan sushi-bars verkocht of ingeblikt bewaard. Helemaal schandalig is dat onlangs bleek dat een flink deel van de hulpgelden die voor de gevolgen van de aardbeving en wat er daarna gebeurde door de rest van de wereld is ingezameld, zijn verdwenen naar subsidies voor de niet eens winstgevende walvisjacht.

Sea Shepherd zegt dat ze niet anders doen dan als een soort onbenoemde internationale politiemacht ervoor te zorgen dat de onder UN-vlag afgesproken regels worden nageleefd. Ze zien zichzelf als een controlerende en misschien ook wel sanctionerende organisatie, die dat controlerende en sanctionerende werk doen, omdat iedereen het verder laat liggen. Het nog ongerepte poolgebied is natuurlijk voor de meeste landen ook bijzonder ver weg.

De witgelokte, en een beetje op captain Iglo gelijkende initiatiefnemer en duidelijke leider van de acties, Paul Watson heeft door eerdere acties al eens een enige tijd gevangen gezeten. Die tijd heeft hij nuttig besteed door een grondige studie te maken van maritieme wetten, en bij de meeste van de acties van de laatste jaren is de groepering door geen enkel land veel in de weg gelegd. Wanneer er opgetreden wordt is het door een regering van Faroër als Sea Shepherd daar protesteert tegen de jaarlijkse nodeloze slachting van dolfijnen op de eilanden. Of anders door Japan. De meerderheid van landen die weliswaar de deur voor de slachtingen op een kier lieten staan, voelen er niet veel voor om nu voor de belaagde overheden de hete kolen uit het vuur te halen en zich daarbij zelf misschien wel in de vorm van gezichtsverlies te branden. (wordt vervolgd)

Zie eventueel ook: www.seashepherd.nl


Kapitein en Sea Shepherd-oprichter Paul Watson
(© 2010, Animal Planet, fotograaf Adam Pretty)

Categorie: opinie - plusminus 574 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - volgende column - archief - home