Columns

e-mail 

`

804. Zonde van de centen

10 januari 2012
2012, copyright: GoHansBrinker.com

De rijksoverheid bezuinigt op de Postbus 51-spotjes. Onder andere zijn de spotjes over seksueel overdraagbare aandoeningen en die tegen roken geschrapt. Die van het roken dat snap ik nog. Het huidige kabinet heeft zich integraal laten inpakken door de lobbyisten van de Nederlandse tabaksindustrie, en heeft zich tegenwoordig ten doel gesteld om het roken zoveel mogelijk belemmeringen uit de weg te nemen. Het neemt daarmee in de westerse wereld een unieke positie in, en daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen. Maar zijn ze nu voor de verspreiding van SOA's? Ik bedoel ook het testen op dit soort ziektes wordt tegenwoordig zoveel mogelijk... tsja, uitgekleed.

Zoveel geschrapte spotjes per 1 januari. Kennelijk was de 'airtime' er al voor gereserveerd, want wat horen we nu? In veel reclameblokken op de radio 's ochtends tweemaal achter elkaar een iets andere spot met dezelfde tekst, niet voor Postbus 51, maar voor de site van de Rijksoverheid. Twee keer achter elkaar hetzelfde overheidsspotje, is dat geen verspilling? Iedereen die in de reclamevak zit weet dat dat vrij zeker niet effectief is, en in een aantal gevallen zelfs contraproductief.

Het gaat sinds de jaarwisseling nu al bijna anderhalve week zo, en elke keer denk ik weer 'wat zonde toch weer van onze centen'. Kennelijk heeft ons huidige landsbestuur zo'n hekel aan de vermeende linkse hobby van een goede gezondheid bij grote delen van de bevolking, dat het niet kon wachten tot het contract voor de zendtijd verlopen was, met de aanmoedigingen daarvoor alvast uit de lucht te halen. Tsja, je weet natuurlijk nooit wanneer zo'n kabinet niet per ongeluk alsnog eens omvalt.

Ik heb zelf trouwens nog wel een voorstel om iets op de staatsuitgaven te bezuinigen. Ik begrijp dat iedere kamervraag de Nederlandse belastingbetalers samen namelijk 8000 euro kost. En dat de stroom van kamervragen onstuitbaar eigenlijk alleen maar toeneemt. Trek voor iedere kamervraag die een kamerlid stelt, links, rechts of in het midden, dat maakt niet uit, 80 euro van hun netto maandsalaris af, en je zult eens zien hoe het verandert. En zeg nou zelf, 80 euro in het licht van de huidige bezuinigingen en met een inkomen van ruim 7300 euro per maand niet eens zo ver vanaf het Balkenende-niveau, dat is toch een schijntje?

Bronvermelding: www.parlement.com (inkomen kamerlid)

Categorie: opinie - plusminus 376 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziek bij deze column van vandaag: http://tinysong.com/j9zh
(n.b. het kan een sec. of 10 duren voordat de muziek begint)

vorige column - volgende column - archief - home