Columns

e-mail 

`

802. De Nederlanders en het water

8 januari 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Prinses Máxima meldde ooit in een toespraak 'de' Nederlander niet te hebben
gevonden en dat 'de' Nederlandse identiteit niet bestaat. Bij oppervlakkige beschouwing lijkt dat misschien ook zo, maar laat er niet een Elfstedentocht
plaatsvinden en helemaal geen overstroming want ineens staat de Nederlander pal. Aad van den Heuvel zei het vrijdag in het tussendemiddagse journalistenpanel op Radio 1 ook al, het zit ons door de vele generaties strijd tegen het water vrij letterlijk in de genen.

Mijn eigen columnwebsite heet GoHansBrinker.com. Hans Brinker staat bij met name Engelstaligen bijna wereldwijd synoniem voor Nederland en de Nederlander, en misschien ook wel voor de Nederlandse volksaard. Onderdeel van het boek uit de negentiende eeuw over Hans Brinker was het verhaal over het jongetje, zoon van een sluiswachter die het land redde door zijn vinger een nacht lang in de dijk te steken totdat meneer pastoor hem 's ochtends vond. Dat verhaal is in de afgelopen anderhalve eeuw (het boek is uit 1865) tot een Amerikaanse legende geworden. In eerste instantie was de naam van deze website trouwens voor een Engelstalige site bedoeld.
Hans Brinker is trouwens ook de naam van een budgethotel in Amsterdam dat ooit een reclamecampagne had waarin het de (vermeende) slonzigheid en smerigheid van het hotel tot een aanprijzing maakte. De opvallende reclame werkte erg goed. Met name bij studenten. Zie eventueel hier voor een vervolg op deze campagne: http://www.youtube.com/user/hansbrinker

Hans Brinker was overigens niet een Nederlands jongetje. Hij is het bedenksel van de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge. Het boek over Hans Brinker had als titel "Hans Brinker, of de zilveren schaatsen: verhaal over een leven in Holland" en het werd door Dodge geschreven toen ze nog nooit in Nederland was geweest.

Maar goed, de Amerikaanse legende is dus niet alleen een legende. Op het moment dat het water ons land daadwerkelijk bedreigt staan alsof het vanzelf gaat alle normaal zo verdeelde neuzen kaarsrecht dezelfde kant uit. Het Woudagemaal in Lemmer dat net besloten had om maar niet meer voor bezoekers open te gaan kon de stroom kijklustigen maar ternauwernood aan. Dit gemaal, het oudste nog werkende stoomgemaal wordt alleen bij de allerhoogste waterstanden nog daadwerkelijk ingezet.

Categorie: opinie - plusminus 362 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  

vorige column - volgende column - archief - home