Columns

e-mail 

`

801. Het permanent maken van een crisis

5 januari 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Het kabinet heeft onlangs een voorstel ingediend om de zogenaamde crisis- en herstelwet permanent te maken. Vandaag werd bekend dat de Raad van State grote vraagtekens zet bij dat plan.

De crisis- en herstelwet was oorspronkelijk bedoeld om in moeilijke tijden de besluitvorming over met name bouw- en infrastructurele werken te bemakkelijken. Zo zou bijvoorbeeld de overheid makkelijker dingen kunnen aanbesteden wat ook weer goed is voor het bedrijfsleven in die moeilijke tijden.

Aan de andere kant ontneemt de wet mensen hun recht om terecht bezwaar aan te tekenen als ze bijvoorbeeld door zo'n maatregel in hun belangen erg geschaad worden. Die belangen kunnen dingen zijn als dat je huis onteigend wordt, maar ook dat een stuk natuur waar je samen met anderen erg op gesteld bent op de schop gaat.

In feite zet de wet tijdelijk een aantal democratische processen opzij. Het recht van burgers en vooral kleine ondernemers om zich terecht tegen een vaak oppermachtige overheid te kunnen verweren.

Vooral het feit dat relatief kleine organisaties soms in staat waren om met bijvoorbeeld een beschermde diersoort jarenlang grote projecten tegen te houden was deze regering en een aantal grote bouwbedrijven een doorn in het oog. Nu kun je erover van mening verschillen of zoiets al dan niet een uitwas is, of juist het terecht gebruiken van juridische mogelijkheden, met deze wet hier worden een aantal rechten van alle burgers geofferd voor een paar eventuele misstanden.

Het wordt er voor die burgers toch al niet makkelijker op. Doordat bijvoorbeeld de griffierechten dit jaar ook al zeer fors omhoog gaan bedenk je je wel een keer extra om een onnodig naar de rechter te stappen, en misschien laat je het hierdoor sowieso wel achterwege.

Daar komt het permanent maken van deze wetscrisis dan nog overheen. Maar er zijn natuurlijk ook lichtpuntjes. Zo zijn we ondanks alles wat onze huidige landsbestuurders op het moment ook aan het proberen zijn nog altijd dus geen dictatuur.

Nog niet...

nota bene: bij deze column hoort eenmuziek fragment. klik hier om dat fragment te horen:
 http://tinysong.com/tV3d
(het kan max. een seconde of tien duren voor het geluid begint)

Categorie: opinie - plusminus 320 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  

vorige column - volgende column - archief - home