Columns

e-mail 

`

800. Column nr. 800 / De app

4 januari 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Voorwoord: een klein feestje. Vandaag column nummer 800. Ik ga daar niet heel veel aandacht aan besteden. Bespiegeld heb ik de afgelopen tijd in de columns genoeg. Het is wel leuk natuurlijk. En ongelooflijk. Acht-honderd op internet geplaatste columns.

Ik heb hier al geschreven dat ik sinds een aantal weken een tablet-PC heb met het Android besturingssysteem. Op zo'n systeem installeer je geen programma's, maar zogenaamde apps. Dat is helemaal hetzelfde. En toch weer niet.

Voor Android zijn er bijvoorbeeld geweldig leuke webservers als app. Ik kwam daarachter door een artikel in het tijdschrift Elektor over het besturen met zo'n tablet-computertje van een fotocamera. Ik heb er een paar geprobeerd, van die webservers. Alle geprobeerde software was daarbij gratis. Een van de geprobeerde webservers maakte zelfs een website aan waarmee je je mobiel op die webpagina geheel op afstand kunt gebruiken. De leukste webserver-app maakt ook uitgebreide ondersteuning van https mogelijk (beveiligd), toch wel bijzonder. Opvallend is hoe makkelijk ze te beheren zijn.

Ik ben totaal onder de indruk van apps. De reguliere website van de Volkskrant vind ik niet geweldig, maar hun app is gebruiksvriendelijkheid en nuttigheid in het kwadraat. En zo gaat het vaker.

De bovengenoemde experimenten met de webservers zijn eigenlijk een vervolg op eerdere camera-experimenten. Ik heb al wat langer geleden de app 'IP webcam' uitgeprobeerd. Die gebruikt de camera in een smartphone of een tablet-PC, en maakt dan met een webserver die in hetzelfde programma ingebakken zit een website aan waarmee je op verschillende manieren dat camerabeeld kunt bekijken (en eventueel ook het microfoongeluid van tablet/smartphone kunt beluisteren). Helemaal geweldig, want een dergelijke IP-camera met nog niet eens deze fucntionaliteit kost los een soortgelijk bedrag als ik voor de hele tablet-PC betaald heb, waarmee je natuurlijk nog veel meer andere nuttige dingen kunt dan hem alleen als camera gebruiken.

Het blijft trouwens wel een intrigerend gegeven, waarom apps zoveel leuker handiger, prettiger zijn dan de meeste sites en andere software. Wel een nadeel vind ik dat vaak een hoop keuze-opties die in principe wel mogelijk zouden zijn, in zo'n app niet beschikbaar zijn voor de gebruiker. Hetzelfde zie je bij Security Essentials de eigen virusbeveiligingssoftware van Microsoft. Die wordt ook geroemd om het gebruiksgemak, wat voornamelijk komt doordat je er zelf bijna niets aan kunt instellen. Net als bij die apps zijn de keuzemogelijkheden die wél mogelijk gemaakt zijn daarentegen bijzonder slim gekozen.

Ik ben niet een echte Microsoft-fan, maar Security Essentials is hoewel het niet zo bekend is wel degelijk een van de betere antivirusprogramma's die er is. En net als de meeste smartphone-apps is het programma gratis. Vermoedelijk is het een kwestie van én slim kiezen van de beschikbare mogelijkheden, én de kwaliteit ervan. Daarnaast worden de meeste apps verspreid via een iPhone App Store of via Android Market, waar ze eerst op nare dingen als vastlopen worden gecontroleerd. Als een app instabiel is wordt hij natuurlijk direct uit zo'n virtuele applicatiewinkel geknikkerd...

N.b. Security Essentials is sinds een poosje alleen nog te krijgen voor Vista en Windhoos 7.

Categorie: informatief - plusminus 39+451+15 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  

vorige column - volgende column - archief - home