Voorpagina


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 


N.b.: De meeste foto's op deze site zijn 'aanklikbaar' voor een vergroting.


 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
   
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
   
 

« Winkelcentrum Emiclae… | Home | Bij Nijkerk »

De burgerjournalist

09 05 07 - 22:26

Journalist John

De verwachting is dat in de nabije toekomst het nieuws steeds minder en minder een zaak van (alleen) journalisten zal zijn. De 'gewone' burger en niet-professionele journalisten zullen een steeds belangrijker rol gaan spelen bij het vergaren van nieuws. Daar zitten zoals bij veel dingen zowel voor- als nadelen aan. Voordeel is dat niet-professionele journalisten een veel oorspronkelijker, en originelere kijk op het nieuws kunnen bieden. En bovendien van een veel persoonlijker invalshoek uit kunnen getuigen. Vaak ook is hun betrokkenheid groter, niet in de laatste plaats doordat de onderwerpen lokaler van aard zijn. Of misschien zijn die onderwerpen ook wel lokaler, omdat dingen van dichtbij mensen nu eenmaal meer aanspreken.

Burgerjournalisme is de ultieme democratie. Maar het heeft ook het gevaar in zich dat mensen het groter verband missen. En zich bovendien misschien door professionele spin-doctors makkelijker een rad voor ogen laten draaien. Om die reden zullen analisten van het nieuws en en als zodanig professionele journalisten ook in de toekomst altijd nodig blijven; al is het maar om te voorkomen dat de deskundologen de rol van het geven van een context aan het nieuws van ze zullen overnemen.

Lokale en regiosites zijn de bakermat van de burgerjournalistiek. De regiosite Eemland Centraal is een nieuwe loot aan de boom van de Centraal-websites, die overigens allemaal helemaal zelfstandig en onafhankelijk van elkaar functioneren. De meest succesvolle daarvan bevinden zich in Amsterdam en Nijmegen. De sites bedrijven in weblogstijl een vorm van burgerjournalistiek, waarbij zonder duidelijke scheiding tussen de genres de ene keer de eigen mening over een lokale kwestie of gebeurtenis lucht krijgt, terwijl de keer erop een artikel of column misschien een voornamelijk beschrijvend karakter heeft. Niettemin worden de schrijvers voor deze sites vaak aangeduid als 'columnist', wat sowieso wijst op een opiniërende taak, en is een belangrijk doel van de teksten op de site dat deze reacties moeten oproepen.

webredacteur [a] xs4all.nl


No comments

Trackback link:

Zet Javascript aan om een Trackback URL te genereren

  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile


 

  (Ingelogd als )

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.