539. Allegaartjes en ergernissen

12 augustus 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)     

     

Deze column wordt waarschijnlijk een beetje een allegaartje, maar dat is niet erg. Allereerst is er een kleine ergernis. Zoals zo vaak had ik vandaag een hele bellijst die ik bij langs moest. Vaak vervelend en uiteindelijk dikwijls ronduit ergerniswekkend is het dat je bij ieder bedrijf waar je in de wacht gezet wordt 'getrakteerd' wordt op muziek. Ik wil geen zeurpiet lijken, maar ik heb vanmiddag achtereenvolgens kunnen luisteren naar Enya, Allison Moyet, Clannad, de Zombies, iets onduidelijks klassieks (gespeeld op synthesizer), een elektronisch pingeltje, the Alan Parson's Project, iets uit een musical, en Koos Alberts. Allemaal eerbiedwaardige muziekmakers, die ik ook helemaal hun royalties niet misgun, maar ik luister overdag vaak zelf naar muziek. Soms probeer ik het nog weleens, dat ik van een afstandje uit de hoorn probeer te horen of de muziek overgaat in iemand die vraagt waarvoor ik belde, maar dat is moeilijk. De ene keer mis je het gewenste moment waarop je opnieuw in de wachtrij komt, de andere keer denk je dat je aan de beurt bent terwijl het nog lang zo ver niet is. Je eigen muziek én de muziek uit de telefoon tegelijk beluisteren, dat is ook geen optie, dus moet je eigen muziek telkens uit. Reuzevervelend. Ik heb nog wel eens overwogen om telkens tijdens het gesprek dat volgt mijn eigen muziek zo onverstaanbaar hard te zetten dat het de nietsvermoedende beller aan de andere kant ook mijlenver de keel uit hangt, maar dat is geloof ik voor mijn eigen belang ook niet zo'n heel erg effectief idee. Sinds een tijdje zeg ik dus maar aan het einde van ieder gesprek waar ik muziek gehoord heb hoe vervelend ik dat vind. Niet dat ik denk dat het helpt, maar het lucht wel op.

Iets anders... De komende tijd wil ik, net als ik de afgelopen jaren rond deze tijd geprobeerd heb, eigenlijk weer aan een serie columns gaan schrijven. Een en ander natuurlijk wel afhankelijk van inspiratie (en misschien ook wel van het weer en mijn humeur), dus ik hoop dat het lukt. Ik heb al een paar aardige ideeën die nog niet helemaal uitgekristalliseerd zijn, waaronder dus een misdaadverhaal. Omdat ik terwijl ik daaraan aan het sleutelen ben niet al die tijd helemaal niets wil publiceren, ga ik de komende tijd een aantal oude verhalen recyclen. Ik heb in het verleden bovendien meerdere (korte) series geschreven waarvan ik van enkele nooit de laatste paar afleveringen heb geplaatst, omdat ik daar nooit helemaal tevreden over was. Ik ga wat dat betreft mijn leven dus beteren, door aan een recente serie alsnog een goed slot te schrijven, en een serie uit 2003 geheel te herschrijven en het nog niet gepubliceerde slot plak ik daar dan meteen achteraan. Ik ben zoals te zien is overigens al begonnen met het serietje taxi-verhalen te herschrijven en herplaatsen.

Ten slotte kan ik melden dat ik sinds kort voor deze column gebruik maak van het open sourcesprogramma OpenOffice.org (zie www.openoffice.org). Ik heb dat pakket een aantal jaren geleden ook al eens een tijdje gebruikt, maar omdat dat toen toch niet zo goed werkte ben ik uiteindelijk toch weer teruggegaan naar Office van Microsoft. Het programma was destijds ook nog niet helemaal compatibel met Word, zodat ik sowieso voor opdrachten van klanten altijd het commerciële Office moest gebruiken. Ondertussen lijkt OpenOffice.org een volwaardig alternatief voor Microsoft Office, waarbij ook de bestanden in het Word-formaat gemaakt met het programma Writer, volledig uitwisselbaar zijn met die van het commerciële Word (zelfs de woordentelling klopt exact). Ik ben iemand die altijd netjes voor zijn software betaalt, dus het gratis OpenOffice.org is mede daardoor bij vervanging een erg interessante optie, nog afgezien van het feit dat ik een groot voorstander ben van open sources-toepassingen.

Categorie: - bespiegeling - plusminus 636 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Reageer

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst