Taxi-verhalen (2)

538. De huisman

11 augustus 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)     

     

Een maand geleden moest ik opnieuw in het oosten zijn voor een korte reportage. Ditmaal in de stad. Ik reis per openbaar vervoer, en ik neem op de plaats van bestemming liever een taxi dan dat ik de bus neem. Zeker als ik nooit eerder op de plek geweest ben, waar het interview plaatsvinden. Zo hoef ik tenminste niet te zoeken. Een groot voordeel van reizen per openbaar vervoer zijn de gesprekken die je hebt met medereizigers. In plaats van als automobilist steelse blikken te wisselen met de leuke mevrouw bij het stoplicht in de auto naast je, blijk je in de trein gewoon een tijdlang in dezelfde coupé te zitten als zo'n soms erg sympathieke jongedame, en regelmatig ontspint zich dan als vanzelf een leuk gesprek. Ik houd van het reizen met het openbaar vervoer, en dan met name in de trein. Dat kan ermee te maken hebben dat mijn ouders toen ik nog geen één jaar oud was in Dordrecht gingen wonen, en iedere vijf weken per trein de reis van 240 km terug naar de beide grootouders in hun oude woonplaats Assen maakten; in eerste instantie met mij nog in de reiswieg. Het geluid van de aloude hondekoptreinstellen, toen ze nog reden, gaf mij ook vrij recent nog steeds een vertrouwd gevoel dat ik met niets kan vergelijken. Hetzelfde zal misschien gelden voor iemand die opnieuw in de eerste auto van zijn ouders komt te zitten die hij of zij bewust heeft meegemaakt. Een aparte categorie van gesprekken onderweg zijn die met bestuurders van bussen en taxi's. Dat laatste komt vaker voor dat het eerste. Chauffeurs van bussen zijn met name praatgraag bij de laatste rit, of op buslijnen met weinig passagiers.

Met de taxi halverwege de middag na het interview terug, ontspon zich een dergelijk gesprek tussen chauffeur en passagier. Op de heenweg was het mij opgevallen dat ik net als nu in een wel heel oud model taxi naar mijn bestemming werd gebracht. Het bleek dat dit te maken had met het afbranden van een groot taxibedrijf in die plaats, waarbij ook een groot aantal vrij nieuwe taxi's verloren was gegaan. Net de week ervoor was dit gebeurd - ik had het inderdaad in het nieuws gehoord - en het voortbestaan van het taxibedrijf was hierdoor behoorlijk in gevaar gebracht. De man vertelde dat het dus ook nog allerminst zeker was dat hij een paar weken daarna nog werk had. Vrij kort na het begin van het gesprek was er een vreemd soort van herkenning. Ik vertelde naar aanleiding van iets dat hij zei een kleinigheid uit mijn privé-leven van een aantal jaren daarvoor. Ik ben nu vergeten wat het was, maar het rare was dat de chauffeur dit ogenblikkelijk herkende. Dat had ik op basis van wat ik zei namelijk niet verwacht. Het ging over de tijd dat mijn toenmalige vriendin als arts in een academisch ziekenhuis werkte. We raakten op die manier aan de praat over mijn beroep en over zijn beroep. Hij vertelde dat zijn vrouw een nogal goedbetaalde baan had, en dat zij had voorgesteld dat hij voor de huishouding zou gaan zorgen. Hij vond het echter vreselijk om thuis te zitten, en genoot van zijn baan als taxi-chauffeur, hoewel hij daarvoor werkte als bedrijfsleider bij een grote multinational. Daar had hij een riant salaris gehad, maar toen het bedrijf de vestiging in die plaats sloot was hij zonder baan komen te zitten. Vanwege het salaris van zijn vrouw hoefde hij het niet te doen, maar omdat hij niet thuis wilde zitten was hij aan een baan als taxichauffeur begonnen. Toen ik er net voor ik uitstapte nog even naar vroeg, bleek zijn vrouw chirurg te zijn. Geen wonder dat hij dus mijn opmerking had herkend.

Herschreven versie van een column van 23 februari 2003

Categorie: - herschreven (life-log) - plusminus 679 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Reageer

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst