512. Hoe saai is morse? (1)

Noodverkeer van schepen

1 mei 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)     

     

Waar komt mijn fascinatie voor morse-telegrafie toch vandaan? In de vorige eeuw hebben veel mensen al dan niet verplicht geleerd om in morse te communiceren. Het was bijvoorbeeld verplicht gesteld bij een deel van de manschappen op de koopvaardijvloot, bij de marine, en ook voor een aantal dienstplichtigen. Voor de meeste mensen is het op het gehoor ontcijferen van morse het moeilijkst te leren, maar voor sommige anderen is dit geen probleem, maar is juist het seinen weer heel moeilijk. Hoe dan ook kost het vele maanden om te leren, maar misschien vormt dit juist ook wel onderdeel van de uitdaging...

Morsetelegrafie heeft altijd mijn fascinatie gehad. Ik ben toen ik zestien was in de ban geraakt van de eenvoudige apparatuur die je daarvoor kunt gebruiken. Ruim anderhalf jaar later haalde ik het examen voor mijn zendmachtiging, en kon ik daardoor met een vergunning gaan zenden. Nog een jaar later haalde ik het morse-examen, waardoor ik ook op de kortegolfbanden mocht gaan uitzenden.

De afstanden die je op de kortegolf kunt overbruggen zijn enorm veel groter dan op de banden ruwweg boven frequenties van 30 MHz. Omdat een deel van de aan hen toegewezen banden door radioamateurs met commerciële diensten gedeeld wordt (je mag elkaar niet storen), moesten radioamateurs het morseschrift kunnen verstaan, om zo niet ongewild storing te veroorzaken aan bijvoorbeeld het noodverkeer van schepen of aan andere gebruikers. Sinds de jaren negentig is morse wereldwijd voor commercieel gebruik vervangen door satellietverbindingen. Die zijn veel goedkoper, omdat er geen mensen meer opgeleid hoeven te worden tot telegrafist. In 2003 werd in Nederland het morse-examen voor radioamateurs afgeschaft. Enige tijd daarvoor werden de mensen zonder morse-examen al toegelaten tot de kortegolfbanden.

Zoals dat wel vaker gaat: nu het niet meer moet begint morse voorzichtig aan juist wat aan populariteit te winnen. Her en der worden weer morsecursussen gegeven, en de kleine radioapparaatjes (zendontvangers) die vanwege hun eenvoud makkelijk mee te nemen zijn, maar die alleen voor morse geschikt zijn, staan op sites als Marktplaats en eBay nooit lang te koop of gaan voor hoge bedragen van de hand. Ook zijn er nog altijd volop seinsleutels te krijgen, zowel nieuw als tweedehands; al moet je daar soms wel enige tijd naar zoeken. (wordt vervolgd)

Categorie: - bespiegeling - 369 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Reageer

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst