497. Niet-op-straattaal!

24 januari 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)

Dagelijkse foto, klik voor een vergroting en een overzicht.'Wanneer zegt iemand eens een keer: stop?' Onder die titel schrijft Volkskrant-redacteur Arnout Brouwers een bevlogen stuk op de Forum-pagina van zijn eigen krant. Brouwers is getrouwd met een Russische, en vraagt zich af hoe ver we nog gaan met het 'integrationisme'. Minister Verdonk lanceerde afgelopen zaterdag op een VVD-congres in alle ernst het plan om de gedragscode uit Rotterdam in het hele land in te voeren. Onderdeel van die gedragscode is dat op straat in Nederland de Nederlandse taal gesproken moet worden. Vandaag zwakte de minister haar woorden enigszins af door te stellen dat ze het geen bezwaar zou vinden wanneer twee Surinaamse vriendinnen, die op straat lopen, onderling eventueel in hun eigen taal zouden spreken. Maar het streven moest toch zijn: alleen maar Nederlands op straat! Eigen taal eerst.

In Rotterdam is het trouwens al wet. Daar is die gekkigheid in gemeentelijke verordeningen opgenomen. Het mag in de tijd van de paarse kabinetten dan uiterst onbevredigend zijn geweest voor veel bewoners van dit land, het wordt nu toch tijd dat de mensen hun apathie verliezen en tegen dit soort van idioterie hun bezwaar maken. Wat is het volgende wat ons te wachten staat? Iedere man dient in het vervolg in een onberispelijk pak over straat te gaan? Iedereen weer met 'u' aanspreken en voornaamgebruik, ook in de privésfeer is voor iedereen boven de twintig niet meer toegestaan? Snorren zijn verboden? (Als dat laatste ook voor vrouwen geldt, dan moet Verdonk zelf vast ook nog extra aan het integreren). 

Maar ja, wie gaat dat van die taal controleren? Ik zie het al voor me, een politieagent die zijn oor stiekem te luisteren legt bij twee fluisterende tienermeisjes. "Was dat nou Nederlands of Marokkaans? Of was het straattaal? Ja, er is een derde bij, en dan mag het niet, hè. Twee vriendinnen dat kan nog net, maar drie is teveel. Nou ja, voor de zekerheid dan maar een bekeuring..."

En wanneer is iets nou Nederlands? Bijvoorbeeld Fries: mag de taal van mijn grootouders dan binnenkort ook niet meer op straat? Ook voorzie ik problemen voor mensen die bijvoorbeeld uit een plaats als Kerkrade komen. Ik vermoed toch dat er best politieagenten zijn in Amsterdam, die het verschil niet horen tussen die hartverwarmend zachte Nederlandse taal uit de mijnstreek, en een plattelandsbewoner uit Koerdistan. Dat wordt dan nog een duur dagje hoofdstad voor die arme Limburgers.

Maar voor het zover is: genóég is genoeg. Ik ben iemand, en ik zeg dus hierbij STOP!

Categorie: opinie/politiek - 406 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

De foto bovenaan heeft niet met het verhaal te maken, maar is een dagelijks nieuw geplaatste foto. Klik op de foto voor een vergroting en een overzicht van eerdere foto's.

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst