492. Elektronisch lezen

10 januari 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)

Dagelijkse foto, klik voor een vergroting en een overzicht.Ik ben een beetje in de ban van elektronische boeken op het moment. Een paar weken geleden kocht ik een luisterboek van Jan Wolkers (eigenlijk gewoon een CD waar de schrijver een aantal verhalen op voorleest). Luisterboeken zijn een beetje een trend momenteel. Boeiend zoiets, en ook onderweg goed bruikbaar als je hem bijvoorbeeld in een MP3-speler kunt beluisteren. Wel oppassen natuurlijk dat je je daarbij niet al teveel van het verkeer laat afleiden.

Nog onverwachter en interessanter was een andere ontdekking die ik een paar weken geleden deed. Hoewel mijn oude, goedkope Palm-organizer het nog goed deed, was hij toch aan vervanging toe. Zoals zovelen boven de veertig, ontkom ik ook niet aan een leesbril, maar zelfs mét leesbril kon ik de tekst op het zwart-wit LCD-scherm van mijn oude organizer zonder ondersteunend licht steeds vaker niet meer lezen. Dit leidde tot bizarre toestanden, wanneer ik weer eens bij iemand, bijvoorbeeld een opdrachtgever, een afspraak wilde noteren en daarvoor bij het raam moest gaan staan. Dat kon zo echt niet meer en dus heb ik in november een nieuw exemplaar gekocht.

De nieuwe organizer, ook weer een Palm en precies even duur als de oude, beschikt over een modern deluxe kleurenscherm, dat ik ondanks de niet eens zo heel erg grote letters, overal zelfs zonder bril en zonder probleem kan lezen. Toen ik het apparaatje in gebruik nam, ontdekte ik dat behalve een al aanwezige agenda, adressenlijst en een aantal andere toepassingen, ook extra programma's gratis van internet kunnen worden gehaald. Onder andere een schaakspel dat ik met mijn slecht ontwikkelde schaakspel onmogelijk kan verslaan. Daarnaast is er een foto-album dat er op het kleurenscherm erg goed uitziet en nog een hele hoop meer. Verder was er een programma eReader, dat ik in eerste instantie nauwelijks interessant vond. Je kunt er boeken mee lezen, en vanaf internet kun je een aantal boeken gratis downloaden, waaronder een speciale versie van het bekende Merriam-Webster-woordenboek. In de organizer passen naast een hoop andere zaken makkelijk een tiental boeken van de omvang van een roman, en dat alles in een apparaatje kleiner dan een pakje sigaretten, en maar half zo dik. (Probeer maar eens vijf of tien van dergelijke boeken in je rugzak te proppen, ik bedoel maar...) Ik besloot om voor de grap maar eens aan een boek te beginnen, en het was verbluffend hoe comfortabel zich dat allemaal van het schermpje laat lezen. Ook nadat ik - met tussenpozen - al een kleine 300 pagina's heb gelezen vind ik het scherm absoluut niet vermoeiend. 'Ombladeren' gaat met een tik op het scherm met het bij de organizer horende pennetje, maar makkelijker nog met de pijltjesknoppen onder het scherm. Het lezen gaat zeker net zo prettig als vanaf papier. Door de verlichting van het scherm is dat zeker het geval in omgevingen met weinig licht; hoe minder omgevingslicht hoe beter eigenlijk. Maar ook overdag buiten in het volle licht is het scherm gewoon nog heel erg goed te lezen. In eReader-formaat zijn ook Nederlandse boeken verkrijgbaar, waarvan een behoorlijk aantal gratis, bijvoorbeeld op de site www.ebook.nl. Heel onverwacht zomaar wat leuks ontdekt dus!

Nederlandse boeken zoals gezegd op www.ebook.nl.

Klik hier voor gratis boeken op bovenstaande site (onder andere: Jules Verne, Trude de Jong, Frederik van Eeden, Jacob van Lennep, C. Joh. Kievit (De zoon van Dik Trom), Guus Vleugel, Oscar Wilde, Multatuli (Max Havelaar), Herman Gorter (Mei), Louis M.A. Couperus, Hans Vervoort).

Gratis luisterboeken zijn o.a. te vinden op: www.voorlezer.net, www.librivox.org, www.gutenberg.org

Categorie: life-log - 519 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

De foto bovenaan heeft niet met het verhaal te maken, maar is een dagelijks nieuw geplaatste foto. Klik op de foto voor een vergroting en een overzicht van eerdere foto's.

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst