Populair wetenschappelijk magazine over o.a. radioamateurisme

rev. 24/11

No. 39i - 25 november 2006 - Regelmatig een nieuw artikel - Eindredactie: John Piek (PA0ETE)
©2006 copyright: Piek-E press, tenzij anders vermeld

  

Deze editie: Handhaving binnen en buiten de amateurbanden door Agentschap Telecom  

     
Alles kan maar tegenwoordig, of is de controle nog net zo scherp als vroeger?
  

Handhaving binnen en buiten de amateurbanden door Agentschap Telecom


Het monitoringstation van AT in Amersfoort (foto: Agentschap Telecom)
 

  
Nieuw artikel
  

Alles kan maar tegenwoordig, of is de controle nog net zo scherp als vroeger?

Handhaving binnen en buiten de amateurbanden door Agentschap Telecom

Toevallig hoorde ik onlangs drie keer onafhankelijk van elkaar (eenmaal via de amateurfrequenties, en tweemaal via internet) radioamateurs mopperen dat er door AT toch zo weinig gedaan wordt tegen piraterij en misbruik, zeker wanneer dat binnen de amateurbanden gebeurt. Het zou geen zin hebben wanneer je stelselmatig misbruik van 20 of 80 meter hoort, om daar als amateur bij AT over te klagen. Is dit werkelijk het geval? En wordt er nog wel op toegezien, dat wij als amateurs verantwoordelijk met onze banden omgaan? (JP)

Dat Agentschap Telecom méér is dan alleen een soort van etherpolitie werd bij het interview met Jan Wilshaus van het Agentschap in februari al eens benadrukt. De handhaving van wat er in de ether gebeurt is slechts een klein deel van de activiteiten van het Agentschap. In een gesprek op 24 november 2006 met Natasja Visser van AT gaat Vragenrubriek.nl nader in op juist dit kleine deel van de activiteiten van deze organisatie, die tegenwoordig een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Economische zaken is.

Vragenrubriek.nl (VR): Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat wordt ondernomen als bijvoorbeeld op 20 meter een piraat zit, en een zendamateur meldt dat? Heeft het überhaupt nog zin om zoiets te melden?

Agentschap Telecom (AT): "Het heeft zeker zin om een dergelijke klacht in te dienen. Wat gebeurt als er een melding via de storingsklachtenlijn binnenkomt, is dat deze wel degelijk serieus genomen wordt. Alleen wordt op basis van de aard van wat er gebeurd is wel een prioriteitsstelling aan de klacht gegeven. Het wil dus niet zeggen dat wanneer er één persoon over één piraat klaagt, er ook met zekerheid tegen deze ene piraat wordt opgetreden. Bij de beoordeling van die prioriteitsstelling speelt de veiligheid bijvoorbeeld een belangrijke een rol. Een klacht die de veiligheid in ons land raakt wordt altijd met voorrang behandeld. Wanneer de luchtverkeersleiding over een storing klaagt, zal dat bijvoorbeeld altijd aanleiding zijn om zo'n klacht meteen op te pikken. Het is dus niet zo dat we altijd gelijk na een melding naar zo'n piraat toe gaan. Maar wanneer er geen belangrijkere klachten zijn, zal er echter ook tegen één zo'n piraat worden opgetreden. En als er meer mensen klagen zal dit ook eerder leiden tot actie tegen zo'n persoon."

  

  

  
VR: En hoe zit het dan met de handhaving van de amateurvoorwaarden? Ik noem maar een voorbeeld: iemand met een N-machtiging zit, voordat N-amateurs überhaupt op HF mogen komen al in de 160 meterband verbindingen te maken...

AT: "Een van onze taken is dat we erop toezien dat iedereen zich aan de uitvoering van de Telecomwet houdt. Waar wij overtredingen constateren, zullen wij daartegen optreden. Het kan wel zijn dat we bij overtredingen door vergunninghouders niet altijd direct optreden, maar het gebeurt wel degelijk. Ons beleid is zeker niet dat we toestaan dat er onregelmatigheden in de ether zijn. Daarnaast zullen we onze manschappen wel zo efficiënt mogelijk inzetten en bovendien zullen we partijen die ons betalen ook tegemoet moeten komen."

VR: Maar hoe zit het dan met de inhoud van de uitzendingen? Ik kan me van heel lang geleden herinneren dat een paar mensen die ik ken via de twee meterband een spelletje schaak zaten te spelen. In no-time stond er bij beiden een ambtenaar op de stoep, die ze een waarschuwing gaf, met de mededeling dat ze bij de volgende waarschuwing een zendverbod van enige tijd tegemoet konden zien. En wat gebeurt er bijvoorbeeld als er iemand met vergunning stelselmatig muziek in een amateurband uitzendt?

AT: "Dat met dat schaken kan ook nu nog gebeuren. In zijn algemeenheid gaan wij echter niet over de inhoud, zoals Jan Wilshaus ook al zei. Als er onder een vergunning verkeerde inhoud wordt uitgezonden, is het het Commissariaat voor de Media dat daarover gaat. Zij treden bijvoorbeeld ook op als omroepen zich niet aan de juiste percentages muziek houden die in hun machtigingstoewijzing staat. Zij delen dan een boete uit, en in een uiterst geval wordt zo'n vergunning ingetrokken."

VR: Daar zijn ook recente voorbeelden van, bijvoorbeeld Quality Radio.

AT: "Ja dat klopt."

AT: "Kijk, AT zal zich niet bemoeien met de inhoud, maar daar waar het grote overtredingen betreft zullen wij zoals je bij deze case ziet nooit zeggen dat wij dat niet zullen doen. Overigens is het een misverstand dat we ons niet zouden bezighouden met frequentiehandhaving. Zeg maar dat we er niet op zouden letten dat een radioamateur niet buiten een amateurbanden gaat zitten zenden. Zulk soort overtredingen zullen we ook nu gewoon opsporen en ertegen optreden, dat zijn we gewoon blijven doen. Voor dat doel hebben wij een team van 50 buitendienstmedewerkers, en daarnaast nog zo'n 10 à 20 mensen aan ondersteuning op kantoor in Den Haag, en hier in Groningen."

VR: Hoeveel zendamateurs hebben naar aanleiding hiervan een sanctie gehad in het afgelopen jaar?

AT: "Daar hebben wij geen concrete getallen van. Ook van het aantal aangepakte of actieve etherpiraten weten we dat niet, hoewel die piraten er zijn, en wij er zeker ook een aantal hebben aangepakt. Wat we wel meten is het percentage illegale zendactiviteit. Dat zegt natuurlijk voor ons veel meer. De exacte aantallen zijn echter geen prioriteit voor ons. Wij geven vooral prioriteit aan doelgroepen die klant bij ons zijn. Daarnaast kunnen we meedelen dat we ook in 2006 wel degelijk hebben opgetreden tegen radiozendamateurs die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden hielden. Te denken valt daarbij aan het verkeerd gebruiken van roepletters en het veroorzaken van storing, door zich niet aan de juiste technische parameters te houden."

VR: Dat is een verandering van het beleid als ik dat zo mag noemen, dat jullie dat niet meer bijhouden?

AT: "Dat kan ik niet zeggen. Wat wel zo is, dat is dat we tegenwoordig nóg efficiënter moeten werken. Metingen van de illegale zendactiviteit horen daar niet bij. We moeten daarnaast natuurlijk wel op de hoogte zijn waar die activiteit zit. Maar daarbij weten we niet exact waar alle zendpiraten zitten. Natuurlijk weten we wél waar die piraten in hoofdzaak zitten, dat is in noordoost Nederland. Maar daar zijn we als we rondrijden natuurlijk ook zo achter."

"Wat een beetje het misverstand is, dat is dat wij in het verleden vaak werden gezien als de opsporingsorganisatie voor clandestiene zenders. Dat waren we ook toen al niet, want dit is slechts een klein percentage van wat wij doen. Omdat we tegenwoordig veel meer met de pers praten, komen ook onze andere activiteiten meer aan bod, zoals bijvoorbeeld het toezien op de handel in elektronische apparatuur. Daardoor lijkt het net of we een beleidswijziging hebben ondergaan, waarbij er geen aandacht meer is voor handhaving en opsporing, en denken mensen dat wij wat anders zijn gaan doen. Dat is dus niet het geval."

"Wanneer wij horen dat een radioamateur een duplexverbinding maakt met iemand die op het illegale deel van de 27 MHz-band zit, dan gaan wij daar zeker naartoe. Daarnaast controleren wij gewoon nog steeds of mensen daadwerkelijk een vergunning hebben voor de uitzendingen die zij doen. De ene keer gebeurt dat bij radiozendamateurs, maar een andere keer plannen we weer dagen dat we onze nadruk leggen op bijvoorbeeld de maritieme wereld. Dan houden we steekproeven op het water, en willen we weten of iemand vergunning heeft voor wat hij aan boord heeft. Ook dat gebeurt nog steeds. Maar daarnaast zij we tevens steekproeven op afstand gaan doen. Dat versterkt natuurlijk ook het beeld dat we minder controles zouden doen. Net als het feit dat we meer en meer geavanceerde apparatuur zijn gaan inzetten. Daardoor is het veel minder vaak nodig om voor een controle nog naar de mensen toe te gaan, en dat is uiteraard minder zichtbaar."

vorige - home - volgende
  


  

    

    banner van deze site (downloaden met rechtermuisknop, Opslaan als...)
Persbericht van 1 november 2006

©2006, copyright op alle materiaal: Piek-E press, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden 
Van toepassing zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E press.
Met dank aan iedereen die een bijdrage aan deze site heeft geleverd!