|
No. 20 - 16 april 2006 - Wordt wekelijks 'ververst' - Redactie: John Piek (PA0ETE) |
URL: www.pa0ete.nl - International version: www.pa0ete.com |
"Telegrafie is zo ontzettend leuk!" De Morse van HelleMonster |
"Telegrafie is zo ontzettend leuk!" De Morse van HelleMonster
Rinus Hellemons, PA0BFN die in 1987 overleed, begon in 1983 het blad Morsum Magnificat. Daarin stonden verhalen van vroeger en nu over morse-telegrafie. Na zijn overlijden werd het blad voortgezet door Tony Smith G4FAI, de amateur in Engeland die samen met Rinus de Engelstalige versie van het blad verzorgde. Enkele jaren geleden werd in België ook de Nederlandse versie van Morsum Magnificat weer opgestart. Veel mensen vonden dat die versie van het blad door de ruime onderwerpkeus niet meer op het oorspronkelijke blad leek. Om die reden is door een paar enthousiastelingen in Nederland, geheel in de geest van wat Rinus destijds deed, een nieuw blad opgezet.
Een van de manieren waarop de stichting aandacht probeert te krijgen is door de verbindingswagen HelleMonster 2, die vaak bij allerlei amateurevenementen aanwezig is. Een Mercedes Benz Unimog uit 1962, die voorzien is van een Rohde en Schwarz SK 010 zender, een Siemens E309 ontvanger, een complete ANGRC-9 en verder een Robin generator en diverse bijbehorende antennes en andere materialen. De auto heeft de speciale roepletters PI9HM, en is regelmatig te vinden op 3551 kHz in de 80 meterband. CW only, dat spreekt voor zich! Secretaris van de stichting Hellemonster, Thea Meijs (PA3HBP), zet zich samen met haar man Gerard (PA3AAE) intensief in voor de stichting. Op de website van HelleMonster schrijft ze dat ze ooit geïnteresseerd was in wat haar man, een oud-radio-officier op de wilde vaart, als amateur zat te seinen. Tussen 1996 en 1997 haalde ze vervolgens achter elkaar haar D, C en A-machtiging, en ze is tegenwoordig net als man Gerard regelmatig actief in CW.
|
De eerste vraag die opkomt is hoe de stichting HelleMonster is gaan heten. Thea: "De naam komt van Rinus Hellemons, PA0BFN. Hij had een idee om een tijdschrift te maken over alles dat met CW te maken heeft. Hij begon het blad Morsum Magnificat op 12 februari 1983. Toen Rinus overleed in 1987, werd het blad in Engeland voortgezet door Tony Smith, G4FAI, met wie Rinus al enkele jaren samenwerkte, en die het blad tot op heden in de Engelse versie uitgeeft. Enkele jaren geleden werd Morsum Magnificat in België opnieuw opgestart. De onderwerpkeus van dat blad was echter zo ruim, dat de inhoud niet meer op het oorspronkelijke blad van Rinus leek. Dat bestond uit kleine CW-schakelingen, oude verhalen, en verhalen over gewone zendamateurs. Omdat veel mensen ook graag een blad zagen in de oude stijl hebben we begin 2001 het initiatief genomen om zelf zo'n blad te uit te brengen. We hebben daarbij ook contact gehad met de weduwe van Rinus. We vroegen ons af hoe het blad zou moeten heten want het Belgische blad heeft de naam Morsum Magnificat laten registreren. Een derde blad van die naam was dus waarschijnlijk geen goed idee. Zij vertelde ons dat Rinus ooit een verbindingswagen had gehad, die hij het Hellemonster had genoemd. Het leek ons aardig om ons initiatief met die naam van Rinus te dopen. Zijn weduwe was het daar erg mee eens, het was helemaal in de stijl van Rinus om dat te doen."
De verbindingswagen "Behalve de al genoemde verhalen, hebben we af en toe dingen als een zelfbouw seinsleutel, en niet te vergeten een rubriek 'sleutelklikken' met opmerkelijke dingen, grapjes of zaken die eigenlijk niet kunnen, zoals bijvoorbeeld een antenne die volgens de regels niet kan werken, maar die het toch blijkt te doen. Gewoon lekker leesbaar. Het belangrijkste is eigenlijk dat we morse een beetje ontdoen van het stoffige imago waar het de laatste jaren toch een beetje aan leed. Mensen die morse seinen, zijn opmerkelijk genoeg juist vaak mensen met een behoorlijk gevoel voor humor en zelfspot." |
"Ik denk echt dat veel meer mensen het gaan proberen, want is zo leuk! Telefonie is op de kortegolf eigenlijk helemaal niet leuk. Dat komt omdat stations uit het buitenland vaak een enorm accent hebben, waardoor ze heel moeilijk te verstaan zijn. En het klinkt op SSB toch al niet zo vreselijk goed. Bij morse heb je daar totaal geen problemen mee. Ook niet bij de wat langere gesprekken. 3551 kHz is een beetje zo gegroeid als ragchew-frequentie van ons, en we maken daar inderdaad meestal een gezellig kletspraatje. Het zijn nooit standaard-QSO's." "Een probleem dat er tegenwoordig wel vaak is, dat is dat mensen ons dikwijls vragen waar je morseles kunt krijgen. Wij zouden graag willen dat dat via de HF-banden zou gebeuren. Dat kan natuurlijk heel goed, nou het niet meer verplicht is. In clubverband, dat zou heel mooi zijn, zodat sommige mensen die in een buitengebied zitten er ook wat aan hebben. Maar misschien is het meer iets voor de grote verenigingen om dat op te pikken." "Als je op HF wilt werken en je wilt de microfoon gebruiken, dan moet je dat natuurlijk ook zelf weten. Maar als een verbinding niet gaat, dan zul je het toch met de seinsleutel moeten doen. Je moet je daarbij niet laten afschrikken door die high-speed jongens die er soms ook zijn. Die willen beginners nog wel eens wegjagen. Wij dringen er steeds op aan dat mensen geduld moeten hebben als iemand een bepaalde snelheid niet kan bijbenen."
"Het aardige van morse is eigenlijk ook dat je gewoon opnieuw leert lezen en schrijven. Het is geen nieuwe taal of zo die je leert, vind ik. Maar als je bedenkt dat je als mens geschreven tekst nog gewoon kunt ontcijferen, waarbij de letters uit allerlei ingewikkelde boogjes bestaan, dan moet het zeker kunnen als die letters alleen maar uit combinaties van punten en strepen bestaan. En als je er wat beter in wordt, dan ga je niet alleen de afzonderlijke letters herkennen, maar eerst de klank van de lettergrepen, en later die van de woorden. Het eerste woord dat ik zelf op die manier herkende was 'misschien' (-- .. ... ... -.-. .... .. . -). Dat had zo'n specifieke klank voor mij, dat ik dat er altijd meteen uit haalde. Maar hetzelfde heb je tegenwoordig ook met van die mobiele telefoons, die de letters SMS seinen, dat pik je er tussen allerlei andere geluiden ook zo uit. Doordat je het vaak doet, wordt je ook steeds beter in opnemen, en tegenwoordig sta ik wel eens in de keuken als ik met het eten bezig ben als Gerard met nog wat anderen verbinding maakt, een heel stuk verderop in het huis. Ondertussen kan ik die gesprekken gewoon uit mijn hoofd volgen, zonder nog iets op te schrijven. Zoiets lukt je met een telefoniegesprek toch absoluut niet!" Tekst en fotografie: John Piek *Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in najaar 2003. In december van dat jaar is het morse-examen afgeschaft. Websites bij dit artikel: |
|
banner van deze site (downloaden met rechtermuisknop, Opslaan als...)
©2006, copyright op alle materiaal: John Piek, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden
Van toepassing
zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E
press.