v/h Vragenrubriek mailinglijst #11, 16 april 2013
Nieuwsbrief met zowel nieuwe als eerder gepubliceerde artikelen over onder andere zendamateurisme, DX en 27 MHz. De bedoeling is dat de mailingen voorlopig twee tot drie maal per week worden verstuurd.
Tenzij anders is aangegeven mag de inhoud van deze mailing ongewijzigd en met bronvermelding worden gebruikt.
Amersfoort analoog binnenkort weer makkelijk te bereiken!
Met het onderstaande bericht zullen veel Amersfoortse amateurs ongetwijfeld heel erg blij zijn. De beide repeaters werde node gemist, en er werd al vertwijfeld naar alternatieven als een lokale frequentie gezocht, wat tegelijk ook maar niet van de grond kwam.
Ondanks dat er voorzover ik weet nooit iets lelijks te horen is geweest over de nieuwe vooral relatief verre repeaters was er toch verdriet over het feit dat de Amersfoortse repeaters deels zo onverwacht moesten verdwijnen.
En om even iets van mijn eigen gevoelens hierover te ventileren (wat ik in een nieuwsmailing gewoonlijk liever niet doe): ik ben hier zelf in elk geval reuzeblij mee!
De website van de VERON afdeling Amersfoort meldt dus het volgende:
PI2AMF binnenkort weer QRV
Het nieuwe beleid onbemand frequentiebereik heeft ertoe geleid dat de Amersfoortse repeaters eind 2012 uitgezet zijn. Aan deze status komt binnenkort een einde: het Agentschap Telecom heeft toegezegd op korte termijn de vergunning voor PI2AMF (de 70cm repeater) toe te sturen. PI2AMF komt dus weer terug in de lucht, als stadsrepeater. De vertrouwde roepletters maar wel op een andere locatie en op een andere frequentie.
De nieuwe frequentie van PI2AMF is FRU07X. Dit betekent ontvangst op 431.7875 en zenden op 430.1875.
De komende weken zal de repeatercommissie de noodzakelijk aanpassingen verrichten om de apparatuur naar behoren op de nieuwe frequentie te laten werken. Zodra de repeater operationeel zal zijn, zullen we dit op deze website melden. Uiteraard horen wij daarna graag vanuit de regio rapporten over het functioneren van PI2AMF.
Hoe saai is morse
Aflevering 5: Verraad
De verhouding tussen punten en strepen bij morseschrift wordt het ‘gewicht’ genoemd. Dat kwam hiervoor al even aan de orde. Net als bij schrijven op papier heeft iedereen die met de hand seint een eigen handschrift, dat vaak ook herkenbaar is. En er zijn uiteraard mensen met een goed morsehandschrift en mensen met een slecht seinschrift.
Een zeer uitgebreide keyer van het merk MFJ. Dit apparaat
beschikt bijvoorbeeld over een aantal geheugens waarin
teksten kunnen worden voorgeprogrammeerd.
http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-492
Moderne iambic-keyers maken iedere te kort (of te lang) geseinde punt of streep op de juiste lengte, en hetzelfde geldt voor de tussenruimtes. Daardoor ontstaat een duidelijk en altijd goed leesbaar seinschrift. Een prachtig soort machineschrift, dat ten opzichte van het seinen met een handmatige sleutel, in de verte wel vergelijkbaar is met het verschil tussen het schrijven met een pen of met een schrijfmachine. Een nadeel is, zoals iedereen zich zal kunnen voorstellen, dat daarmee het eigene van het handschrift verdwijnt. En deels ook de mogelijkheid om juist van die flexibiliteit van een handmatige seinsleutel gebruik te maken, om onder moeilijke omstandigheden een verbinding vol te houden, of om dingen te accentueren. Dit kan bijvoorbeeld door belangrijke dingen in een tekst of conversatie iets langzamer en duidelijker te seinen, of net met iets grotere tussenruimtes. Niettemin is het seinen met een keyer voor veel mensen een uitkomst, het kost voor veel mensen zeker ook minder inspanning om het te leren. Om die reden zie je dat een meerderheid van de amateurs tegenwoordig met een keyer seint.
In dit computertijdperk zijn er natuurlijk ook keyers met computertoetsenborden daaraan vast gekomen, en er zijn zelfs keyers die spraak omzetten naar morse. En er zijn computerprogramma’s die datzelfde doen. Hoewel het omgekeerde, het opnemen van morsesignalen iets moeilijker te programmeren is, zijn ook daarvoor al een aantal jaren apparaten en computerprogramma’s te koop. De rechtgeaarde morse-enthousiast is zoiets natuurlijk een gruwel, en zelf vind ik het haast ook een vorm van verraad wanneer ik me op de seinsleutel zit uit te sloven en ik kom erachter dat degene aan de andere kant voor het lezen van mijn schrift een computerprogramma gebruikt. (wordt vervolgd)
Nota bene: mocht je deze lijst op dit moment meerdere keren ontvangen en je vindt dat vervelend, stuur dan even een mailtje aan x@xdv.me. Binnenkort behoort dit overigens sowieso tot het verleden, de nieuwe software die binnenkort in gebruik genomen wordt voorkomt automatisch dit soort dubbele of zelfs meervoudig verzendingen!
—
Nieuw en tijdelijk: luister naar Shorties FM live. 24 uur per dag amateurnieuws via internetradio: fm.shorties.nl
Luister ook iedere vrijdag naar de nieuwsuitzendingen van PA00NEWS. Vanaf 20.30 is die te horen op 145,4625 voor de regio’s Amersfoort en ’t Gooi. Vanaf 23.00 uur is dat op 145,625 met een groot bereik via de repeater PI3UTR. (www.pi3utr.nl). Website podcast: pa0ete.nl
Ieder weekend in de lucht is KBC Radio op 6095 kHz. Onder andere op zaterdag en zondag tussen 09.00 uur en 16.00 uur. Door de weeks is het station te horen van 8.00 tot 10.00. (www.kbcradio.eu)