De columns van John Piek

e-mail 

705. De Duitse Krimi (6)

8 oktober 2009
©2009, copyright: John Piek


De serie ein Fall für Zwei heeft in totaal vier advocaten in de hoofdrol gehad. De eerste 60 afleveringen tussen 1981 en 1988 was dat dr. Dieter Renz (Günter Strack). Van 1988 tot aan 1997 was het dr. Dieter Renz (Günter Strack), tussen 1997 en 2000 dr. Johannes Voss † (Mathias Herrmann) en vanaf aflevering 182 in december 2000 is dat dr. Markus Lessing (Paul Frielinghaus) geworden. De serie loopt nog steeds en momenteel zijn er 256 afleveringen van gemaakt. De titelmuziek van Ein Fall für Zwei is trouwens net als bij Tatort van Klaus Doldinger.

Behalve de tot nu toe in deze reeks behandelde series Tatort vs. Derrick, Der Alte en Ein Fall for Zwei die bij elkaar horen omdat ze toch min of meer als concurrenten van elkaar op het scherm gebracht zijn, waren er in dezelfde periode ook nog andere Duitse detective-series. Meerdere hiervan blijven in deze reeks onbenoemd, maar een ervan was Der Fahnder, uitgezonden door de ARD, dat met onderbrekingen van 1984 tot 2001 heeft gelopen met in totaal vier verschillende speurders in de hoofdrol. Ik ken zelf daarvan alleen de eerste, de door Klaus Wenneman gespeelde Hannes Faber (die voornaam werd in de serie op een enkele uitzondering na eigenlijk nooit genoemd.) Faber had lak aan conventies, en ook vaak lak aan de wet, maar dat kwam steevast toch weer goed als hij een zaak oploste. Faber deelde voortdurend uit een doosje pepermuntjes uit en een prominente rol in de serie was ook weggelegd voor het café van zijn vaste vriendin Susanne (Barbara Freier).

Doordat deze serie in de vooravond werd uitgezonden, een tijdstip dat de Duitse publieke TV ook reclame uitzendt, was de serie veel meer op die commerciële omlijsting geschreven. Gevolg was dat in de afleveringen meer dan in de andere krimi's de diepgang in de karakters nog wat meer ontbrak. Wel was de serie snel en niet van enige humor gevrijwaard. Hauptkommissar Rick was de enige die bij alle vier speurders en in alle afleveringen uit de Fahnder-serie meespeelde.

(wordt vervolgd)

Bronvermelding: diverse bronnen, de Duitstalige Wikipedia.

Categorie: entertainment - plusminus 338 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home