De columns van John Piek

e-mail 

Voor wie de eerdere delen niet gelezen heeft: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.

704. De Duitse Krimi (5)

6 oktober 2009
©2009, copyright: John Piek


Een beetje vreemde eend in de bijt bij deze programma's is het voor dezelfde zenders als Der Alte (ZDF, SF en ORF) gemaakte Ein Fall für Zwei. Het programma werd doelbewust als tegenhanger voor het gangbare genre van de krimi's bedacht. Het is bij Ein Fall für Zwei niet een rechercheur van politie die de hoofdrol speelt, maar een duo van een advocaat en de door hem ingeschakelde privé-detective. Dat geeft een heel ander spanningsveld. Waar een politieman het mandaat van de overheid heeft, heeft Privatdetektive Matula alleen het mandaat van zijn klant. Regelmatig ligt hij dan ook juist met de politie in de clinch, die op zijn best niet gelooft dat wat hij wil bewijzen waar of bewijsbaar is. 

Overigens is het ook bij Tatort niet altijd een politiecommissaris die in de afleveringen voor de opsporing verantwoordelijk is. Zo maakte de WDR tussen 1971 en 1973 zeven afleveringen met in de hoofdrol douane-hoofdinspecteur Kressin, en de ORF maakte in 1986 een aflevering met in de hoofdrol journalist Alexander Lutinsky, die overigens alleen bij de ORF zelf is uitgezonden.

Vóór de start van Ein Fall für Zwei op 11 september 1981 werd uitgegaan van een jonge, dynamische advocaat en een wat oudere brommerige detective. Uiteindelijk werd toch gekozen voor een veel oudere advocaat en een jonge detective, gespeeld door Claus Theo Gärtner. Inmiddels is de serie met de ouder wordende hoofdrolspeler (dit jaar 66 geworden) en de vierde advocaat op rij alsnog bij het oorspronkelijke concept beland.

Het thema van elke aflevering in de serie is eigenlijk uiterst simpel, en volgt een eenvoudig patroon. Toch zijn de afleveringen verre van saai. Een belangrijk verschil met de politie-onderzoekers is dat detective Matula, die niet gehinderd door een staatsmonopolie op geweld, er wat ruwere methoden op nahoudt en er bijvoorbeeld niet voor terugdeinst om met iemand op de vuist te gaan.

Een vrijwel constante factor in de serie was secretaresse Helga, die er vanaf aflevering 24 bij was. Helga kreeg pas in aflevering 128 een achternaam: Sommer, die door een fout in het script van aflevering 182 vervolgens anders geschreven werd. In oktober 2008 verdween Helga uit de serie en zij werd na een persbericht dat actrice Renate Kohn met pensioen gestuurd was vanaf aflevering 258 vervangen door Caroline Grothgar in de rol van Kristin Wernstedt.

Tussen najaar 2006 en het voorjaar van 2007 kwamen in vrijwel iedere aflevering van de serie scènes voor die in een stripclub speelden waarbij de topless geklede strippers telkens maar heel kort in beeld waren. Steeds moest Matula in zo'n club zijn om er in de ene aflevering een klant, en in een volgende weer de nachtclubeigenaar te verhoren. Het thema van deze zelfde setting van een scène werd in dezelfde periode door meerdere van de Duitse Krimiseries toegepast om kijkers aan zich te binden.

(wordt vervolgd)

Bronvermelding: diverse bronnen, de Duitstalige Wikipedia.

Categorie: entertainment - plusminus 469 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home