De columns van John Piek

e-mail 

691. De Duitse Krimi (4)

31 juli 2009
©2009, copyright: John Piek


Over Tatort zijn talloze weetjes te melden. De door Walter Richter gespeelde Kommissar Trimmel uit de eerste aflvering bijvoorbeeld, was een jaar voor het begin van de Tatort-reeks al in dezelfde rol van Kommissar Trimmel te zien bij de SDR in Stuttgart in de televisiefilm Exklusiv! Deze film werd twee jaar later door de ARD als onderdeel van de Tatortreeks geprogrammeerd en is sindsdien bekend als Tatort aflevering 9. Verder speelde de Nederlander Chiem van Houweninge, een van de schrijvers en bedenkers van Zeg 'ns AAA een rol in 21 afleveringen van Tatort. Acht daarvan waren Schimanski-afleveringen waarvan hij er zelf ook enkele schreef.

Op paasmaandag in 1977 verscheen de pilot van een nieuwe krimi, Der Alte. Der Alte loopt nog steeds, hoewel we inmiddels aan de derde 'oude' bezig zijn. Een cult-figuur als de altijd correcte Derrick, gespeeld door Horst Tappert met zijn wallen onder de ogen is natuurlijk niet te vervangen. Het gevolg is dat de serie Derrick bij 281 afleveringen stopte toen Tappert ermee ophield, en dat Der Alte inmiddels bij aflevering 330 is. Der Alte is vaak met Derrick en Ein Fall für Zwei in hetzelfde tijdslot op de vrijdagavond uitgezonden, waarbij het ook lange tijd om de vier weken werd afgewisseld door het programma "Aktenzeichen XY ungelöst" een soortgelijk programma als het Nederlandse Opsporing Verzocht met échte misdaden, dat echter al heel veel langer loopt dan de Nederlandse variant.

Ringelmann maakte Der Alte zonder Reinecker. Hij trok voor het programma uitsluitend succes-auteurs aan die al eerder hun sporen bij andere zeer geslaagde televisieprogramma's hadden verdiend. Tussen 1977 en 1985 werd de hoofdrol van kriminalhauptkommisar Erwin Köster gespeeld door Siegfried Lowitz, vanaf aflevering 100 was het Rolf Schimpf die tot aflevering 322 kriminalhauptkommisar Leo Kress speelde. In aflevering 340 kwam Rolf Schimpf overigens nog een keer terug. Vanaf aflevering 323 (2008) wordt kriminalhauptkommisar Rolf Herzog gespeeld door Walter Kreye.

De bijrollen variëren in de serie meer dan de hoofdpersoon. Inmiddels zijn er zo'n acht verschillende geweest. Interessant daarbij is de bijrol van Gerd Heymann, gespeeld door Michael Ande. Toen hij begon was hij natuurlijk niet zo alt als der Alte, maar hij speelt op afleveringen 47 en en 52 na tot aan nu in elk van de 328 afleveringen de belangrijkste bijrol als de eeuwige ondergeschikte van de oude commissaris zelf. Der Alte wordt in opdracht gemaakt voor de ZDF, en voor de Zwitserse SF en Oostenrijkse ORF.

(wordt vervolgd)

Bronvermelding: diverse bronnen, de Duitstalige Wikipedia.

Categorie: entertainment - plusminus 402 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home