De columns van John Piek

e-mail 

692. Mindworkouts

9 augustus 2009
©2009, copyright: John Piek


Ik heb nou toch iets geweldigs ontdekt. De methode Is over komen waaien uit de VS. Ik had van mijn diëtiste al eens gehoord dat om je hoofd intensief te gebruiken ook calorieën nodig zijn. In de VS is nu een methode bedacht onder de naam 'mindworkouts' of 'mindslimming' waarmee je door simpelweg mantra's op te zeggen in korte tijd vele kilo's kwijt kunt raken. En het werkt! Niet een beetje maar gewoon fantastisch!

De gedachte is eenvoudig: mindworkouts zijn in feite niet anders dan body workouts: door veel te denken verbrand je calorieën, en door dat op een speciale manier te doen verbrand je niet je calorie-voorraad, maar gewoon direct je lichaamsvet.

De methode is deels geïnspireerd op heel oude oosterse meditatiemethoden, gecombineerd met de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek. Het speciale zit hem in de mantra's. Deze blijken als ze een bepaald ritme hebben de hersenactiviteit heel veel meer op te jagen dan bij andere relatief passieve bezigheden. Met deze kennis is de Amerikaanse Chinees Tao Tsji' Lai Mong een aantal bekende percussionisten bij langs gegaan om zo het optimale ritme te vinden. Telkens wanneer Mong bij enkele percussionisten langs was geweest en zo tot mogelijk verbeterde mantra's was gekomen, dan liet hij op de medische afdeling in New York van de Ivy League Cornell universiteit een aantal van 15 proefpersonen in de MRI-scanner de vernieuwde mantra's uitproberen.

Het resultaat van dat onderzoek en de stapsgewijze optimalisering van zijn mantra's heeft Mong gepubliceerd in een boek 'Mindworkouts, the alternative approach', dat in de VS binnen een week in een eerste oplaag al was uitverkocht. De resultaten liegen er ook niet om. Zelf ben ik altijd heel sceptisch over dit soort nieuwe methoden. Ik stond verder altijd op het standpunt dat lichaamsgewicht de som was van calorieën die je door te eten binnenkrijgt, en die door te bewegen weer verbrand. Ik geloofde dan aanvankelijk ook niet dat de methode werkte.

Zo'n drie weken geleden ben ik een beetje lacherig en vol ongeloof met de methode van Mong begonnen, en wie schetst mijn verbazing: twee keer tien minuten per dag mantra's opzeggen en ik ben bijna acht kilo kwijt. Ongelooflijk! En het gaat me ook veel te hard. Voor je het weet sla je aan het jojo-en en dat is ook weer niet de bedoeling. Hoe dan ook, dit is een spektakel! En een spektakel dat ik iedereen kan aanraden. Hier gaan we nog veel van horen. Er is overigens nog geen Nederlandse versie van het boek, en de uitgever zegt ook nog niet te weten of die er op korte termijn aankomt. Maakt ook niet uit. De Engelse versie is voor mij al mooi genoeg!

Categorie: life-log - plusminus 446 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home