De columns van John Piek

e-mail 

675. Stuart Hill en Forvik (deel 3)

12 juni 2009
©2009, copyright: John Piek


Het eilandstaatje kent twee soorten burgerschap: land bezittende burgers en niet-land bezittende burgers (in tweede instantie Honorary Citizens genoemd). Voor de eerste titel komen alleen inwoners van Shetland in aanmerking. Het eiland Forvik is voor de land bezittende ingezetenen opgedeeld in 8000 grondstukken, elk ruwweg één vierkante meter groot.

Bij de start van het staatje in 2008 gaf het paspoorten uit die voor niet-land bezittende burgers voor een bedrag van 20 Forvik Groats te koop zijn (1 Forvik Groat is een honderdste Forvik Gulde, dus ongeveer 11 Pond Sterling voor een paspoort). De burgers zonder land mogen belastingvrij inkopen bij bepaalde leveranciers in Shetland, hoewel niet bekendgemaakt is om welke producten of leveranciers het daarbij ging. Een dag na invoering werd de mogelijkheid om een paspoort van het landje te krijgen alweer ingetrokken. Hill heeft alle eigenaren van land op Shetland uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Forvik en zo een federatieve staat te vormen. In eerste instantie maakte Forvik in een officiële publicatie overigens bekend dat 1 Forvik Gulde 60 Engelse ponden waard was en 100 Forvik Groat's een Gulde waard zouden zijn. "1 Groat is 12 pond sterling waard", stond erachter. Een dag later werd dit aangepast naar 1 Groat is ongeveer 0,6 pond sterling waard.

Hill is al vanaf het begin bezig om een basaal maar meer permanent verblijf op het eiland te maken. Dat moet ongeveer vijf bij vijf meter groot worden, gemaakt van hardboard, kunststof, gelamineerd hout, gaas en turf. In volle ernst meldde hij daarover dat hij zonder enig probleem toestemming voor het bouwwerk heeft gekregen van de bouw- en woningtoezichtautoriteiten van het landje. Een beetje raar, omdat behalve hijzelf niemand anders ooit enige beslissing over het landje heeft genomen, en alle plannen daaromtrent door uitsluitend Hill zelf worden gemaakt en uitgevoerd. Hill is Forvik en andersom is dat hetzelfde.

Engelse, Schotse en Shetlandse bestuurders en organen reageren zoals Angelsaksische landen meestal doen bij micronaties die ontstaan: ze doen grotendeels alsof de landjes niet bestaan, of alsof ze van het bestaan niet weten. In de paar uitlatingen die er zijn wordt gezegd dat het eilandje als altijd tot hetzelfde territorium behoort als de rest van het land. Interessant echter is één van die officiële uitingen waarin niet naar de formele naam Forewick Holm verwezen werd, het eilandje dat deel uitmaakt van Shetland, maar naar Forvik, de naam van de nieuwe micronatie. Door Hill is dit meteen aangegrepen om hierin een bevestiging te zien dat het landje wel degelijk serieus wordt genomen en de facto toch erkend zou zijn. Een enkele lokale bestuurder merkt op dat hij het een interessante ontwikkeling vindt, en Hill's acties niet op voorhand af wil wijzen, maar dat hij wel eens wil zien welke kant het uitgaat. Daarbij wordt uiteraard gerefereerd naar de consequenties die het landje mogelijk voor een grotere autonomie voor heel Shetland zou kunnen hebben.

De regering van het Verenigd Koninkrijk liet vóór de officiële onafhankelijkheidsverklaring door Hill op vragen van journalisten echter al weten de heer Hill niet te steunen. Het bestuur van de Shetland eilanden is daarentegen veel gereserveerder over Hill. Het bestuur wil graag grotere autonomie en ziet in de acties van Hill zoals gezegd misschien een manier om haar eigen streven kracht bij te zetten.

(wordt vervolgd)

Bronvermelding: dit artikel leunt naast andere bronnen zwaar op informatie uit Wikipedia, uit Shetlopedia en van Forvik.com.

Categorie: micronaties - plusminus 543 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home