De columns van John Piek

e-mail 

674. Stuart Hill en Forvik (deel 2)

10 juni 2009
©2009, copyright: John Piek


Na zijn debacle in 2001 waarbij zijn volgens velen onzeewaardige scheepje kapseisde bleef Stuart Hill op Shetland wonen. Hij voerde er in de jaren daarop actie omdat Shetland lang geleden onterecht bij het Verenigd Koninkrijk zou zijn gevoegd. De eilanden die in die tijd een provincie van Noorwegen waren, werden in 1468 zonder medeweten van de Noorse koning, door de Schotse koning van de koning van Denemarken gepacht, welke laatste de facto het bestuur over Noorwegen had. In de overeenkomst werd het recht vastgelegd voor toekomstige Noorse koningen om het bestuur over de eilanden terug te krijgen tegen betaling van 210 kg goud of 2310 kg zilver. Ondanks meerdere pogingen in de jaren daarop om deze som te betalen kreeg Noorwegen de eilanden nooit van de Schotten die al jaren op de eilanden aasden terug. Hill stelt om die historische reden dat Shetland het recht zou hebben om zich los te maken van het Verenigd Koninkrijk, nog afgezien van het feit of de meeste eilanders hier zelf nou wel zo om zitten te springen.

Of het bedoeld is als stap in de richting van een algehele onafhankelijkheid voor Shetland, of een meer persoonlijk soort van initiatief (vermoedelijk gewoon beide), op 21 juni 2008 roept Hill in ieder geval de onafhankelijkheid uit over een piepklein zandbankachtig eilandje dat onder de naam Forewick Holm tot dan toe als een van de vele eilanden toebehoort aan de Shetlands. Het eiland zou zich daarmee hebben losgemaakt van zowel het Verenigd Koninkrijk als van de Europese Unie. De onafhankelijkheidsverklaring baseert zich mede op de nooit ingeloste belofte van de Schotse koning om de Shetlands tegen betaling aan het Noorse koningshuis terug te geven. De eilanden zouden om die reden nu dezelfde onafhankelijke status moeten hebben als het eiland Man en de Kanaaleilanden. Op vrijwel hetzelfde moment spant het bestuur van de Shetlands overigens toevalligerwijze een procedure aan tegen het landelijk bestuur voor meer zeggenschap over de zeebodem om de eilandengroep.

Hill ziet zelf, hoewel hij in de pers roept dat het voor iedere gepensioneerde leuk zou zijn om ergens de onafhankelijkheid over uit te roepen, zijn onafhankelijkheidsverklaring bloedserieus. Hoewel hij met de oorspronkelijke eigenaar van het eilandje ruziet of het nu wel of niet zijn eigendom is, stuurt hij direct na het uitroepen van de onafhankelijkheid een brief aan koningin Elizabeth II dat hij haar (net als bij de Kanaaleilanden en Man het geval is) erkent als staatshoofd. Hij noemt zichzelf daarbij als de kleinste van de haar territoria buiten het Verenigd Koninkrijk. Een reactie van de koningin bleef tot op heden echter uit.

Hill zegt dat hij Forewick Holm onder Udaal recht van de oorspronkelijke eigenaar Mark King heeft gekregen. Udaal recht is oude wetgeving die in Noorwegen haar oorsprong vindt en die op een aantal eilanden in het Verenigd Koninkrijk door rechters soms nog naast de gewone wetgeving van toepassing wordt verklaard op onroerende goedereren. King echter zegt dat hij het eilandje in een manische fase (hij is manisch-depressief) aan Hill te koop heeft aangeboden, maar dat de laatste nooit het bedrag heeft betaald dat hij ervoor wilde hebben.

Het eilandje is overigens slechts 1 hectare (een grondstuk in oppervlakte gelijk aan 100 bij 100 meter) groot. Het is vanwege die grootte niet waarschijnlijk dat het eerder bewoond is geweest. Het staatje is volgens Hill een belastingvrije zone met één uitzondering, het denkt volgens oude Noorse regels belasting te kunnen innen voor het besturen van het staatje. Die belasting is vastgesteld op per jaar 1 Forvik Gulde, de munteenheid van het eilandje. Deze munteenheid wordt gesteund door goud, en 1 Forvik Gulde is daardoor gelijk aan ongeveer 55 Pond Sterling. De geïnde belasting zal formeel worden overgedragen aan de Engelse vorstin als staatshoofd, maar zal direct worden teruggeëist om daarmee dus het eilandstaatje te kunnen besturen. Er is verder een schimmige verklaring dat belastingen door Shetland en het Verenigd Koninkrijk te ontvangen niet zullen worden betaald, maar op een rekening geparkeerd. De rente daarvan zal ten goede komen aan de burgers van het staatje die ook land bezitten. Forvik heeft een eigen, op die van Shetland gebaseerde vlag, en binnenkort zullen er ook postzegels worden uitgegeven.

(wordt vervolgd)

Op deze link is Forvik te vinden op Google Maps. Zoom uit om de ligging te zien ten opzichte van Shetland, Schotland en Faroer en nog verder om de ligging ten opzichte van de rest van Europa te zien: Forvik op Google Maps.

Bronvermelding: dit artikel leunt naast andere bronnen zwaar op informatie uit Wikipedia, uit Shetlopedia en van Forvik.com.

Categorie: micronaties - plusminus 693 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home