684. De Duitse Krimi (3)

684. De Duitse Krimi (3)

16 juli 2009
©2009, copyright: John Piek

Reinecker kwam via producent Helmut Ringelmann in contact met het werken voor televisie. Beiden geïnspireerd door het werk van Francis Durbridge besloten ze voor de Duitse markt in dat genre televisieprogramma’s te gaan maken. Durbridge schreef vanaf 1938 een aantal boeken over detective Paul Temple, die in datzelfde jaar tot een reeks zeer succesvolle hoorspelen werden bewerkt. Die hoorspellen waren vanaf 1939 in het Nederlands bij de AVRO te horen onder de naam Paul Vlaanderen. Deze hoorspelserie liep in Nederland tot 1969, terwijl er in 1998 ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de AVRO nog een nieuw verhaal werd opgenomen. Ook werder in 2004 nog een verhaal uit 1948 waarvan de opname niet bewaard is gebleven opnieuw uitgevoerd. In Duitsland was de hoorspelserie onder de oorspronkelijke naam van Paul Temple even succesvol. De samenwerking tussen Reinecker en Ringelmann resulteerde in de series Der Kommissar en Derrick, terwijl daarnaast ook het concept van Siska door het duo werd uitgewerkt.

Series als Derrick, Der Alte en Ein Fall für Zwei worden uitgezonden door de ZDF. Deze tweede Duitse TV-zender startte op 1 april 1963 met de komst van de extra etherruimte van de UHF-band als concurrentie voor het eerste Duitse net ARD. Zowel het eerste als het tweede Duitse net zijn publieke zenders met beperkte tijd voor televisiereclame. Beide zenders zijn zeer verschillend van organisatorische opzet. De ZDF is een van de grootste TV-conglomeraten van Europa. De ARD bestaat daarentegen uit (nu) negen zelfstandige organisaties uit de verschillende Bundesländern, de bondsstaten waaruit de bondsrepubliek Duitsland bestaat.

De ARD had al eerder succesvolle misdaadseries gehad in de vorm van bijvoorbeeld Stahlnetz, dat tot 1968 liep, maar zocht naar een goede opvolger hiervoor die bovendien een sterke concurrent zou zijn voor Der Kommissar die op dat moment bij de ZDF liep.

Terwijl de ZDF-krimi’s, dat zijn er inmiddels behoorlijk wat verschillende, dus in opdracht van één organisatie gemaakt worden, worden de Tatort-Folgen dus door steeds wisselende organisaties geproduceerd. Elk participerend Bundesland heeft op die manier gewoonlijk dus zijn eigen Tatort-Kommissar. Vrijwel altijd spelen de afleveringen zich in een bepaalde stad in de betreffende bondsstaat af. Voor Horst Schimanski is dat bijvoorbeeld Duisburg in de bondsstaat Noord-Rijnland-Westfalen die tegen de Nederlandse grens aan ligt. Behalve Duitse bondsstaten doet ook Oostenrijk met Tatort mee, net als tussen 1990 en 2001 Zwitserland.

(wordt vervolgd)

*N.B. in de vorige column stond het personage Harrie Klein vermeld, dit moet eigenlijk Harry Klein zijn (met i-grec), zoals een opmerkzame lezer mailde.

Bronvermelding: diverse bronnen, de Duitstalige Wikipedia.

Categorie: entertainment – plusminus 386 woorden – Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.