D-STAR snippets (110124) Pagina 10
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

Er is wel eens kritiek hoorbaar op het systeem van roepnamen en registraties van ircDDB. Belangrijk verschil tussen ircDDB en DPLUS is dat er bij ircDDB niet op individuele roepnamen wordt gecontroleerd, voordat stations worden toegelaten. Je hoeft je als gebruiker dan ook niet eerst te registreren. De reden hiervoor is dat die roepnaamcontrole het systeem kwetsbaar maakt. Zeker zoals DPLUS werkt. Als daar de roepnaamserver down gaat, is het hele systeem plat. Bij ircDDB is er niet zo'n centrale roepnaamserver die een risico op een single point of failure vormt, en daardoor is ircDDB dus inherent veel betrouwbaarder.

Als je erbij nadenkt is het principe vrij logisch. Ook bij analoge repeaters wordt er niet op roepnaam gecontroleerd. En voor analoog en digitaal gelden vrijwel  overal dezelfde regels voor wat betreft de amateurroepnaam. ircDDB werkt in dit opzicht op dezelfde manier als IRLP. Het Internet Radio Linking Protocol (IRLP) is een soortgelijk concept als bijvoorbeeld EchoLink, alleen mogen er bij IRLP geen gebruikers zelf het netwerk op. Dat mogen alleen repeaters. IRLP is bedacht om een of meerdere repeaters via internet aan elkaar te kunnen koppelen en bij IRLP zijn het de dan ook repeaters die zich moeten registreren, niet de gebruikers. Zo kan iedere repeaterbeheerder zelf de verantwoordelijkheid nemen bij misbruik. Lokaal via de ether is zo'n gekoppelde analoge repeater in werking eigenlijk precies hetzelfde als een traditionele FM-repeater zonder link. ircDDB werkt in dit opzicht precies hetzelfde als IRLP. Ook daar zijn het de repeaters die geregistreerd worden en niet de gebruikers. Lokaal werkt het als een FM-relais, en de geregistreerde relaisbeheerders zijn de 'poortwachters' van het netwerk naar de andere repeaters toe.

Een redelijk nadeel van ircDDB is overigens dat het geen persoonlijke roepnamen toelaat voor repeaters en hot spots. In Nederland kan het alleen met een PI1-roepnaam gebruikt worden. Om die reden is het netwerk dus voor bemande repeaters en hot spots in Nederlands vooralsnog ongeschikt.