D-STAR snippets (110126) Pagina 9
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige << >> volgende

ircDDB

Eind 2010 was ircDDB ineens the buzz word. Door ircDDB konden de voorheen gescheiden naast elkaar bestaande reflectors van DPLUS en van het xReflector-netwerk tezamen met elkaar worden gebruikt. De reflectors en repeaters van beide netwerken kunnen met ircDDB over en weer en onderling gelinkt worden, en zelfs call sign-routing is op repeaters die dat ondersteunen over en weer mogelijk. Door ircDDB konden allereerst de Icom-repeaters via het xReflectornetwerk worden gebruikt. In Nederland was het begin december 2010 zover. Vervolgens werkt ditzelfde ondertussen ook met de blauwe dongles en met de bekende DVAR-software voor repeaters en hot spots en inmiddels kunnen ook de DVAP dongles op xReflector gebruikt worden.

Wat is ircDDB? Eigenlijk doet ircDDB niets meer of minder dan roepnamen en informatie uitwisselen over waar in het netwerk (lees op welke repeater) de verschillende stations te bereiken zijn. Ook statusinformatie over bijvoorbeeld repeaters en reflectors wordt zo uitgewisseld. ircDDB is in tegenstelling tot DPLUS, wat gratis, maar proprietory is, geheel open source.

Het slimme van het concept zit hem erin dat een (beveiligde) ouderwetse IRC-chatserver wordt gebruikt om de gegevens aan elke aangesloten eenheid te versturen. Zo'n ouderwets systeem is altijd een beproefd recept, wat vaak staat voor stabiliteit en betrouwbaarheid. Op het alleen voor repeaters/hotspots en reflectors toegankelijke IRC-kanaal zijn deze repeaters/hotspots (cq. hun gateways) en de reflectors samen de chatters in het chatkaneel. Deze "chatters" communiceren hun statusinformatie via de openbare chatberichten als waren het de menselijke chatters die normaal op IRC discussiėren.