Columns

e-mail 

`

842. De Scowcroft Award

14 mei 2014
©2014, copyright: GoHansBrinker.com

Wie zegt dat politici geen gevoel voor humor hebben, die zit er in een aantal gevallen toch flink naast. Neem bijvoorbeeld het Scowcroft Award, genoemd naar Brent Scowcroft. Scowcroft is een gepensioneerde luchtmachtofficier en hij diende als veiligheidsadviseur onder de presidenten Ford en George Bush senior.

Scowcroft was de inspiratie en naamgever van een speciale presidentiële onderscheiding naar aanleiding van een bijzondere eigenschap. De award is ingesteld tijdens de regeerperiode van president Bush. Volgens minister van defensie onder Bush jr. én Obama, Robert Gates wordt de award gegeven aan de functionaris die het meest ostentatief in slaap valt tijdens een vergadering met de president. Daarmee wordt tegelijk ook aangegeven dat zoiets dus geen uitzondering is.

De president beoordeelt eventuele kandidaten voor het award volgens drie criteria:

1. Tijdsduur. Hoe lang heeft de kandidaat geslapen?

2. Hoe diep heeft een kandidaat geslapen? Extra punten worden gegeven als er wordt gesnurkt.

3. De kwaliteit van het wakker worden. Gingen de ogen rustigjes open waarna de kandidaat gewoon weer aan de vergadering deelnam, of ging het wakker worden met een schok of werd er zelfs iets warms gemorst toen dat gebeurde?

Toenmalig president Bush (sr.) meldde dat het award extra punten toekent voor hem of haar die vooral totaal van de wereld is. De ogen strak gesloten, en dat middenin een vergadering. In alle eerlijkheid worden daarnaast een hoop extra punten gegeven voor stevig slapen terwijl iedereen om je heen verder druk aan het werk is. De award is genoemd naar Scowcroft omdat hij een reputatie had dat hem dit zodanig vaak overkwam dat het een running gag werd, een telkens terugkerend grappig moment.

25 September 1989. Scowcroft slapend in Air Force One in 1989.
(Foto: George Bush Presidential Library and Museum) 

(bronvermelding: Wikipedia, Washington Post)

Categorie: bespiegeling - plusminus 271 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes® gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home