Columns

e-mail 

`

839. Bosco, de hond die burgemeester werd

31 oktober 2013
©2013, copyright: GoHansBrinker.com

Ik zag afgelopen week in het programma Monumental Mysteries op Travel Channel een item waarvan ik het niet kan laten om even over te schrijven. In het plaatsje Sunol (CaliforniŽ, VS), dat nooit een burgemeester had gehad, ontstond in 1981 onder de bevolking het idee dat het van belang zou kunnen zijn om toch zo'n vertegenwoordiger van de bevolking hebben.

Tijdens de aanloop naar de verkiezingen ontstond vervolgens in een kroeg bij het gesprek tussen twee mannen het idee om de hond van een van beiden verkiesbaar te stellen. Bosco de een jaar oude Labrador- retriever- en= Rottweiler- mix was een bekende verschijning in het plaatsje. Zodanig dat menig politicus er jaloers op zou zijn. Het vrolijke, menslievende dier liep vaak zonder eigenaar door het plaatsje en eigenlijk bijna iedereen had het beest wel eens geaaid.

En zo werd Bosco, niet alleen de eerste 1-jarige ter wereld, die burgemeester werd, maar ook de eerste op vier voeten. Hij versloeg met glans de twee menselijke kandidaten op de lijst.

Het dier kweet zich vol overgave van zijn taak. Het liefst door mensen omringd woonde het dier, zoals het ook een menselijke burgemeester betaamt, graag alle officiŽle gelegenheden bij. De bewoners van Sunol vonden het fantastisch, en de landelijke media ook. Zeker nadat een Britse krant verslag van de verkiezingen had gedaan was het dier enige tijd niet uit de media weg te slaan. En zo kwam het dat Bosco negen jaar later een rol ging spelen in de wereldpolitiek.

In 1990 vonden de protesten plaats op het Tiananmen Plein in Peking. Chinezen eisten daar meer democratie. In een poging om de belachelijkheid van de democratie en het verkiezingsproces in de VS aan de kaak te stellen, pikte het regime in China de berichten over Bosco op, om zo te laten zien dat zelfs de Amerikanen niet met die zware verantwoordelijkheid om konden gaan.

Dat plan had een averechts effect. Bosco kwam in de wereldpers vervolgens juist naar voren als een toonbeeld van die democratie.

Bosco leidde toen de storm daarover weer ging liggen opnieuw gewoon het redelijk anonieme bestaan van de burgemeester van een plaatsje van zo'n 900 inwoners. Hij bleef dat tot aan zijn dood in 1994, en is daarna altijd de enige burgemeester van Sunol gebleven, omdat het plaatsje vond dat niemand in zijn pootafdrukken zou kunnen staan. 

Sinds 2008 staat er in Sunol een standbeeld van de bijzondere burgemeester.


Standbeeld voor burgemeester Bosco in Sunol 
(Foto: Pedro Xing, Creative Commons (universal public domain dedication)

Categorie: onderhoudend - plusminus 401 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Ellie Goulding - Starry Eyed (acoustic)
http://grooveshark.com/#!/s/Starry+Eyed+Acoustic/3BhFQi?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunesģ gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home