Columns

e-mail 

`

838. Zwarte Piet

25 oktober 2013
©2013, copyright: GoHansBrinker.com

Onze Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zei deze week in het TV-programma Buitenhof dat de Nederlandse politiek racistisch is. En hij is toch niet de eerste de beste. En racisme staat toch al volop in het nieuws deze week.

Ik sta wel een klein beetje te kijken van de discussie over Zwarte Piet. Op zich snap ik wel dat mensen dit hierin zien. En dat zij er aanstoot aan nemen moet je zeker serieus nemen. Toch wil ik de zaak een beetje relativeren.

Een jaar of zo geleden nam zangeres Rihanna veel aanstoot aan een uitdrukking in een Nederlands tijdschrift. De commotie liep zo hoog op dat de hoofdredactrice van het modeblad het veld moest ruimen. Die had niet voorzien hoe gevoelig bepaalde uitspraken in Amerika liggen. Maar had ze kunnen weten dat het Nederlandstalige blad waarin het stond tot in de VS zou worden opgemerkt?

De cultuur in de VS is een heel andere dan hier. Ondanks die racistische politiek hier van de afgelopen jaren is er hier nauwelijks iets te bespeuren van de raciale tegenstellingen die er in de VS zijn. Het onderwerp ras of kleur is daar al nauwelijks bespreekbaar, althans niet tussen mensen met een verschillende achtergrond. Onlangs was er een van de talkshows daar die voor de grap een wit-gekleurde presentatrice een zwart gezin over discriminatie interviewde. Het (gespeelde) ongemak was groot. En vervolgens bleek er ook een groot verschil van inzicht over of er wel of niet gediscrimineerd werd. Hier in Nederland zijn donkergekleurde mensen uit Suriname en van de Antillen, uitgezonderd enkele raddraaiers in de ogen ven de meeste mensen volstrekt geaccepteerd.

Natuurlijk wordt hier ook gediscrimineerd, maar ik geloof niet dat mensen echt verschil maken of zo'n groot ongemak over het onderwerp kleur hebben als dat in de Verenigde Staten op veel plaatsen het geval is. Mensenrechtenonderzoeker van de Verenigde Naties, Verene Shepherd, zelf afkomstig van Jamaica liet zich in felle bewoordingen over onze traditie uit. Ze vroeg zich zelfs indirect af waarom wij nou zo nodig een Sinterklaas moeten hebben terwijl er toch ook een kerstman is. Dat laatste is een teken dat mevrouw Shepherd ofwel zelf onze cultuur ook niet al te zeer respecteert ofwel kent ze de context hier totaal niet. Maar goed, ze heeft hoogstwaarschijnlijk ook alleen nog de argumenten van de tegenstanders gehoord. En vanuit New York bezien lijkt Nederland natuurlijk ook best op de Amerikaanse samenleving.

Ik heb voor mevrouw Shepherd nog wel een mooi voorbeeld. Niet zo heel ver trouwens bij haar vaderland Jamaica vandaan. Ook in het Caribisch gebied liggen zes eilanden, waar de voorvaderen van een groot deel van de tegenwoordige bevolking er door die ook in mijn ogen afschuwelijke slavenhandel is komen te wonen. Van één eiland weet ik het niet zeker, maar op de andere eilanden wordt Sinterklaas nog veel fanatieker gevierd dan hier in Nederland. Daar is behalve door een politicus die nu niet meer onder ons is bijna nooit in het openbaar door iemand een kwaad woord over gesproken.

Het meest veelzeggend vind ik nog de viering van het Sinterklaasfeest en de intocht van de Sint op het eiland Bonaire. Daar zijn het niet de Pieten die geschminkt zijn. Nou ja, een beetje lippenstift hebben ze toch wel. Het gezicht van Sinterklaas staat er echter strak van de schmink. Witte schmink wel te verstaan. Omdat de man die er voor Sinterklaas speelt zelf dus donker is.

Met dank voor iedereen die aan de beeldvorming voor deze column heeft bijgedragen. Met name de mensen op 'de eilanden' en in het bijzonder de tipgever van de foto.

De intocht van Sinterklaas in Kralendijk, Bonaire. (klik evt. op de foto voor een vergroting)

(Deze niet-commerciële site heeft niet de copyrights. De foto is gebruikt zoals dat in sommige gevallen bij beeldmateriaal met enige nieuwswaarde voor journalistieke doeleinden is toegestaan)

Categorie: opinie - plusminus 557 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Henk Temming - Sinterklaas, wie kent hem niet
http://grooveshark.com/s/Sinterklaas+Wie+Kent+Hem+Niet/4bcbME?src=5

Voor meer columns ga naar www.GoHansBrinker.com (als je daar tenminste al niet bent :-) )
De columns per mail ontvangen? Abonneer je op de mailinglijst door een mailtje te sturen naar x@xdv.me met als onderwerp "Aanmelden Mailinglijst Columns" 
Abonneren op de columns via RSS met bijv. FeedReader of iTunes® gaat ook, via: rss.xml
  
Op de iPhone kan abonneren met RSS via iTunes en op Android met de app Listen.

vorige column - volgende column - archief - home