Columns

e-mail 

`

816. Over op Linux

10 april 2012
ę2012, copyright: GoHansBrinker.com

Sinds bijna anderhalf week ben ik over op Linux. Ik weet niet of iedere lezer dat wat zegt. De meeste computers werken met Windows van het bedrijf Microsoft. De meeste mensen weten niet dat er ook alternatieven zijn. De meeste PC's worden met Windows afgeleverd. Daar betaal je ook voor, het bedrag dat je betaalt zit in de aanschafprijs.

Alleen de PC's van Apple worden met een ander besturingssysteem dan Windows afgeleverd. Het besturingssysteem van Apple is veel gebruiksvriendelijker dan Windows is. Maar het heeft hooguit 10% van de markt of zelfs nog minder. Apple computers zijn behalve gebruiksvriendelijk en bijzonder mooi, daarnaast ook heel duur. De mensen willen ze zo graag hebben dat Apple ze maar met moeite afstaat. Lange rijen zijn het gevolg als er weer eens een nieuw type uitkomt. Eigenlijk zou iedereen recht op een Apple computer moeten hebben, maar ze zijn daarvoor dus gewoon te prijzig, ook als occasion, en dus zijn ze alleen maar voor de mensen die ze betalen kunnen. En voor een paar fetisjisten die ze niet betalen kunnen maar zich er graag voor in de schulden steken.

Er is nog een systeem en dat is Linux. Slechts heel weinig computers worden standaard met Linux afgeleverd. Alle PC's zijn echter wel geschikt om met Linux te gebruiken en er zijn dus wel aardig wat mensen die achteraf op Linux overschakelen. Linux is gebaseerd op een ander systeem, dat Unix heet. Voor Linux zijn in tegenstelling tot Unix geen betaalde patenten gebruikt en de software is dan ook open source en gratis. In sommige landen zijn de overheden bang voor spionage van andere landen of van criminelen, en daar wordt dan door de overheid Linux gebruikt in plaats van Windows (Apple is op een paar werkplekken na ook voor gemeentes en andere overheden te duur). De reden van de grotere veiligheid tegen bijvoorbeeld spioneren is dat iedereen weet of kan weten hoe Linux er van binnen uitziet, en om die reden wordt ongetwijfeld ieder stiekem digitaal sleutelgaatje waar iemand misschien bedoeld of onbedoeld doorheen zou kunnen kijken uiteindelijk wel door een speurende hacker of andere computerhobby´st opgespoord. Bij de andere gesloten systemen weet je maar nooit met welke overheid of erger zo'n leverend bedrijf het al dan niet gedwongen of uit geldbejag op een sleutelgat-akkoordje gooit.

Daarnaast zijn de makers van spyware en allerlei ander vervelend gespuis dat op ons digitaal zuurverdiende geld uit is ook niet gek. Het maken van geniepige trucs om burgers hun geld te ontfutselen is ofwel bijzonder duur, of ingewikkeld en tijdrovend. Dat werk ga je niet doen voor een systeem dat misschien maar vijf procent van de mensen gebruikt. Liever doe je dat voor wat de meerderheid in huis heeft. Op de Nederlandse Wikipedia-pagina van de Linux-variant Ubuntu staat deze zin: "Voor op Linux gebaseerde besturingssystemen zijn er vrijwel geen virussen, waardoor ook Ubuntu hier minder vatbaar voor is. Hoewel er enkele virussen zijn ontwikkeld voor GNU/Linux, worden die in het algemeen beschouwd als onderzoeksobjecten."

Voor Linux bestaan zelfs nauwelijks virusscanners. Ik ken er maar eentje, maar die heb ik niet ge´nstalleerd. Niet nodig... Wel is het zinvol om een soort van firewall (iptables genaamd) te gebruiken.

In de praktijk heb ik mijn systemen 'dual boot' gemaakt. Dat wil zeggen dat je bij opstarten kunt kiezen of je hem met Linux wilt gebruiken, of met Windows zoals de fabrikant dat meegeleverd heeft (daar heb je immers voor betaald). Als ik de PC's aan zet en ik reageer echter niet binnen acht seconden, dan starten ze vanzelf met Linux op.

Ik heb uitgebreid getest met verschillende systemen, door ze onder virtualisatie te gebruiken (daarbij verander je onder andere niets aan je bestaande systeem), maar in de praktijk blijkt het allemaal ook veel prettiger dan met Windows te werken, en het systeem is in zijn huidige vorm ook een stuk sneller. Alle toepassingen en programma's die je wilt gebruiken zijn heel gewoon gratis.

Ubuntu is het Linux-systeem dat ik na veel overwegingen vooralsnog ben gaan gebruiken.  Dit is van alle Linux-varianten waarschijnlijk het eenvoudigst te gebruiken, en ik ben qua beheer natuurlijk een relatieve beginner op dit gebied. Dit soort software wordt met name door hobby´sten gemaakt, maar er zijn wel bedrijven die zich ermee bezighouden. Die verdienen hun geld door bijvoorbeeld onderhoud, advies en opleiding t.a.v. de systemen die bij hun bedrijfsmatige klanten staan.

Ik ben bij het uitproberen nog niets tegengekomen dat waar ik niet heel eenvoudig een handig programma voor kon vinden, dat is te zeggen op enkele dingen specifiek voor mijn werk na dan. Onder andere de vertaalsoftware die ik gebruik, en mijn software om een tijdschrift in elkaar te draaien, die heb ik alleen voor Windows (hoewel met name dat laatste ook gewoon voor Linux bestaat). Ik denk om die reden dat ik in de praktijk nu voor zo'n 80 procent of iets meer naar Linux overgeschakeld ben en dat het ook wel in die buurt van dat getal zal blijven. Ook met de compatibiliteit overigens geen enkel probleem. Ik had hier ook in de evaluatiefase al naar gekeken. Bestanden fietsen net zo makkelijk van Windows naar mijn Linux-toepassingen als weer terug. Zelfs mijn lokale netwerk hier binnenshuis werkt zonder iets extra te hebben hoeven instellen en/of installeren heel gewoon voor beide systemen. Vanaf Linux kan ik dingen op de harde schijf van een Windows-PC wegschrijven, maar ook hier weer: andersom gaat net zo goed. Het bevalt uiteindelijk allemaal zodanig goed dat ik geweldig spijt heb dat ik niet een paar jaar eerder deze wijsheid tot me heb gekregen.

Categorie: life-log - plusminus 915 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Muziektip: Wrapped Aroung Your Finger by The Police http://tinysong.com/Jfra

vorige column - volgende column - archief - home