Columns

e-mail 

(pagina gemaakt in OpenOffice.org Writer)

`

815. Géén gouwe ouwen

31 maart 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Dit keer meteen al een Muziektip aan het begin. Als je de toon van deze column alvast wilt weten klik je voor met lezen te beginnen op deze link http://tinysong.com/Jizx voor wat achtergrondmuziek. (De muziek opent in een nieuw scherm, de column blijft tegelijk leesbaar in dit scherm).

Toen Van Kooten & De Bie een jaar of veertig waren (wat mij toen al heel erg oud leek) hadden ze het in hun tv-programma eens over popmuziek. Ze vroegen zich af waarom ze bij de nieuwe muziek van die tijd nooit meer kippenvel hadden bij een nieuwe plaat die uitkwam. Of desnoods bij de oude muziek, waar ze dat daarvoor wel hadden.

Het leek mij geen leuk vooruitzicht om al ouder wordend ook nog muziek niet meer zo leuk te vinden dan toen je nog wat jaren jonger was.

Hoe haaks staat dit op mijn eigen ervaring. Misschien wijk ik hierin wel van de meerderheid af. Het is in elk geval waarschijnlijk dat ik van de meerderheid afwijk met mijn muzieksmaak. Ik weet nog dat er rond dezelfde periode als deze uitzending van Koot & Bie (ik was tweede helft twintig) er verschillende van mijn vrienden waren die zeiden dat de popmuziek van die tijd ze niet meer aansprak. Ik vond in dezelfde periode juist dat er ineens zulke leuke vernieuwende muziek gemaakt werd.

In de jaren erop waren er geregeld kennissen die er bij mij op aandrongen dat ik toch eens wat meer van muziek moest gaan houden die iets beter bij mijn leeftijd paste. Een deel daarvan vond dat ik me vooral toch eens in de klassieke muziek moest gaan verdiepen. Wat ik tegelijk wel ging merken was dat ik steeds minder van de muziek van mijn 'muziekhelden' van weleer ging houden. Ooit was ik nogal into symfonische rock, en zelfs hardrock. Maar ik vond die muziek wat jaren latern helemaal niet zo leuk meer. Hoewel er uitzonderingen waren/zijn.

Steeds meer merkte ik dat zodra muziek meer dan een jaar of vijf oud was, dat mijn belangstelling ervoor dan steeds verder verminderde. Lange tijd wist ik nog wel de herinneringen te waarderen die bij sommige muziek ineens tevoorschijn kwam. Dat verschijnsel is echter verdwenen sinds ik een aantal jaren tussen collega's zat waar dagelijks popmuziek viel te beluisteren. Met de herhaling vervaagden ook die herinneringen steeds verder.

Het is nog steeds zo dat veel van de muziek die ik echt leuk vind niet meer dan vier, vijf jaar oud is of slechts heel iets ouder. Heel af en toe herontdek ik ineens iets, zoals bepaalde nummers van de band Journey en een nummer van de band Rush. Dat kwam doordat ik zo'n nummer dan bijvoorbeeld eens als achtergrondmuziek in een misdaadserie hoorde en ineens dacht 'he dat is nog steeds leuk'. Bij de meeste van de muziek die ik van vroeger wel eens probeer slaat echter de saaiheid toe, als het tenminste geen afschuw is..

Hoezeer er soms toch nog steeds (meest van leeftijdsgenoten) kritiek op mijn smaak van muziek komt, ik ben er toch redelijk standvastig in. Als mensen blijven volhouden in hun gedram hierover en dan bijvoorbeeld met een bepaald nummer of muziekstuk aankomen, dan zeg ik na het geprobeerd te hebben naar waarheid steevast "ik houd nu eenmaal niet van gouwe ouwen". Het zijn vooral de liefhebbers van klassieke muziek die soms enorm beledigd kunnen zijn over zo'n opmerking, die wat mij betreft in het bijzonder juist voor klassieke muziek in meervoud waar is.

Fuck you! Fuck you very much....

(Wat ik dan wel leuk vind? Lady Gaga, Black Eyed Peas, David Guetta, Owl City, Kate Nash, Lily Allen, Calvin Harris, Jessie J., Adele, Cardigans, Rihanna, Hooverphonic, Shantel, Amy Winehouse, Blue, Natasha Bedingfield, Kyteman, Pet Shop Boys, Maria Mena. Onder andere....)

Categorie: life-log - plusminus 538 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Ok, nog een tweede muziektip dan maar, geheel conform mijn eigen huidige smaak:
Listening to What Doesn't Kill You by Kelly Clarkson #nowplaying http://tinysong.com/LdB5

Maar ook deze, voor de meesten vermoedelijk iets minder toegankelijke muziek vind ik gewéldig:
Listening to Stromae - Alors on Danse by Stromae #nowplaying http://tinysong.com/Dn76

Kippenvel krijg ik van zowat elk nummer van Shantel, dat is zo anders en vernieuwend:
Listening to Mahalageasca (Bucovina Dub) by Shantel #nowplaying http://tinysong.com/Swfh

Listening to Bucovina by Shantel #nowplaying http://tinysong.com/eFrQ

En twee gouwe ouwen die ik dus wel (herontdekt) leuk vind:
Listening to Who's Crying Now by Journey #nowplaying http://tinysong.com/ZMOP

Listening to Surrender by Jon Anderson #nowplaying http://tinysong.com/pQ4v:vorige column - volgende column - archief - home