Columns

e-mail 

`

  

Column   

2 augustus 2001

Hier gaat de column komen, die ik op regelmatige basis wil schrijven onder het pseudoniem Shortie. Het zijn een beetje experimenten met tekst, maar dat maakt ze misschien ook wel leuk. Regelmatig maak ik me boos over zaken, speciaal in het nieuws. Wat me vooral soms raakt is onnauwkeurigheid van veel journalisten. Je krijgt af en toe het idee dat ze zich absoluut niet realiseren hoeveel schade ze iemand hiermee soms berokkenen. Vaak baseren ze zich op een artikel van een collega, zonder even na te checken of deze het misschien zelf niet helemaal nagecheckt heeft (wat inderdaad vaak niet gebeurt). Verder stoor ik me ook nogal eens aan de onder concurrentiedruk steeds dramatischer en ongepast voyeuristischer beelden uit de verschillende nieuwsrubrieken. Ik vind namelijk dat door veel geweld of ongelukken van dichtbij te zien je normbesef kan vervagen. En dat je er emotioneel door afstompt. Zoals te zien is aan Shortie's kan het ook reclame zijn waarover ik me opwind (ja, daar ben ik nog lang niet over uitgepraat). Zo komt er ongetwijfeld nog een aflevering in de serie columns over Zinloze Reclame. Tsja, wat is verder de essentie van columns? Dat je een opinie vertegenwoordigt denk ik. Maar ook dat je je druk maakt. Ergens om. Nou, ik maak me regelmatig druk!

Shortie
(*denkt er het zijne van*)
  

790. De eerste

7 december 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Ik heb hem op 13 november 2005 al eens eerder opnieuw gepubliceerd, de allereerste van die bijna 800 columns die ik inmiddels voor mijn eigen websites en weblog in de afgelopen jaren geschreven heb.

Van 2 augustus 2001 is hij. Ja een column is een hij, ook als hij van een dame is, gek is dat.

Ruim een maand voor 9/11 van dat jaar zette ik die eerste column op mijn toen nog bijzonder chaotische website. De wereld zou na die gebeurtenis van de maand erna nooit meer helemaal hetzelfde zijn, en dat heeft na die enigszins naïeve eerste column in de jaren daarop ook wel eens een rol gespeeld. Bijvoorbeeld dat ik bij een niet-betaalde column voor een betrekkelijk kleine doelgroep soms toch niet zo het achterste van mijn tong heb laten zien als ik bij een blad of ander medium van enige importantie zeker wel gedaan zou hebben.

Toch heeft me dat in die jaren bij de columns en de kritiek die daar wel eens op binnengekomen is niet altijd van vervelende gevolgen gevrijwaard. Ik zal daar op dit medium ook nu maar niet in volle omvang op ingaan. Destijds bij die eerste 214 woorden dacht ik 'als ik nou de twintig columns maar eens haal'. Bij de 100 dacht ik bij alle felicitaties die ik daar toen over kreeg nog dat het daarna wel weer snel zou opdrogen. Ook dat is niet gebeurd, hoewel er wel pauzes waren. 

De naam 'Shorties' stamt eigenlijk nog van het oorspronkelijke plan rond het jaar 2000 om nog veel kortere columns dan deze 214 woorden te gaan schrijven. Ik dacht geloof ik ook wel dat ik niet de inspiratie zou hebben voor veel meer. Later werd Shortie de naam van de columnschrijver, die er de eerste paar honderd colums dus steeds het zijne van dacht.

Dit is overigens column nummer 790, en waarschijnlijk zijn het er meer geweest want er zitten ook meerdere ongetelde tussen, en ik ben de tel ook wel eens kwijt geweest, waarna ik dat meestal vrij conservatief heb opgelost. Ook heb ik tussen een kwart en een derde van de geschreven columns wegens onvoldoende kwaliteit al dan niet terecht afgekeurd. Die zijn niet weg, want ik wil mijn mening ook wel eens bijstellen, maar het komt toch zelden voor dat ik tussen die afgekeurde alsnog een 'juweeltje' aantref. Meestal heb ik het die eerste keer wel goed gezien.

Categorie: bespiegeling - plusminus 214 + 400 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  
.  .

vorige column - archief - home