Columns

e-mail 


Jim Tweto poseert voor een van zijn kisten met op de achtergrond een groep bushhunters
Foto: ©2011, Discovery Networks / EMEA/UK. Overname van dit beeldmateriaal zonder toestemming van Discovery Networks is niet toegestaan.

789. Flying Wild Alaska & Ice Pilots NWT

5 december 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Een van de leukste TV-programma's van het afgelopen jaar vond ik Flying Wild Alaska op Discovery. Helaas maar 10 afleveringen, maar ik begrijp dat er tien nieuwe afleveringen gemaakt worden, of misschien al gemaakt zijn. Ik zag het programma afgelopen zomer, maar het programma is sindsdien al een paar keer herhaald. Vandaag toevallig de laatste aflevering van de serie nog een keer deels gezien die overdag nog een keer heruitgezonden werd.

De serie speelt in een klein plaatsje genaamd Unalakleet in de Amerikaanse staat Alaska, 800 inwoners groot aan de kust van de Bering Zee. Het vervoer in de dunst bevolkte, zeer onherbergzame maar tegelijkertijd bijzonder mooie staat van de VS gebeurt vanwege het grotendeels ontbreken van wegen niet per auto maar per vliegtuig. In plaats van schoolbussen worden er bijvoorbeeld, grotendeels door de federale overheid betaald, vliegtuigen gecharterd om de kinderen naar school te krijgen. 60 dagen per jaar, tussen november en maart trekt een deel van de bewoners die boven de poolcirkel wonen weg, omdat ze de poolnacht die er evenzoveel dagen duurt niet aan kunnen.

De reality-documentaire handelt over de sympathieke Jim Tweto en zijn gezin. Tweto is niet van oorsprong uit Alaska afkomstig, maar uit Kansas. Hij groeide op in Minnesota, ging in 1982 als achttienjarige met een beurs voor hockey studeren in Anchorage waar hij al snel zijn passie voor het vliegen ontdekte. Toen Frontier Flying Service, Era Aviation, and Hageland Aviation in 2009 fuseerden en verder gingen als Era Alaska werd hij er COO, zeg maar de manager die zich met de dagelijkse (winstgevende) activiteiten van een bedrijf bemoeit. Het bedrijf is nu het met afstand grootste vliegbedrijf van de staat. Vanwege de dunne bevolking wordt er vrijwel uitsluitend met kleine vliegtuigtypen gevlogen.

Vliegen in Alaska vergt niet alleen een spectaculaire vliegtechniek van de piloten, maar ook een aantal andere bijzondere dingen. Zo moet tijdens het zomerseizoen voldoende brandstof voor bijvoorbeeld verwarming, maar ook voor alle vliegtuigen worden ingeslagen, omdat de meeste plaatsen zonder weg, met ijsgang op zee en en sneeuw op het land in het winterseizoen tijdens donker in het geheel geen voorraden krijgen. Tijdens die periode zijn alle plaatsjes in het noordelijke gedeelte van de staat volkomen van de buitenwereld geïsoleerd.

Behalve de prachtige natuur en de spectaculaire vliegkunsten die de piloten bij temperaturen van soms -40 graden uitvoeren, staat het gezin van Tweto centraal in de serie. Vrouw Ferno (ook piloot en opgegroeid in Unalakleet) met eskimo-roots leidt als Jim zelf weer eens bush-hunters op moet halen de drukke transit-luchthaven in feite in haar eentje, inclusief beladen van vliegtuigen, en het aanhoren van de verhalen van piloten. Hierbij wordt ze geholpen door dochter Ariel (een andere dochter Ayla studeert in Anchorage en komt af en toe in de serie voor, een derde dochter doet niet mee aan de serie). Ariel is net als Tweto zelf niet bepaald een doorsnee huismus, maar nogal een 'karakter', zoals ze in het Engels zeggen. Traditionele eskimo-gerechten passeren de revue, die de verschillende piloten die voorbij komen maar al te graag eens willen proberen, zoals bijvoorbeeld de 'stink-flipper'. Dat is de "vin" cq. klauw van een zeehond, vele weken lang tussen grassprieten begraven, en daardoor gefermenteerd (zoals bij ons de zoute haring). Bij het uitgraven moet de stinkflipper met handschoenen worden aangepakt "omdat je de stank niet van je handen af krijgt". Een gerecht dat moeder en dochter zeer weten te waarderen. Vader Tweto zegt erover dat het niet voor blanken uit de geciviliseerde wereld is. Hij heeft volwassen kerels gezien, zo vertelt hij, die na het eten van een stukje stink-flipper nooit meer de oude zijn geworden, zo ziek zijn ze geweest.

Afijn, dat smaakt naar meer zou je zeggen (nou ja, niet de flippers, ik ben vegetariër, maar de serie :-) ).

Behalve dat er dus een nieuwe serie over de Tweto's aan zit te komen, zond Discovery een paar jaar geleden in Europa ook al een serie over IJspiloten uit 'Ice Pilots NWT. Dat ging toen over het bedrijf Buffalo Airways dat gevestigd in het plaatsje Yellowknife in de Northwestern Territories van Canada opereert. Precies aan de andere kant van het continent dus, niet tegen Rusland, maar tegen Groenland aan. Bijzondere van dit bedrijf is dat ze louter vliegen met kisten uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog. Zestig jaar oude vliegtuigen, die klaarblijkelijk bijzonder goed tegen de barre omstandigheden bestand blijken te zijn. De serie gaat net als Flying Wild Alaska over de piloten die de kisten vliegen, maar ook over het familiebedrijf dat Buffalo Airways nog veel meer dan Era Alaska is. Ice Pilots NWT heeft diverse prijzen gewonnen

Deze serie is eigenlijk gemaakt door de Canadese zender History Television, is later in de VS door National Geographic Channel uitgezonden. Het tweede seizoen van de serie werd echter vanaf mei 2011 in Engeland door Discovery-dochter Quest op de buis gebracht.

Beste Discovery of NGC, zouden jullie asjeblieft, asjeblieft, asjeblieft, asjeblieft die serie ook een keertje in Nederland willen uitzenden?!! En ook niet te lang wachten met die tweede serie over de Tweto's natuurlijk :-) .

Categorie: recensie - plusminus 808 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.


Jim Tweto voert een off-airpot landing uit op een ondiepte in de rivier
Foto: ©2011, Discovery Networks / EMEA/UK.

 


Jim Tweto voert een off-airpot landing uit op een ondiepte in de rivier
Foto: ©2011, Discovery Networks / EMEA/UK.


Foto: ©2011, Discovery Networks / EMEA/UK.


Foto: ©2011, Discovery Networks / EMEA/UK.
  


DC-3 uit de serie Ice Pilots NWT - Foto Flugkerl2


Foto gemaakt door een van de cameramensen tijdens het draaien van de derde serie van Ice Pilots NWT in maart van 2011. Foto: CambridgeBayWeather.
  
.  .

vorige column - archief - home