Columns

e-mail 

788. De Partij voor de Eerlijkheid

4 december 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Ik ga een nieuwe politieke partij beginnen: de rechtse PVE of een linkse variant PvdE. Daarmee ga ik het de bestaande partijen moeilijk maken, want zo ingewikkeld kan dat toch niet zijn?

We leggen alles op zaken rond terrorisme en bepaalde staatsveiligheidszaken na op tafel. Voor dingen die echt niet in het openbaar kunnen, nemen we bepaalde veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld een systeem à la Eerste en Tweede kamer van twee commissies 'stiekem' die elkaar controleren. Voor de rest is alles openbaar.

Ik denk dat we alle stemmen krijgen. Niet alleen zijn we in ons belangrijkste speerpunt (100% eerlijkheid, bijna absolute 100% openheid) de enige. De mensen zijn het meer dan zat, dat gedraaikont, framing, oneliners, spin docters bij alle andere partijen de dienst uitmaken. We zijn de enigen* die eerlijkheid totaal voorop zetten. En niet inconsequent zijn. Wat bij veel politieke partijen nu geldt is niet hoe eerlijk je bent, maar vooral hoe vakkundig je je bij betrappen op een leugen er weer uit kunt lullen. Dat doen wij niet. Bij ons gaat ook de politieke leugen gewoonweg in de ban.

Natuurlijk, wij mensen kunnen niet zonder leugens. Leugens zijn het smeermiddel van de maatschappij. We gaan uiteraard niet tegen onze politieke opponenten zeggen "wat ben jij toch lelijk" of "wat ben je sinds dat nachtelijk debat ineens verschrikkelijk oud geworden". Er is dus wel een grens, maar waar het de politiek betreft is wat ons betreft de leugen helemaal taboe en de waarheid het hoogste streven.

Politieke kwesties laten we niet meer door een deels partijdige commissie onderzoeken, die vermoedelijk over een poosje als de kou weer uit de lucht is met een wenselijke uitkomst op de proppen komt. We laten bij toerbeurt alle universiteiten in bestaand onderzoek naar feiten zoeken. Als een zaak heel moeilijk ligt nemen we uit de universitaire wereld  drie representatieve onderzoeksgroepen, die we zonder vooraf naar ze te kijken selecteren. Bij wat eruit komt is het 'meeste stemmen van de onderzoekers geldt'.

We voeren een opmerkelijk ballotage-beleid. Zo zijn bijvoorbeeld politici die ooit cosmetische chirurgie hebben ondergaan bij ons niet welkom, tenzij ze eerlijk een lijst van alle straktrek-, vergroot-, verklein- of botox-acties overleggen die ze ooit in hun leven zonder medische noodzaak hebben ondergaan voor publicatie bij hun profiel op onze website. Uiterlijk speelt in de politiek in toenemende mate een belangrijke rol, en voor ons telt maar één ding: ook daar telt of je eerlijk bent.

Klein voordeel dat er met al die openbaarheid nog bij komt: als alles gewoon op tafel ligt kan ook niemand onze politici chanteren.

Ex-politici sluiten we trouwens wel uit. Ex-politici zijn gewoonlijk bijzonder eerlijk. Ze leveren vaak kritiek op het nest waar ze uit afkomstig zijn. Het is helemaal geweldig als je zo'n inzicht aan de dag legt over wat je ooit verkeerd deed. Onze partij juicht zoiets bijzonder toe. Echter: net als ex-verslaafden vallen ook ex-politici voor ons te snel terug in hun oude gewoonten wanneer ze opnieuw de politiek in gaan. Dat maakt ze vooraf voor ons al ongeloofwaardig.

Ik voorspel niet alleen een grote glorie en verkiezingsoverwinning voor onze partij. Ik hoop en denk ook dat het snel heel breed usance wordt. Zowel in politiek als maatschappij (waar mensen het begrip 'eerlijkheid' vaak nog wel van vroeger kennen) beleeft eerlijk zijn een grote revival. Als het echt goed wortel schiet, die nummer één-filosofie van onze nieuwe partij, dan zijn we over een paar jaar misschien wel overbodig. Denk je eens in dat de meeste politici gewoon weer eerlijk zouden zijn. En alle andere mensen ook. Een ware aardverschuiving. En daar gaan met onze nieuwe partij vanaf de volgende verkiezingen dus voor zorgen!

In een ideale wereld...

*Disclaimer: dit is een satirische column hoor. Ik denk niet echt dat alle politici altijd liegen. Nog in het vorige jaar heb ik namelijk een keer een interview met een politicus van enig gewicht voorbij zien komen waarvan ik echt de indruk had dat slechts 20% niet waar was :-) .

Categorie: satire - plusminus 614 + 50 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  
.  .

vorige column - archief - home