Columns

e-mail 

785. De tablet

1 december 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Een paar weken geleden ontdekte ik de goedkope tablet-PC's die tegenwoordig te koop zijn. Kosten iPhone en Samsung afhankelijk van uitvoering tussen ruwweg 400 en 800 euro, al voor 79 euro koop je een tablet die net als een deel van de dure broers en zussen werken met het Android besturingssysteem. Volgens een blad van elektronica-fanaten zijn ze met wat uitbreidingen op de USB-poort ook uiterst handig in te zetten als besturingscomputer, bijvoorbeeld als superintelligente binnenklimaatbesturing voor je centrale verwarming.

Zo'n ding leek me geweldig voor op mijn home trainer. Normaal lees ik daar mijn zaken als tijdschriften en andere nieuwsgaring. Maar wel altijd van papier. Veel dingen via internet las ik nog gewoon op de PC. Ik deed dat ook weleens op de home-trainer met de goedkope Android telefoon die ik heb. Ik vind die telefoon geweldig. Zeker wat er allemaal mee kan. Maar voor veelvuldig dit soort dingen is het schermpje te klein, en mede daardoor de bediening te onhandig. En een mini-laptop op het home-trainerstuur.... nou ik dacht het niet, dat is om brokken vragen. Ik hoor het al in het nieuws, ongeval op home-trainer. Laptop onderweg naar het hospitaal overleden.

Als ik voor net meer dan 100 euro een telefoon heb die dat kan dan moet zo'n grotere tablet voor een soortgelijk bedrag toch ook heel goed te pruimen zijn.

Ik wat rondgevraagd. Dingen van een bepaald type bleken soms vast te lopen, afhankelijk van welke app's. Op dat moment had een winkel die hier in de stad ook een vestiging heeft voor hetzelfde bedrag ook een net iets luxere versie. Die heb ik vervolgens via de webwinkel van het bedrijf besteld.

Toen ik het ding in handen kreeg had ik snel door dat het een volkomen waardeloos product was. Misschien wel het allerslechtste dat ik de afgelopen jaren had gezien. Wie weet dat hij het met andere firmware wel goed deed, maar het was een hele waslijst. Wat heb je aan stereoluidsprekertjes op het apparaat als het maximale geluid dat eruit komt wordt overstemd door de ventilator van mijn behoorlijk geruisloze laptop die ernaast staat? Mediabestanden speelde hij zonder uitzondering niet af, het programma liep letterlijk iedere keer vast met een nare foutmelding. Toen ik het ding nauwelijks twee uur na door tante pos aan mij overhadigd te zijn naar de winkel terugbracht, wierp de filiaalhouder nog tegen dat ik het dan waarschijnlijk met een niet-compatibele file had getest. Ja echt wel. Onder andere ook met bestanden op mijn eigen podcast. Zelf bestand weggeschreven op de meest compatibele manier die ik ken. Ik doe dat al negen jaar zo, en in die hele periode (letterlijk) drie keer iemand tegengekomen waar het niet werkte. Bij alledrie bleek achteraf iets raars met de installatie van de PC aan de hand te zijn. Apps installeren ging bij het PC't je op een nogal ongebruikelijke manier, en dat crashte alle vijftien keer of zo dat ik het probeerde. Gewoon een foutmelding zoals die namens de programmacompiler wordt gegeven waarmee het ding softwarematig in elkaar is gedraaid. De experts weten dan dat het vermoedelijk ernstig is.

Nadat het apparaat alweer bij de verkopende partij terug was toch nog wat verder rondgevraagd bij mensen met ervaring en ook bij twee eigenaren van een paar andere winkels op dit gebied. Vervolgens heb ik besloten dat het product nog niet volwassen was. Jammer van die home-trainertijd, die ik nu toch vanaf papier moest zien rond te komen.

Tot ik anderhalve week geleden van mijn moeder hoorde dat mijn neefje, die de jaren dat hij zich nog in een speelgoedwinkel op zijn gemak voelt nog net niet is ontgroeid, bij een filiaal van zo'n winkelketen een prima tablet had gekocht. En hij heeft er verstand van, iets wat niet zou deugen zou hij echt niet pikken.

Afijn, John ook naar de speelgoedwinkel (Intertoys in dit geval). Van de betreffende tablet hadden ze in een console een demo-exemplaar. Ja dat typte heel anders dan dat gammele gebakje dus van eerder. Toch nog een hele middag over getwijfeld, maar sinds zo'n anderhalve week ben ik mooi de trotse eigenaar van ook zo'n ding.

Mijn conditie is inmiddels met sprongen vooruitgegaan. Diverse keren is het me overkomen dat ik al fietsend, en lezend in de app's van Tweakers.net, Webwereld, Volkskrant of een andere uitlaatklep van de media daar geheel de tijd vergeten ben. Zelfs mailen vanaf de home trainer gaat helemaal prima. Ik heb het ding verder totaal vol geplempt met de meest mooie zendamateur-apps, en verder nog een schaakspel, een echt-niet-op-de-home-trainer-te-spelen maar wel erg geinige pinball-game en verschillende niet onaardige vluchtsimulatoren. Ik vergeet vast nog wat leuke dingen, maar ik heb erg mijn best gedaan om het op het eerste oog redelijk beperkte geheugen van 4 GB vol te krijgen, dit is me echter nog steeds dus niet gelukt.

Kortom, wel even uitkijken dat je geen zeperd krijgt, maar voor die 99 euro zeker een zeer verantwoorde in in mijn geval ook uiterst nuttig gebleken aankoop. Met name voor mijn conditie.

Categorie: life-log - plusminus 835 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

.  .

vorige column - archief - home