Columns

e-mail 

712. De revolutie van 1979/1980

12 januari 2010
©2010, copyright: GoHansBrinker.com


Zo rond de jaarwisseling is voor mij altijd een tijd van bespiegeling. Ik ben daarin zeker niet de enige denk ik. Meestal is wat het voor mij oplevert op termijn niet echt overdreven opvallend. Toch zijn er jaren waarin al die overpeinzingen vrij spectaculaire en blijvende dingen hebben opgeleverd. Ik zat daar in de week rond de afgelopen jaarwisseling nog eens aan te denken.

1979 was voor mij zo'n beetje het meest miserabele jaar van mijn leven. Niet dat er bepaalde negatieve gebeurtenissen aan ten grondslag lagen. Integendeel zelfs. In dat jaar won ik een langdurig juridisch gevecht waardoor ik het financieel ineens tijdelijk heel ruim had. Ik gaf dat geld heel snel uit aan zinvolle dingen als kleding en ook aan mijn radiohobby. Ik had namelijk een uitkering in de WAO-sfeer en kon het plotseling beschikbare geld (ik had jarenlang onterecht te weinig gekregen) niet lang op een rekening parkeren zonder op mijn uitkering te worden gekort. En natuurlijk had ik al die tijd daarvóór uiteraard ook te weinig aan bovengenoemde dingen uit kunnen gegeven.

Die op dat moment vrij uitzichtloze uitkeringssituatie was tegelijk de reden van mijn misère van dat jaar. Ik wist niet wat de redenen waren van mijn gezondheidsklachten van die tijd. En ook de gedurende meerdere jaren geraadpleegde artsen uit allerlei disciplines bleken mij niet te kunnen helpen. Nooit eerder in mijn leven ben ik zo dicht bij een diepe depressie geweest.

Rond de jaarwisseling 79/80, net als nu de overgang naar een nieuw decennium, besloot ik dat het anders moest. Met al mijn kracht zou ik me uit het diepe gat waarin ik zat proberen te trekken en om dat niet te vergeten zou ik als een soort symbool daarvan een Bescheurkalender van Van Kooten en de Bie kopen zoals ik al meerdere jaren wilde doen, en dan iedere avond voordat ik ging slapen een blaadje afscheuren en er bij stil te staan wat ik wilde gaan doen en me te bedenken wat ik kon doen om dat doel te bereiken.

Vanaf dat moment is het inderdaad lange tijd bergopwaarts gegaan. Ondanks mijn gezondheidsklachten (o.a. zeer weinig energie en grote concentratieproblemen) ging ik allerlei cursussen volgen en me bezinnen op wat voor werk ik zou kunnen en graag zou willen doen.

Het duurde niettemin nog een hele poos voordat het zover was dat ik mijn eigen centen kon verdienen. Ik deed dit allemaal geheel op mijn optimisme en op pure wilskracht. Want pas in 1995 wist ik waardoor het kwam dat ik tot dan toe zo weinig geestkracht en aandachtsvermogen had gehad. Die wetenschap heeft vervolgens een hele nieuwe ommezwaai teweeggebracht.

Ieder jaar probeer ik rond de jaarwisseling opnieuw mijn leven te bespiegelen. En ook de traditie van een komisch bedoelde scheurkalender (tegenwoordig is dat die van Peter van Straten) probeer ik in ere te houden, maar de veranderingen zullen nooit meer zo groot zijn als die van de revolutie van de jaarwisseling tussen 1979 en 1980.

Categorie: bespiegeling - plusminus 493 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home