De columns van John Piek

e-mail 

690. Patsy

30 juli 2009
©2009, copyright: John Piek


Wie niet in Engeland thuis is, kent waarschijnlijk de affaire rond de Gurkha-veteranen niet. De kwestie is in Nederland nauwelijks belicht. Gurkha's zijn inwoners van het berggebied rond de Himalaya in Nepal en India. Ze zijn uiteraard bekend door hun (hoofd)rol bij de beklimming van bergen als de K2 en Mount Everest.

Veel Ghurka's dienen in het Britse leger. Er is in 200 jaar een rijke historie opgebouwd wat dat betreft. Er zijn in die 200 jaar wel 50.000 Ghurka's in actieve dienst omgekomen, en 13 hebben het Victoria Cross ontvangen, de hoogste Britse militaire onderscheiding. In tegenstelling tot mensen uit het Verenigd Koninkrijk en onderdanen van de Commonwealth die voor het land onder de wapenen zijn geweest, mochten de Gurkha's buitenlanders immers, zich tot 2004 na hun pensionering niet in het Verenigd Koninkrijk vestigen. Sindsdien mogen diegenen die na 1997 met pensioen gingen dat wel.

Vanwege de onredelijkheid die in dat besluit zat voerden de voormalige Gurkha-militairen actie, die pas echt vaart kreeg toen actrice Joanna Lumley zich ermee ging bemoeien. Lumley die we in Nederland vooral kennen als Purdey in de serie 'De Wrekers' en meer recent als de kettingrokende Patsy in de serie 'Absolutely Fabulous' heeft een unieke positie om als voortrekker voor de actie te fungeren. Ze werd geboren in het destijds nog koloniale India en haar vader diende in het koloniale Brits-Indiase leger in het Zesde Gurkha-schuttersregiment.

Op 20 november 2008 voerde Lumley een groep aan bestaande uit mensen uit alle politieke partijen en een aantal Gurkha's om een door 250.000 mensen ondertekende petitie af te leveren aan de woning van de premier op Downing Street 10, waarin stond dat alle gepensioneerde Gurkha-militairen zich als ze dat wilden in Engeland moesten kunnen vestigen. De regering zegt uiteindelijk inderdaad toe om iets aan de zaak te doen, maar in april 2009 blijkt dat aan het besluit om Gurkha's gepensioneerd voor 1997 toch toe te laten een aantal tamelijk onmogelijke voorwaarden zijn verbonden. Zo moeten de voormalige militairen minimaal 20 jaar in het Britse leger hebben gediend, op minimaal een bepaald niveau onderscheiden zijn voor hun betoonde moed, in hun leven zeker drie jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond, nabije familieleden in het land hebben en niet meer gezond zijn als gevolg van het dienen in het Britse leger.

Wat volgt kan nog het beste omschreven worden als een klucht. Het begint ermee dat Lumley eind april bekend maakt zich diep te schamen voor het door de regering van Gordon Brown genomen besluit. Daarop volgt een aantal gesprekken met mensen rond het koninklijk huis, en mensen uit de regering. Lumley, ja actrice, stal daarbij voortdurend de show. Het meest komische aan dat alles is dat Lumley dat alles deed in een soort koloniaal Engels dat ooit door de regerende klasse in de Britse kolonieën werd gesproken, dat zij goed kent maar dat zo goed als niemand tegenwoordig nog beheerst, en dat het Engels dat de Engelse vorstin koningin Elizabeth spreekt totaal doet verbleken. Telkens worden vervolgens toezeggingen gedaan, soms door mensen op het hoogste niveau, die daarna ofwel niet waar blijken of een dag later worden herroepen. Evenzovaak springt Lumley dan weer op de bres om op verontwaardigde toon in dat archaïsche koloniale Engels van haar alsnog rechtvaardigheid te eisen. Als op het laatst premier Gordon Brown bij een gesprek op televisie bij haar uitstraling totaal ondersneeuwt, haalt de regering begin mei uiteindelijk bakzeil.

Verschillende stemmen gingen vervolgens op dat Lumley vanwege haar succes bij deze campagne bij de volgende verkiezingen een plek in het parlement zou moeten proberen te krijgen, maar Lumley heeft meermalen aangegeven dat ze daar niet in geïnteresseerd is. Op dit moment brengt Lumley onder grote belangstelling van de Gurkha-bevolking daar een bezoek aan Nepal.

Bronvermelding: diverse radioreportages op de Engelse en Nederlandse radio, Wikipedia.

Categorie: politiek/amusement - plusminus 623 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home