De columns van John Piek

e-mail 

681. Beste webmaster...

9 juli 2009
©2009, copyright: John Piek


Ik krijg per maand soms tientallen verzoeken om linkruil. Geen idee waarom ik nou speciaal het slachtoffer ben daarvan. Ik heb enkele sites die vrij goed bezocht worden en ik heb ook wel eens een domein gehad met de hoogste Google-ranking, maar ik vermoed dat het vooral komt doordat veel van mijn sites gewoon al erg lang bestaan. Gewoonlijk willen mensen door een link aan een site waarvan ze vermoeden dat die goed bezocht wordt hun eigen ranking bij Google en bij andere zoekmachines verbeteren. Dat is zoekmachine-manipulatie en dat mag volgens de voorwaarden van de meeste zoekmachines niet, op straffe van een veel lagere positie in de zoekresultaten bij zo'n zoekmachine. Ik weet eigenlijk niet of het illegaal is.

Wat ik gewoonlijk doe is een antwoord terugsturen met een klein leugentje:

Hallo [afzender],

Op welk van mijn 18 sites heb je gereageerd, want dat kan ik aan je mailtje niet zien?

Groet,
John Piek


Ik heb tegenwoordig geen 18 sites meer, maar ik heb nog nooit een antwoord op een dergelijk mailtje gehad: de afzender heeft zijn verzoek in veelvoud aan vrij willekeurige sites verstuurd (meestal zijn er ook geen raakvlakken) en weet dus (pijnlijk) nu niet meer via welke site hij aan mijn gegevens was gekomen. Gisteren kreeg ik voor het eerst echter wel zo'n antwoord. Dat ging als volgt:

"U mag ze ook op alle 18 zetten hoor haha.
Nee kan het zijn dat het www.taal-links.nl is?
Anders moet ik nog even verder zoeken."


Oeps, hij wist het nog. OK.

Ik mailde onder andere dit terug:

"Hallo ....,

Ik word enorm vaak gemaild met dit soort verzoeken.

Die is inderdaad van mij ja. Ik vind het nou je terugmailt wel wat vervelend om te zeggen,
maar ik vind de raakvlakken tussen een site met woordenboeken en ...bedrijf...hobbelduif...* niet groot genoeg. Ik verkoop af en toe wel advertentieruimte op sites van mij, maar die zijn, mocht je al belangstelling hebben, ook niet voldoende in het betreffende straatje.

Groet!
John"


Daarop kwam het volgende antwoord:
"Nou, eigenlijk is het denk ik niet om de relatie tussen de site en de link. Ik krijg vele websites die eigenlijk nog meer niets te maken hebben met ...bedrijf...hobbelduif.... Maar het is eigenlijk gewoon om als je bij google bijv. bijgoochem intikt dat ...bedrijf...hobbelduif... op 1 komt te staan. Hiervoor krijg ik betaald en als ik de beste linker ben krijg ik een bonus. Daarom helpt u mij heel erg als u een link plaatst op uw website."

Ja natuurlijk. Dat wil ik graag doen. En varkens kunnen tegenwoordig gewoon met flapperende vleugels vliegen. Een werkstudentje aan een bonus helpen en daarmee een kans riskeren dat ik mijn eigen sites naar beneden haal in de rankings en dat GoogleAds ineens geen geld meer stort voor de advertenties op mijn site. Maar goed, eerlijk was tie wel. En redelijk beleefd ook. Bij een eerdere linkruiler waar ik eens terugmailde niet op zijn verzoek te willen ingaan werd ik vervolgens meerdere weken gespamd door vele reclamemailtjes van de site die ik niet wilde linken. Dat hield ondanks eerdere klachten pas op toen ik met een mailtje aan de eigenaar van het domein heel serieus aankondigde bij de Opta te gaan klagen wegens spam.

*N.b.: De (bedrijfs)namen in deze column zijn veranderd, de rest is echt.

Categorie: lifelog - plusminus 538 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

Dit is het eerste mailtje waar ik in de bovenstaande column over schreef:

Beste Webmaster, 

Mijn naam is Karel Snakker, ik ben verantwoordelijk voor de linkbuilding  van www.hobbelduifmoeilijk.nl

www.hobbelduifmoeilijk.nl is het grootste bedrijf van Nederland in de hobbelduifbusiness in Nederland en biedt aan duivenmelkgeïnteresseerden een compleet en groot aanbod aan hobbelduiven in heel Nederland.
 
Op dit moment ben ik bezig een lijst samen te stellen van potentiële linkpartners, daarbij kwam ik uw site tegen en ik vroeg me af of u mij kan helpen met een linkje?
 
Zou u een link kunnen plaatsen naar onze homepage http://www.hobbelduifmoeilijk.nl/ 
<a href="hobbelduifmoeilijk .nl" title="Hobbelduif....bedrijf ">Hobbelduif...bedrijf</a>

Alvast bedankt! 

Met vriendelijke groet,

Karel Snakker

  

vorige column - archief - home