De columns van John Piek

e-mail 

669. Barplassen de nieuwe sport

4 juni 2009
©2009, copyright: John Piek


Leden van studentenverenigingen in een aantal Nederlandse steden hebben het patent op een nieuwe hype: het barplassen. Volgens artikelen op de site Nu.nl en in de Leeuwarder Courant van vandaag is de onsmakelijke gewoonte hard op weg om zich van een gewoonte naar een hype te ontwikkelen.

Mannelijke bezoekers die geen zin hebben of die te dronken zijn om naar het toilet te gaan, halen hun lid onopvallend tevoorschijn en zetten vervolgens de kraan open in de hoop dat het feit dat ze op deze gemakkelijke manier plek maken voor meer bier onopgemerkt blijft.

Dat dat regelmatig lukt vertelt een 23 jaar oude student uit Drachten die in Groningen woont. "Een druk draaiende bar is het best," zoals hij laat weten. Zijn favoriete barplascafés zijn De Tapperij, Molly en De Blauwe Engel in Groningen.

Behalve in het noorden doet de smerige gewoonte ook opgang in de studentensteden Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Het barplassen wordt vooral zo onopvallend mogelijk gedaan, en het lijkt ook wel of de bedrijvers van deze sport er wat verlegen over doen. Een student uit Rotterdam wil dan ook liever niet met zijn naam in de krant als hij zegt: "In een drukke, smerige kroeg waar overal bier ligt, heb ik geen bezwaar. Wat je uitplast, is toch vooral bier."

Tot zover dit leuk om te vertellen ondanks alle viezigheid opmerkelijk smakelijke verhaal, dat misschien nog wel meer mensen op een idee brengt om het zelf ook eens te proberen. Ik zag het item zelf in eerste instantie staan in de rubriek 'Opmerkelijk' van Nu.nl. Daar werd verwezen naar het artikel in de Leeuwarder Courant. Op Nu.nl was, net als ik hierboven met  het noemen van die site en het artikel in de Leeuwarder Courant doe, zowat het hele artikel van de laatste gebruikt. Waarbij het noemen van zo'n bron natuurlijk dient om niet van plagiaat beschuldigd te worden, en bovendien was het onderwerp (net als ik zelf gedaan heb) om diezelfde reden herschreven.

Natuurlijk moet je als journalist niet alles nabekken wat je collega's schrijven. Dat gebeurt echter wel heel veel. Ik vind dat voor een weblogsite minder erg dan voor de serieuze pers, waar de overgeschreven leugens (indien leugens) ook nog eens gedrukt staan.

Toen ik bij een speurtocht naar het waarheidsgehalte van dat verhaal ging zoeken vond ik een fikse hoeveelheid artikelen over dat fenomeen barplassen. Allemaal waren ze van vandaag... En allemaal waren ze weer een andere versie van datzelfde artikel op de website van de Leeuwarder Courant. Waaronder overigens wel de belofte stond dat er in de krant nog meer over dit uiterst boeiende onderwerp te lezen valt.

Een paar jaar geleden, net voor het begin van de zomervakantie stond wereldwijd in een groot aantal kranten het verhaal dat met de opkomst van de mobiele telefoons met bluetooth-mogelijkheid in een rap tempo onder veel jongeren in het openbaar vervoer het bluetooth-daten populair was geworden. Vooral in Engeland. Mensen kwamen via dat bluetooth-daten in contact met een andere geïnteresseerde die zich door de beperkte reikwijdte van het systeem gegarandeerd dicht in de nabijheid moesten bevinden. Waarna er dus zo snel mogelijk een geschikt en gerieflijk bed werd opgezocht. Het verhaal bleek ondanks dat het tienduizenden keren werd gepubliceerd, en zelfs op dit moment af en toe nog wel eens als waar verhaal genoemd wordt, van A tot Z door een student te zijn verzonnen, die het verhaal vervolgens in de media had 'uitgezet'.

Categorie: educatie - plusminus 566 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home