499. Ministaatjes (3) - Hutt River

26 januari 2006
copyright: John Piek

Dagelijkse foto (klik = vergroting)

Dagelijkse foto, klik voor een vergroting en een overzicht.Planningen zijn er om vanaf te wijken. Eerder schreef ik dat ik met de ministaatjes dicht bij huis zou beginnen, maar het tegendeel is waar. Ik ga nu al naar het staatje Hutt River dat op het zuidelijk halfrond een flink aantal tijdzones van ons vandaan ligt, omdat het één van de laatst bijgekomen nieuwe landjes is, en ook omdat het verhaal van de geschiedenis van het landje zo aardig is.

De Principality of Hutt River Province, zoals het landje officieel heet, is gesticht op 21 april 1970 door Iemand die uit nood een maas in de Australische wetgeving had ontdekt. Degene die samen met zijn vrouw Hutt River stichtte is een boer, Leonard George Casley. Casley kwam eind jaren zestig in moeilijkheden door de Australische graanquota. Toen begin 1970 de ondergang dreigde voor zijn boerenbedrijf met personeel, ontdekte Casley dat er in de Australische wet stond dat iemand bij rechtstreekse economische dreiging zelfbestuur mocht uitroepen. Met een beroep op deze wet scheidde hij zich vervolgens van de Gemenebest van Australië af omdat hij vond dat de graanquota inderdaad een rechtstreekse economische dreiging voor hem vormden. Wanneer hij zich zou afscheiden zou hij natuurlijk zelf zijn eigen quota kunnen vaststellen. Hutt River krijgt ook nu inderdaad nog haar inkomsten naast bloemen, postzegels en toerisme uit agrarische producten.

De centrale overheid van Australië voerde na het uitroepen van de onafhankelijkheid via de rechter een verbeten strijd om het landje weer in het gareel te krijgen, maar die pogingen strandden keer op keer. Het bleek juridisch niet mogelijk om Casley's actie ongedaan te maken en uiteindelijk erkende de Australische Gemenebest Hutt River dan ook als zelfstandige staat. Dat wil niet zeggen dat de Australische centrale regering op alle gebieden aan het voortbestaan van het landje meewerkt. En inwoners van Hutt River kunnen vanzelfsprekend ook geen aanspraken maken op zoiets als de Australische sociale voorzieningen.

Een van de rechters die oordeelde dat de zelfstandigheid rechtsgeldig was, stelde daarnaast dat de provincie zich pas een land zou mogen noemen, wanneer het ook beschikte over een eigen nationaliteit in de vorm van een paspoort, over valuta en over een eigen postsysteem. Die werden dan ook prompt allemaal ingevoerd. Hutt River werd een constitutionele monarchie met Casley als prins en zijn vrouw Shirley als prinses-gemalin. De paspoorten van Hutt River, die voor 250 Australische dollar te koop zijn, worden door een behoorlijk aantal landen gewoon als echt paspoort erkend. Je kunt op een Hutt River-paspoort dan ook gewoon naar zo'n land toe reizen. Ze worden niet alleen door toeristen gekocht, maar ook door mensen op afstand die graag de Hutt River-nationaliteit willen hebben. Daardoor heeft het landje inmiddels zo'n kleine 20.000 inwoners, waarvan een overweldigend groot deel dus niet in Hutt River zelf woont. Een fraai voorbeeld is de enige politieman die het landje rijk is, en die in Zweden woont. Ook het leger van Hutt River zit over ver: het bestaat uit een achttal tanks, die in Engeland in opslag staan. Het eigen leger van Hutt River heeft geen soldaten. Hutt River is 75 vierkante kilometer groot, ter vergelijking: Neutraal Moresnet was 3,44 vierkante kilometer en Sealand is slechts 550 vierkante meter, oftewel 0,00055 vierkante kilometer.

Officiële website:
www.hutt-river-province.com

Ministerie van buitenlandse zaken van Hutt River
www.hutt-river.org

Internationale organisatie van Hutt River-burgers:
www.huttriver.info

Portal van officiële Hutt River websites
www.huttriver.net

Reisverslag door Hutt River (in het Nederlands):
www.redcenter.nl/wijreizen/story.php?storyid=oz11

Bronvermelding: diverse bronnen, Wikipedia.org.

Categorie: achtergrond - 506 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

De foto bovenaan heeft niet met het verhaal te maken, maar is een dagelijks nieuw geplaatste foto. Klik op de foto voor een vergroting en een overzicht van eerdere foto's.

vorige column - volgende column - alle columns - mailinglijst