Communicatiesysteem voor gesloten netwerken
TETRA (C2000, A.S.T.R.I.D)
Deel 3c (090918)
Overname van artikelen is alleen toegestaan met toestemming vooraf

vorige pagina << >> terug naar de startpagina

Cell switching
De structuur van de frames bestaat dus uit 17,65 frames per seconde (=18 frames per 1,02 s), bestaande uit 18.000 symbolen per seconde, 255 symbolen per slot, 4 slots per frame. Dit resulteert in een (schijnbaar) amplitudegemoduleerd signaal van 17 Hz. Die modulatie van 17 Hz is speciaal prominent bij draagbare en mobiele apparaten, die immers slechts 1/4 van de tijd met die herhalingsfrequentie zenden.

TETRA voorziet net als bij GSM-netwerken in een systeem voor het automatisch overschakelen naar een andere cel, wanneer het signaal in de gebruikte cel te zwak dreigt te worden. Er is daarbij zowel een systeem dat bij signalen die sterk genoeg zijn steeds een 'sterke' cel cq. zender zoekt, als een soort noodprocedure die in werking komt wanneer een toestel dermate zwakke signalen ontvangt dat de verbinding dreigt te bezwijken (dit is het geval bij -105 dBm). Er wordt dan versneld van cel gewisseld. Typische celgrootte bij portofoongebruik is maximaal 8 km afstand van antenne tot aan mobiel apparaat.

Bronvermelding: dit deel 3 is in grote lijnen een weergave van de informatie zoals die in de Engelstalige Wikipedia voorkomt, aangevuld met eigen kennis.