Columns

e-mail 

`

799. Goede voornemens

3 januari 2012
©2012, copyright: GoHansBrinker.com

Ik ben niet erg iemand van datums. Ik houd niet van verjaardagen, in het bijzonder niet die van mijzelf. Voor het nieuwe jaar maak ik dikwijls een uitzondering.

Ik maak vaak een lijstje met goede voornemens. Ik ben daar in 1979/1980 mee begonnen, althans dat was een jaar dat ik ze bijzonder goed ben nagekomen en dat dat ook veel veranderd heeft.

Meestal is het een mooi streven, zeker als het er zoals dit jaar meerdere zijn. Toch zijn het er vaak wel twee of meer die ik ook blijk na te komen, iets wat me op andere momenten toch vaak bijzonder moeilijk valt, zelfdiscipline is niet mijn sterkste zijde. Ik zal ze hier niet allemaal noemen, dat is toch wel een beetje erg privé toch, hoewel ze ook niet zo spectaculair zijn.

Het is een raar jaar geweest voor mij. In 2010 heb ik vrij spectaculaire zakelijke problemen gehad. Vanaf 2005 heb ik steeds gedacht dat mijn gezondheid alsmaar slechter zou worden. Ik hield er ernstig rekening mee dat ik na een paar jaar geheel niet meer zou kunnen werken, en om die reden heb ik (wat denk ik sowieso verstandig was) een paar oude hobby's weer tevoorschijn gehaald. Vanaf ongeveer 2008 echter ging mijn gezondheid, mede door een andere specialist niet meer achteruit, maar langzaam vooruit.

Het feit dat die gestage verbetering nog steeds gaande was, leidde er in 2010 toe dat ik me extra sterk heb ingezet om het zakelijk allemaal te overleven. Hoewel er nog stappen moeten worden gezet is dat toch eigenlijk heel aardig gelukt tot nu toe. Het was een gekke tijd, ik dreigde in geldnood te raken, en in plaats van heel zuinig te gaan doen (wat ik privé overigens wel gedaan heb) heb ik vele duizenden euro's geleend geld uitgegeven. Onder andere aan marketing. Dat heeft me er overigens vermoedelijk wel doorheen gesleept, maar soms brak me het zweet wel uit als de twijfel me weer eens overviel of ik daar nu wel wijs aan deed.

Gezondheid
2011 was nog een raarder jaar in gezondheidsopzicht. Ik heb voorzover ik in mijn herinnering na kan gaan vanaf mijn 12e behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen gehad. Ernstig in die zin dat me het mijn leven lang flink in mijn mogelijkheden beperkt heeft. Op de lagere school werd ik nog getest voor atheneum en een universitaire studie. Onder andere door concentratiestoornissen was dat in de eerste klas van de middelbare school geheel teruggezakt. De vierjarige MAVO is het hoogste schooldiploma dat ik heb, met niet eens fantastische cijfers.

Een jaar of 14 geleden kwam er een eerste grote verbetering in die gezondheidssituatie. Daarna begon het echter langzaam weer weg te zakken en de problemen begonnen toen ook eigenlijk deels nog in verhevigde mate terug te komen.

Tussen mei en ongeveer juli van het afgelopen jaar was ik echter vrijwel van de ene op de andere dag voor zeker 90% van deze gezondheidsproblemen verlost. Dat was een gekke ervaring. Natuurlijk zijn er ook blijvende gevolgen. Een moeizaam leven in een groot aantal jaren. Dat is niet terug te draaien. Verder heeft mijn korte termijngeheugen grote schade opgelopen. Mijn langetermijngeheugen is echter nog steeds perfect. Nadeel van die geheugenschade is bijvoorbeeld dat als ik naar de keuken ga voor koffie, en niet blijf repeteren 'koffie, koffie, koffie', dat ik dan in de keuken aankom, en vervolgens geen idee heb waarvoor ik daar naartoe gelopen ben. Dat weet ik gewoonlijk pas als ik weer zit. Na een poosje dan.

Maar ik onthoud bijvoorbeeld telefoonnummers, bestelnummers, wachtwoorden et cetera helemaal perfect. Als ik die twee of drie keer in korte tijd voorbij zie komen dan weet ik ze maanden later vaak nog steeds.

Het herstel van mijn gezondheidssituatie heeft overigens wel tot gevolg gehad dat ik een veel minder regelmatig leven heb als daarvoor. Dat komt omdat de problemen die ik hiervoor had voor een belangrijk deel met slaap te maken hadden, en op een of andere manier heb ik nog niet een gezonde regelmaat daarin weten te herstellen. Vandaar ook dat ik nu om 7 minuten voor vier nieuwjaarsnacht nog aan aan een column zit te schrijven :-) 

Een van mijn goede voornemens is om mijn dagelijkse ritme weer wat meer op orde te brengen. Een ander voornemen betreft mijn gewicht. Ik was zo dom om een week voor kerst op de weegschaal te gaan staan. OK toegegeven, ik moest zeer nodig naar de kapper, maar nog nooit eerder heb ik gezien dat een weegschaal op mijn vraag over mijn lichaamsgewicht meer dan 92 kg aanwees, en dat deed hij nu wel en een kappersbezoek later in die week heeft daar ondanks intensief knipwerk niet eens heel veel aan verbeterd :-) Overgewicht kan ook veroorzaken dat mijn gezondheidsproblemen terugkeren, dus een reden te meer om hier niet lichtzinnig mee om te springen. Voornemen twee is dus minimaal vier kg weg in het komende halfjaar.

Een derde belangrijke in dit kader is mijn huis. Volgens mij heeft het maar ten dele met mijn gezondheid te maken gehad, maar hoe het ook zij, ik ben nooit goed in opruimen geweest, wat een flink understatement is. Op een of andere manier is er nooit een automatisme in geslopen waarmee ik automatisch allerlei huishoudelijke klusjes zou moeten doen. Gevolg is dat er daar overal achterstanden zijn, en dat ik bezoek dat hier zijn opwachting wil maken doorgaans eerst in meerdere telefoontjes op een mogelijke emotionele schok voorbereid. Maar goed, een deel van de oplossing zit in de erkenning van het probleem, en de boel hoeft dit nieuwe jaar ook niet geheel opgelost te zijn, als er maar substantieel wat veranderd is voor het volgende nieuwe jaar begint. Er zijn plekken in mijn huis die wel degelijk netjes zijn. Ik noem bijvoorbeeld mijn zolder. De reden is dat ik er allemaal antennes heb, waar de troep de goede werking natuurlijk niet van moet verstoren :-) Dat moet dus ook betekenen dat ik het wel degelijk in me heb :-) 

Dit wordt hoe dan ook hoe dan ook een boeiend en bijzonder interessant jaar. Oh ja, dat zou ik bijna nog vergeten: beste wensen iedereen!

Categorie: bespiegeling - plusminus 1019 woorden - Alles op deze website is in principe fictie, hoewel er elementen uit de realiteit kunnen zijn verwerkt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.
  

vorige column - volgende column - archief - home