Columns

e-mail 

782. Op laag water

28 november 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Tegenwoordig hoor je steeds meer over dingen die mogelijk slecht zijn voor de mens. Is het niet de fluoride in de tandpasta of in het drinkwater, dan is het wel hoogfrequente straling of het zijn smaakversterkers, pijnstillers of wat dan ook. Deels zijn die dingen onzin. Soms zijn ze ingegeven door het feit dat je sommige zaken niet makkelijk kunt ontlopen, of omdat ze zoals in sommige landen waar fluoride in het water zit, door de overheid zijn bedacht (zit er niet een complot achter?) Vaak zijn de schadelijke effecten vermoedens en in elk geval niet aan te tonen. Feit is, de meeste van die dingen leveren een bijzonder veel kleiner risico op dan hier bij mij voor het huis net voor en na het spitsuur (dan rijdt het het meeste door) de drukke verkeersweg oversteken.

Toen mijn vader nog leefde, smulde hij van dit soort artikelen in met name de "kwaliteitskrant" de Telegraaf. De ene week was de yoghurt in de ban, want dat was kankerverwekkend. "Jij eet daar nogal veel van hè John?! Niet doen!!!" Pa kon redelijk dwingend zijn.

De week erop was dan kennelijk de zuivelproductenlobby ontwaakt, en dan werd het hallujah weer gepredikt over de geneugten, en met name de heilzame werking op het gebied van allerlei kwalen die yoghurtproducten dan wel hadden. Pa was de kwestie dan soms allang vergeten, maar ik had inmiddels omdat het inderdaad nogal omineus klonk de yoghurt pardoes door een ander melkproduct vervangen, bijvoorbeeld Chocomel of nog veel beter chocolademousse. 

Afijn, een poosje later waren het dan weer de appels "Met name zoals jij ze eet, met schil, want alle luchtvervuiling gaat precies onder de schil zitten." Ja die weten het ook wel, al die vervuilende partikels, daar valt de meeste vitamine te halen. Afijn, de krant werd vervolgens natuurlijk weer door een belangrijke adverteerder, bijvoorbeeld de fruitbranche, of het was Flipje uit Tiel persoonlijk misschien wel, op de vingers getikt. En opnieuw was het hosanna havanna over de geneugten van de appel. Over die vroegere tandarts-snoep-verstandig-reclame zullen we maar zwijgen: zat in een appel niet van alle fruit de meeste suiker? (bijna 11 gram per 100 gram).

De waarheid is vermoedelijk dat voor beide stellingen (gezond/niet gezond) wel valide argumenten waren te vinden. Maar wat moet je dan doen? Op die manier kun je bijna niets meer. Drink je vrij snel 7 liter water achter elkaar dan ga je ook hoogstwaarschijnlijk dood. Ik bedoel elk product heeft zijn eigen toxische waarde waarbij het gevaarlijk wordt.

Gek word je ervan. Weet je wat het is? Rond het jaar 990 trokken om de paar maanden de Vikingen moordend, verkrachtend, en brandschattend door de natie. Eigenlijk was er toen natuurlijk nog niet eens een natie, maar het is in het verleden echt nooit anders geweest. Er zijn vast nog wel mensen in leven die zich authentieke verhalen van hun voorouders weten te herinneren over een oorlog die wel tachtig jaar geduurd heeft. De moderne mens in deze veilige wereld is nog steeds behept met al dat leed dat al voor het stenen tijdperk het mensdom regelmatig teisterde.

En nu ineens is de wereld in het dagelijks gebruik dus heel veel veiliger. Maar wij zijn juist door onveiligheid erfelijk belast. Ja, en dan ga je spijkers zoeken. Vroeger waren die spijkers nog van hout, en dan bleven ze tenminste drijven. Voordeel was dat ze reëel waren en dat je ze sneller vond. Tegenwoordig zijn ze van ijzer en zinken ze naar de bodem. Maar goed, het voordeel (of is het nou een nadeel?) is tegenwoordig wel dat ze in ons deel van de wereld bijna altijd op laag water liggen.

Categorie: opinie - plusminus 594 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

  .

vorige column - archief - home