Columns

e-mail 

763. Muziek uit de reclame

16 juni 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Ik ben gek op muziek zoals die in reclame gebruikt wordt. Heel vaak zijn dit bestaande nummers, die ook vaak onterecht nogal onbekend zijn. Ik heb wel eens kritiek op vervelende reclame, en het reclamemakersvolkje is vaak ook niet het meest aangename type mens dat je tegen kunt komen, smaak voor leuke muziek hebben ze in ieder geval wel.

Een paar weken geleden hoorde ik weer eens zo'n prachtig stukje muziek in de reclame, bij een spotje voor Peugeot. Nadat al een keer of vijf mijn nieuwsgierigheid op deze manier geprikkeld was, besloot ik het nummer op te zoeken.

Het bleek Flash & the Pan te zijn met het nummer 'Walking in the Rain. Het nummer klinkt zeer van nu, maar is al uit 1979. Ik had zeker niet gedacht dat het al van zolang geleden zou zijn. Flash& the Pan ken ik wel uit die tijd. Met name het nummer Waiting for a Train uit 1983. Dat was de tijd dat ik met de goede radio-antenne die ik toen had nog veel naar de toen nog illegale zenders als radio Decibel (waar Adam Curry in die tijd een programma had) en Radio Unique en de Nijmeegse piratenzenders luisterde.

Flash & the Pan is een Australische studiogroep van het illustere duo Harry Vanda en George Young. Iedereen daar beneden op dat andere deel van de wereldbol is het erover eens dat het feit dat deze twee mensen elkaar ooit in een immigrantenhostel in de plaats Sydney troffen, de meest bepalende gebeurtenis is uit de Australische popmuziek van daarna. George Young is de oudere broer van Malcom en Angus Young van de groep AC/DC, later ook eigenaar van het label waar zij op verschenen.

George Young en Harry Vanda waren in de jaren zestig de twee belangrijkste leden van de groep the Easybeats (van hits als o.a. Friday on my mind). Young is in 1946 geboren in Glasgow Schotland. Begin jaren zestig emigreerde hij met het gezin van zijn ouders naar Australië. Harry Vanda, ook uit 1946 kwam in net als Young 1963 met het gezin van zijn ouders naar Australië. 

Harry Vanda (volledige naam Johannes Hendricus Jacob Vandenberg) is van oorsprong Nederlander, geboren in Den Haag. De Easybeats, geheel bestaand uit immigranten uit hetzelfde immigrantenhostel was in de jaren zestig een ongelooflijk succes. Zowel in Australië als in de VS en Europa. Met name in het Verenigd Koninkrijk, waar Vanda en Young een jaar na het uiteenvallen van de Easybeats in 1969 opnieuw naartoe gingen om verder aan hun muzikale carrière te werken.

Het privéleven van Vanda kende behalve de enorme successen in die begintijd ook een groot dieptepunt. Tijdens hun grote succes eind jaren zestig en terwijl ze bezig waren met verhuizen naar Londen pleegde de vrouw van Vanda zelfmoord. Omdat de optredens en toeren met de band teveel beslag op hem legden, moest hij hun jonge zoon onderbrengen bij zijn Nederlandse familie in Den Haag.

Vanda en Young bleven ook na de Easybeats samenwerken. Ze schreven zowel voor zichzelf als voor andere succesvolle artiesten zoals Rod Stewart, David Bowie, Gary Moore, Suzy Quattro, INXS, Grace Jones en Meat Loaf. Hun eigen werk brachten ze uit onder diverse pseudoniemen, waarmee ze telkens opnieuw succes hadden. Ze waren verder nauw betrokken bij het werk van AC/DC en bij andere Australische artisten als John Paul Young.

Sinds 2005 heeft Harry Vanda een eigen productiebedrijf en werkt hij niet meer met Young samen voor Albert Productions, bekend van het oudste zelfstandige platenlabel van Australië, waar ze sinds 1973 samen aan verbonden waren.

Je komt ze toch ook overal tegen, die Nederlanders.

Klik hier voor een playlist op YouTube met als eerste nummer het genoemde 'Walking in the Rain' van Flash & the Pan.

The Easybeats in 1966 live met Friday on my Mind

Categorie: informatief - plusminus 599 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home