Columns

e-mail 

761. De criminaliteit daalt! Of stijgt ie nou?

14 juni 2011
©2011, copyright: GoHansBrinker.com

Als je iemand gek wilt krijgen, moet je hem voorzien van tegenstrijdige informatie. Mijn vader las bij zijn leven vaak als krant De Telegraaf, terwijl hij politiek gezien toch beslist links te noemen was. In mijn jonge jaren was ik zelf een ernstige linkse rakker, ik ben er trots op dat ik met het vorderen van de jaren daar tegen de stroom in niet zo heel veel aan veranderd heb. Los van het feit dat je het politiek natuurlijk niet met een krant eens hoeft te zijn, brengt deze krant ook geregeld aardige nieuwtjes voor de lezer, zoals recent ook weer in het nieuws zijnde gezondheidsclaims. Deze column moet dan ook grotendeels los gezien worden van mijn politieke overtuiging. Ik zal me zoals het een goed journalist betaamt op de conclusie na (het is tenslotte een column) beperken tot de feiten.

Mijn vader kwam jaren geleden eens met de tip dat ik niet teveel yoghurt zou moeten eten. Daar was in een onderzoek in de VS namelijk van vastgesteld dat dat als je er veel van at, dat wel eens kankerverwekkend zou kunnen zijn. Ik weet niet of het kwam doordat het productschap zuivel zoiets natuurlijk niet over zijn kant kon laten gaan, maar mijn vader die het eerdere bericht kennelijk was vergeten meldde mij bijna een half jaar later, goed bedoeld dat yoghurt zo gezond was en dat het je afweer versterkte en daardoor bij geregeld gebruik zelfs een beginnend geval van kanker in de kiem zou kunnen smoren. Een paar jaar later gebeurde hetzelfde in een iets andere variant nog een keer rond het eten van appels.

Eigen Huis
Vorige week was de altijd erg PR-vaardige Hans André de la Porte  van de Vereniging Eigen Huis in het nieuws. Hij wil met zijn actie 'Zet inbrekers te kijk' door particulieren opgenomen camerabeelden van inbraken op internet mogen zetten omdat de aanpak van de politie kennelijk niet werkt. Het liep de laatste jaren de spuigaten uit met de toename van het aantal woninginbraken, aldus Eigen Huis, nieuws wat nog werd gekruid door een paar percentages te noemen. In het kielzog van dit bericht verschijnen nog een aantal berichten waarbij soms percentages van 40 tot 60% uit de kast werden getrokken over de  toename van het aantal inbraken. Het moest nu maar eens afgelopen zijn met het beeld van de burger die leidzaam toeziet hoe hordes met name Oost-Eurepese asocialen telkens met een flink deel van hun inboedel aan de haal gaan. In meerdere artikelen in de tweede helft van vorige week werd niet eens ingegaan op het bericht van Eigen Huis maar kwamen alleen die griezelig stijgende misdaadcijfers nog aan bod.

De actie van Eigen Huis lijkt haast een reactie op een bericht op de site van AD en NU.nl, ook begin vorige week, maar dat kan vanwege de korte tijd die ertussen zat haast niet. Beide genoemde sites meldden juist de terugloop van de interesse voor heroïne, de steeds ouder (en behoeftiger) wordende generatie van junks die aan het uitsterven is, en in het kielzog daarvan een spectaculaire daling van het aantal woninginbraken die al meerdere jaren aan de gang is. De eerste zin van het NU.nl-artikel luidt zelfs: "Door het uitsterven van criminele junks komen auto- en woninginbraken bijna niet meer voor." Het artikel baseert zich op een artikel in AD van ongeveer dezelfde strekking. AD publiceert ieder jaar een zogenaamde Misdaadmeter. In tegenstelling tot de latere stroom van artikelen van vorige week over de noodzaak van het publiceren van camerabeelden van inbrekers baseert AD zich louter op statistiek. De cijfers in de Misdaadmeter worden verder onderschreven door analyses door de Raad van Hoofdcommissarissen. Het artikel meldt dus inderdaad een spectaculaire daling van de misdaadcijfers in de laatste jaren.

Saaie verjaardagsfeestjes
Berichten over deze dalende misdaad komen geregeld in de pers, en ik heb aan mijn moeder die zich door krantenartikelen nog wel eens bang laat maken om alleen over straat te gaan, onlangs een keer cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien die deze berichten bevestigen.

Niettemin vallen deze berichten de meeste mensen niet op. Het is natuurlijk ook vervelend wanneer je pratend over de schutting met buren niet iets om over te klagen hebt. Ik bedoel, een dalend misdaadcijfer is niet iets waar je je druk over zou maken en doet het alleen ook daarom al op saaie verjaardagsfeestjes minder goed.

Daarenboven zijn er natuurlijk een aantal belanghebbenden die liever niet willen dat dit algemeen bekend raakt. Dat houdt niet op bij de branche die leeft van bewakingscamera's en beter hang- en sluitwerk. De politie zelf kan in deze tijd van bezuiniging natuurlijk beter ook niet zich op de borst gaan slaan dat ze de afgelopen jaren zo goed werk heeft verricht door een groot deel van de kleine criminaliteit te laten verdwijnen. Straks moet je nog je goede mensen of net verworven middelen inleveren, of worden er een paar van je meest ervaren speurders binnenkort gedegradeerd tot animal cop. En er zijn natuurlijk ook krachten in de politiek die goed garen spinnen van een gevoel van licht onbehagen onder de burgers die zich onveilig voelen, en die daarom heel welkome en eenvoudig te verwezenlijke oplossingen eisen van politici.

Toch blijft het een rare tegenstelling. Hieronder, voor wie het niet gelooft een paar van de betreffende artikelen van de afgelopen week, plus een bericht op Teletekst uit mei van dit jaar, over  successen bij de aanpak van kinderpornozaken, en over vertrekkend OM-baas Harm Brouwer, die bij zijn afscheid van de trend afwijkt door zichzelf wel degelijk te feliciteren met de immer dalende cijfers van de kleine misdaad.

(Eén ding wil ik bij deze column eigenlijk nog wel kwijt, maar ik zal dat om in stijl te blijven alleen op fluistertoon doen en niet van de daken schreeuwen. Tenminste iemand mag het toch wel eens zeggen. Het is tegen de mannen en vrouwen van de politie over de afname van de criminaliteit: goed gedaan jongens!!)
  

  
Linkjes met andere aangehaalde artikelen

Het  AD-artikel van 6 juni

Het genoemde Nu.nl-artikel over dit onderwerp van 6 juni (zie ook het linkje helemaal onderaan op de pagina dat verwijst naar een artikel uit april dat precies het tegendeel beweert)

Snoevend artikel site Eigen Huis over de 'Zet inbrekers te kijk'-actie

Berichtgeving over de Eigen Huis-actie op NOS.nl

Link naar de actiesite van de Vereniging Eigen Huis

Categorie: opinie - plusminus 936 woorden - Deze column kan deels op fictie berusten en de informatie is niet noodzakelijkerwijs volledig. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. De column is niet in alle gevallen heel geschikt voor jonge lezers.

vorige column - archief - home